Hopp til innhold

Amy Tan avdekket familiehemmelighet

Forfatteren Amy Tan ble så sjokkert da hun oppdaget at bestemoren hadde jobbet som kurtisane, at hun ville skrive romanen «Forundringens dal».

Amy Tan

Den amerikanske forfatteren Amy Tans nye roman, er historien om hennes kinesiske bestemors skjulte liv i Shanghai.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Amy Tan viser fram et bilde av sin kinesiske bestemor, som hun har lagret på iPad`en.

Beindoktorens datter

Amy Tans bestemor, kledd i kinesiske kurtisane-klær, pryder omslaget til en tidligere roman – «Beindoktorens datter» fra 2008

Foto: Aschehoug forlag

– Jeg har alltid vært så glad i dette bildet, sier hun og viser fram et fotografi av en ung kvinne med et drømmende blikk.

Kurtisanenes frivillige prostitusjon

Kvinnen på bildet er omtrent 20 år gammel, og har på seg et antrekk som minner om en tradisjonsrik drakt. Amy Tan brukte dette bildet på bokomslaget til «Beindoktorens datter». Under en research-tur til Shanghai flere år senere kom forfatteren tilfeldigvis over et annet bilde av fem kvinner som poserte sammen – i nøyaktig samme antrekk.

– Jeg ble veldig overrasket og tenkte først at kanskje dette var et veldig populært antrekk på den tiden. Men sannheten var at kvinnene i de vakre klærne var kurtisaner som levde sammen og livnærte seg av å underholde menn. Selv om det var frivillig – kvinnene fikk velge selv – var det en viss grad av prostitusjon her.

– Jeg var blitt fortalt at bestemor var av den gammeldagse sorten og ganske stille. Nå ville jeg finne ut mer om henne. Jeg ble besatt av å finne ut hva som hendte i kurtisanehuset!

– Et privilegium å kjenne sin mor

Tan utviklet en historie der en kvinnes liv forandrer seg når hun blir satt til å jobbe som kurtisane. «Forundringens dal» forteller om en ung kvinne som vokser opp med sin mor, blant gledespiker i Kinas største by på begynnelsen av forrige århundre. Historien blir fortalt gjennom den halvt amerikanske, halvt kinesiske 14 åringen Violet. Romanen er en episk fortelling om forbindelsene mellom mødre og døtre.

Forundringens dal

«Forundringens dal» forteller historien om en ung kvinne som vokser opp sammen med sin mor, på et kinesisk kurtisanehus.

Foto: Juritzen forlag

Amy Tan tror at mange kvinner går glipp av muligheten til å finne ut noe om sin mor, før det er for sent.

– For noen år siden fikk jeg en sterk forutanelse om at moren min fikk hjerteinfarkt og at hun allerede var død da jeg ringte henne. Da gikk det opp for meg at jeg egentlig ikke kjente henne, og dermed heller ikke meg selv.

– Men hun hadde aldeles ikke hadde hatt noe hjerteanfall! Hun hadde kranglet med selger på et fiskemarked, og hadde brukket et ribben da hun lente seg over disken for å kjefte.

– Det var som et mirakel at hun levde! Så jeg tok henne med til Kina, og begynte å lytte til historiene hennes.

Det var denne reisen til Shanghai som skulle føre til den røde tråden gjennom hele forfatterskapet til Amy Tan – forholdet mellom mødre og døtre.

I gang med ny bok

Amy Tan kommer til å spinne videre på mysteriet rundt bestemorens liv i Kina.

– Jeg har lyst til å lære mer om hva som egentlig skjedde. Det er flere familiehemmeligheter som skal komme opp til overflaten. Jeg har ikke gått tom for mysterier til å utforske, sier hun.

Bestemoren var gift med en av de rikeste mennene på øya. Hun ble gravid, og etter å ha født mannens første sønn, tok hun livet av seg. Tan er sikker på at det finnes mer dokumentasjon, siden ektemannen var en svært rik mann og det følgelig ikke var ubetydelig hvem han giftet seg med, når det skjedde, og tidspunktet for fødselen til den første sønnen.

– Jeg har funnet ut at bestemor hadde et kraftig temperament. Hun regjerte i huset og kommanderte de andre kvinnene rundt. Hvordan gikk det egentlig til at hun møtte mannen sin? Kan hun ha møtt ham bare for én natt, for så å bli hans fjerde frue? Det er noe mer her, kanskje en kjærlighetshistorie, sier Amy Tan.

– Vi har en tendens til å la andre bestemme hvem vi er. For meg dreier denne historien seg om hvem vi er og hvordan vi skaper vår identitet.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters