Normal

– Måtte bli voksen for å skrive denne boken

Forfatter Tove Nilsen skriver fiksjon ut i fra sitt eget liv i romanen «Konge i snø».

Tove Nilsen

Tove Nilsen har laget et portrett av sine egne minner fra en utrygg oppvekst, i sin mest private roman til nå.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Tove Nilsen har aldri skrevet tettere på foreldregenerasjonen enn nå. Etter 40 år som forfatter gir hun ut boken med en godt voksen jeg-forteller som gjennom minner fra en utrygg oppvekst nærmer seg sin egen utstøtte far.

– Først nå syntes jeg at jeg var blitt voksen nok til å skrive om mine egne foreldre, sier forfatter Tove Nilsen.

Tove Nilsen: Konge i snø

Tove Nilsen skriver fiksjon ut i fra sitt eget liv i romanen «Konge i snø».

I «Konge i snø» møter vi en mor som er fulltids husmor og en far som forsørger familien på tre. Uheldigvis har han latt seg beta av en annen kvinne, men i stedet for skilsmisse fortsetter ekteparet å leve videre i samme hjem – men adskilt.

Moren hevner seg på farens drukkenskap ved å gjøre seg usårlig, noe som rammer datteren. Faren lever ut sin lengsel etter frihet, i det tidligere DDR.

Først nå syntes Nilsen det var riktig tidspunkt for henne å skrive romanen om sin egen foreldregenerasjon.

– Jeg har visst at stoffet er stort. Noen ganger synes man som forfatter at man må bli voksen først. Det er først nå jeg har den erfaringsrikdommen jeg trenger, forteller forfatteren.

Se ekstramateriale: Tove Nilsen intervjuet av Hans Olav Brenner:

(Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Et litterært talkshow hvor du møter høstens aktuelle forfattere.
Programleder: Hans Olav Brenner

– En kvinne født på feil tid

Tove Nilsen forteller at hun tenker mye på sin egen mor som en feminist om er født til feil tid. I boken beskriver hun en tid der det var både mangel på penger, tid og frihet. Moren i historien ble i likhet med så mange andre kvinner henvist til å passe et barn.

– Imens var nok drømmene mye større. Hun kunne stått på barrikader og fått ut sin villskap. Hun var virkelig ingen pusekatt. Jeg har hatt stor glede av å skrive om det, sier Nilsen.

Forfatteren hadde ikke vært redd for å skrive boken, dersom moren fortsatt hadde levd.

– Hvis du skal være redd dem som eventuelt kjenner seg igjen i en bok, må du finne noe annet å gjøre. Noe må stå på spill. Det er ikke farlig å skrive om mor, men jeg må få frem nyansene.

– Ser far i nytt lys

– Skammen og dysfunksjonaliteten i den lille familien er godt beskrevet, erfart og følt som den er både av det prisgitte barnet og av den voksne forfatteren, mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume om boken.

Faren lever fremdeles. Pappa-figuren i boken, beskriver hun som en person som blir kastet på dør og vandrer rundt i Oslo by, og som hun har fått mye sympati for.

– Jeg tenker på det som et portrett av en far, hvor en voksen datter som legger ut på togtur med sin far til DDR. På denne reisen forsøker jeg å beskrive hvordan datteren ser sin far i et helt nytt lys, og åpner opp for det tapre ved ham. Han en person som aldri lar seg knekke, selv om livet ikke ble sånn som han hadde drømt om, sier Tove Nilsen.

Se hele Brenner & Bøkene, på NRK2 eller i nett-tv fra kl. 20.55:

Lars Mytting gjorde vedfyring til en boksensasjon, nå har han skrevet en av høstens mest medrivende romaner. Mytting er kveldens gjest, sammen med Tove Nilsen og den bokaktuelle evolusjonsbiologen Jared Diamond.
Programleder: Hans Olav Brenner (7:10).