Boit håper å få familien til Norge

Den kenyanske skiløperen Philip Boit avslutter sin karriere under VM i Holmenkollen. Drømmen er å ha familien på målstreken – sammen med Bjørn Dæhlie, men drømmen kan bli knust.

Video Philip Boit møter Bjørn Dæhlie på Skavlan

Philip Boit møter blant annet Bjørn Dæhlie på Skavlan i kveld. Her forteller han om da han oppkalte sønnen etter skikongen. Klikk på bildet for å se video.

Bjørn Dæhlie i Val Di Fiemme, Italia

Philip Boit møter blant annet Bjørn Dæhlie på Skavlan i kveld. Talkshowkongen får også besøk av den svenske toppdiplomaten Inga-Brit Ahlenius, politikeren Thomas Bodström, Sveriges nasjonalskatt Carola og, ikke minst, Bee Gees-vokalist Robbin Gibb.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I kveldens Skavlan møter du blant annet legendariske Philip Boit og tidligere kollega og skikonge Bjørn Dæhlie.

– Fortsatt folk i skogen

Nagano, 12. februar 1998: OL-arrangøren vil ha blomsterseremonien etter tikilometeren unnagjort, men gullmedaljevinner Bjørn Dæhlie nekter å ta imot hyllesten.

– Det er fortsatt folk i skogen, sier han.

Idet en utslitt Philip Boit karrer seg inn på stadion, står Dæhlie ved målstreken og venter. Øyeblikket går rett i hjertene på millioner av TV-seere og er starten på et varmt vennskap mellom de to.

Se Boit fortelle om da han oppkalte sønnen etter Bjørn Dæhlie hos Skavlan ved å trykke på bildet øverst i saken!

Her kan du se Skavlan i NETT-TV.

Les: En æra er over når Philip Boit legger opp.

Mangler penger

Nå ønsker Boit å avslutte karrieren på Nagano-vis, men nå også med kona og sønnen Dæhlie Boit i målområdet.

– Familien har aldri vært tilstede når jeg har gått, men jeg ønsker sterkt å ha dem på plass i Holmenkollen, sier Boit i kveldens Skavlan.

Men Boit har ikke støtteapparatet våre egne skistjerner har, og det er ikke sikkert drømmen lar seg oppfylle.

Les også: Philip Boit nektes OL-start

– Håper vi får det til

– Jeg håper vi får det til økonomisk! Vi vurderer jo kontinuerlig om vi kan få det til, men vi er en liten skiklubb, sier nestleder i Lillomarka Skiklubb, Tor Blomseth.

Blomseth huser for tiden Kenyas eneste langrennsstjerne og har selv punget ut en hel del i forbindelse med Boits Norges-opphold.

– Vi håper at noen andre kommer opp med noe. Medieinteressen er stor, men veien derfra til pengestøtte er lang...

NETT-TV: Boit avslutter karrieren i Oslo.

– Tøft å runde av

NRK.no snakker med Philip Boit når han er på vei hjem fra Stockholm etter intervjuet hos Skavlan. Været har gjort ham forsinket med et døgn, men kenyaneren er like blid.

– Jeg har fortsatt håp om at det ordner seg. Bjørn skulle snakke med noen kontakter også, sier han.

Og kenyaneren - som fortsatt sliter med å holde seg på bena i nedoverbakkene - innrømmer at det er vemodig å legge skiene på hylla.

– Det er veldig tøft. Jeg har veldig mange gode venner i miljøet, som jeg ikke lenger kommer til å treffe regelmessig når jeg nå legger opp, sierer Boit til NRK.no og legger til:

– Men jeg håper å opprettholde kontakten med det norske folk, for eksempel gjennom utveksling for idrettsutøvere og / eller studenter.

Forutenom Philip Boit og Bjørn Dæhlie, får Skavlan i kveld også besøk av den svenske toppdiplomaten Inga-Brit Ahlenius, politikeren Thomas Bodström, Sveriges nasjonalskatt Carola og, ikke minst, Bee Gees-vokalist Robbin Gibb.

Du ser dem på NRK1 klokken 21:25.

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur