Hopp til innhold

Boit håper å få familien til Norge

Den kenyanske skiløperen Philip Boit avslutter sin karriere under VM i Holmenkollen. Drømmen er å ha familien på målstreken – sammen med Bjørn Dæhlie, men drømmen kan bli knust.

Video Philip Boit møter Bjørn Dæhlie på Skavlan

Philip Boit møter blant annet Bjørn Dæhlie på Skavlan i kveld. Her forteller han om da han oppkalte sønnen etter skikongen. Klikk på bildet for å se video.

Bjørn Dæhlie i Val Di Fiemme, Italia

Philip Boit møter blant annet Bjørn Dæhlie på Skavlan i kveld. Talkshowkongen får også besøk av den svenske toppdiplomaten Inga-Brit Ahlenius, politikeren Thomas Bodström, Sveriges nasjonalskatt Carola og, ikke minst, Bee Gees-vokalist Robbin Gibb.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I kveldens Skavlan møter du blant annet legendariske Philip Boit og tidligere kollega og skikonge Bjørn Dæhlie.

– Fortsatt folk i skogen

Nagano, 12. februar 1998: OL-arrangøren vil ha blomsterseremonien etter tikilometeren unnagjort, men gullmedaljevinner Bjørn Dæhlie nekter å ta imot hyllesten.

– Det er fortsatt folk i skogen, sier han.

Idet en utslitt Philip Boit karrer seg inn på stadion, står Dæhlie ved målstreken og venter. Øyeblikket går rett i hjertene på millioner av TV-seere og er starten på et varmt vennskap mellom de to.

Se Boit fortelle om da han oppkalte sønnen etter Bjørn Dæhlie hos Skavlan ved å trykke på bildet øverst i saken!

Her kan du se Skavlan i NETT-TV.

Les: En æra er over når Philip Boit legger opp.

Mangler penger

Nå ønsker Boit å avslutte karrieren på Nagano-vis, men nå også med kona og sønnen Dæhlie Boit i målområdet.

– Familien har aldri vært tilstede når jeg har gått, men jeg ønsker sterkt å ha dem på plass i Holmenkollen, sier Boit i kveldens Skavlan.

Men Boit har ikke støtteapparatet våre egne skistjerner har, og det er ikke sikkert drømmen lar seg oppfylle.

Les også: Philip Boit nektes OL-start

– Håper vi får det til

– Jeg håper vi får det til økonomisk! Vi vurderer jo kontinuerlig om vi kan få det til, men vi er en liten skiklubb, sier nestleder i Lillomarka Skiklubb, Tor Blomseth.

Blomseth huser for tiden Kenyas eneste langrennsstjerne og har selv punget ut en hel del i forbindelse med Boits Norges-opphold.

– Vi håper at noen andre kommer opp med noe. Medieinteressen er stor, men veien derfra til pengestøtte er lang...

NETT-TV: Boit avslutter karrieren i Oslo.

– Tøft å runde av

NRK.no snakker med Philip Boit når han er på vei hjem fra Stockholm etter intervjuet hos Skavlan. Været har gjort ham forsinket med et døgn, men kenyaneren er like blid.

– Jeg har fortsatt håp om at det ordner seg. Bjørn skulle snakke med noen kontakter også, sier han.

Og kenyaneren - som fortsatt sliter med å holde seg på bena i nedoverbakkene - innrømmer at det er vemodig å legge skiene på hylla.

– Det er veldig tøft. Jeg har veldig mange gode venner i miljøet, som jeg ikke lenger kommer til å treffe regelmessig når jeg nå legger opp, sierer Boit til NRK.no og legger til:

– Men jeg håper å opprettholde kontakten med det norske folk, for eksempel gjennom utveksling for idrettsutøvere og / eller studenter.

Forutenom Philip Boit og Bjørn Dæhlie, får Skavlan i kveld også besøk av den svenske toppdiplomaten Inga-Brit Ahlenius, politikeren Thomas Bodström, Sveriges nasjonalskatt Carola og, ikke minst, Bee Gees-vokalist Robbin Gibb.

Du ser dem på NRK1 klokken 21:25.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters