Hopp til innhold

Blueslegenden B.B. King er død

Den amerikanske artisten døde i morgentimene fredag i Las Vegas. B.B. King ble 89 år gammel.

B.B. King

BLE 89 ÅR: B.B. King er død, bekrefter bluesgitaristens advokat. Her spiller han på sin Gibson-gitar «Lucille» under en konsert i Kodak Theater i Los Angeles 6. januar 2007.

Foto: Danny Moloshok / AP

Det melder nyhetsbyrået AP. Bekreftelsen på dødsfallet kommer fra Kings advokat.

Bluesgitaristen og -sangeren sovnet stille inn hjemme i Las Vegas kl. 06.40 norsk tid fredag morgen etter å ha vært syk en måned.

Knut Reiersrud, Notodden, 2005

– EN ÆRA ER OVER: Den norske bluesgitaristen Knut Reiersrud traff B.B. King flere ganger.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

– Vi i bluesmiljøet visste at det bar nedover etter han ble lagt inn på sykehus i starten av april. Siden har vi hatt en klump i halsen. Med B.B. King forsvinner en hel æra i musikkhistorien og afroamerikansk kulturhistorie, sier bluesgitarist Knut Reiersrud.

Hyllet av Obama

Barack Obama og B.B. King

KONGE MØTTE PRESIDENT: Barack Obama og B.B. King møttes i Det hvite hus i 2012.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Blant de mange som hyller blueslegenden, er USAs president Barack Obama.

– Bluesen har mistet sin konge, og USA har mistet en legende. B.B. er kanskje borte, men gleden han ga vil alltid være med oss. Og det kommer til å bli litt av en blueskonsert i himmelen i kveld, heter det i en statement fra Obama.

Selv fikk han besøk av King i Det hvite hus, og bluesartisten fikk med presidenten på å synge «Sweet Home Chicago» som duett.

Vant 15 Grammy-priser

Riley B. King, som han egentlig het, ble født i Mississippi 16. september 1925. Han ble kalt «Beale Street Blues Boy», som først ble forkortet til «Blues Boy» og senere bare til «B.B.».

Han solgte millioner av plater over hele verden etter han platedebuterte i 1949, og vant til sammen 15 Grammy-priser.

– Han hadde en renhet og en tone som kom ut av fingrene som bare kan sammenliknes med Andrés Segovia. Alt var så riktig hele tiden, og det var veldig fascinerende, sier Reiersrud.

Saken fortsetter under videoen.

Opptak fra en konsert under jazzfestivalen i Molde.
Bilderegi: Svein Erik Børja.

SE LIVEOPPTAK: B.B. King opptrådte sammen med bandet sitt under jazzfestivalen i Molde i 1985. Se konsertopptak. Se del to av konserten lenger ned i saken.

– Ville være bluesambassadør

B.B. King er mest kjent for låter som «The Thrill Is Gone» og «Every Day I Have The Blues».

– Han ble kalt «the king of the blues», men dette likte han ikke, sa han. Han ville bli kalt «the ambassador of the blues». Han hadde en voldsom kjærlighet for bluesmusikken og historiene til barn av slavefamilier i USAs sørstater, sier Reiersrud.

Artisten var kjent for å spille opp til 300 konserter i året, men sluttet å turnere internasjonalt i 2006.

Han opptrådte i Norge ved flere anledninger, sist ved Moldejazzen i 2001. Da varmet Knut Reiersrud opp for ham sammen med Vidar Busk.

– Han var så vennlig og hyggelig, og ble sittende og prate med oss hele kvelden. Siden traff jeg ham flerfoldige ganger. Bluesmiljøet hadde håpet han skulle bli 90 i september. Å feire nittiårsdagen hans hadde vært en fantastisk ting, sier den norske gitaristen.

LES OGSÅ:

BB King gir autograf

SE DEL TO AV KONSERTEN: Fra Moldejazzen 1985. Spol til 36:01 i klippet for å se NRKs Terje Mosnes intervjue B.B. King og blueslegenden gi en autograf til bluesfan Line.

Se bilder fra konserten i Molde i 1985:

Molde Jazz 1985
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Slik minnes musikerkollegene B.B. King på sosiale medier:

Laster Twitter-innhold

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • VGTV får advarsel av Medietilsynet

    Medietilsynet gir VGTV advarsel for omtale av sponsede produkter, skriver de i en pressemelding. I en episode av programmet Harm og Hegseth omtalte programlederne Vegard Harm og Morten Hegseth sponsede premier fra Kondomeriet mer enn det som er lovlig, blant annet ved å dele av egne positive erfaringer, mener Medietilsynet.

  • Den greske filmmusikeren Vangelis er død

    Den greske musikeren Vangelis, mest kjent for å ha skrevet musikken til filmer som «Blade Runner» og «Chariots of Fire», er død, 79 år gammel. I 1982 fikk han Oscar for filmmusikken til «Chariots of Fire», skriver NTB.

    Vangelis
    Foto: Aris Messinis / AP