Hopp til innhold

Ble sensurert på Facebook fire ganger

Mange har fått smake på Facebooks sensur denne uka. Nå går debatten om nettgigantens «nakengrenser» i flere skandinaviske land. Presseforbundet er redd sensuren vil få oss til å justere vår ytringskultur.

VIETNAM NAPALM

ER DET GREIT AT FACEBOOK SENSURERER ALL NAKENHET? Ikke i det hele tatt, mener mange som nå protesterer ved å oppdatere status i nettsamfunnet med «nakenkunst», som dette ikoniske bildet fra Vietnam.

Foto: NICK UT / Ap

Anine Kierulf

BLE SENSURERT: Anine Kierulf publiserte, blant annet Donald Duck naken på Facebook. Bildet ble sensurert.

Foto: NRK

Det hele startet med Tom Egeland. Han ville bare ha en debatt om pressefotografier på Facebook, ifølge VG. Først ute var det ikoniske bildet av Napalm-jenta. Det ble fort sensurert av nettgiganten.

«Alle» sensureres

Så delte jurist og forsker, Anine Kierulf flere kjente bilder av mer eller mindre nakne mennesker (og ei berømt and) i sin statusoppdatering.

Hun opplevde å bli sensurert fire ganger på to dager.

Et vel av engasjerte sympatisører har nå publisert den samme samlingen bilder i sin statusoppdatering, som en protest mot Facebooks «nakensensur». Alle opplever at de raskt blir fjernet av dem som styrer nettsamfunnet.

skjermdump Anine Kierulf

SENSURERTE NAKEN DONALD: Først fjernet Facebook aktmodellen, der en brystvorte synes. Så tok de bildet av napalm-jenta, så ble jammen Donald og Da Vinci også fjernet.

Må ha regler som gjelder i alle kulturer

Samtidig reagerer mange Facebookbrukere på at «venneforespørsler» de får, praktisk talt er prostitusjonsforespørsler, ikke fjernes når man klager. Dinside forteller om porno på veggen og spam i innboksen da de godtok slike forespørsler.

Kjersti Løchen Stavrum

EN VITS: Det eneste vi kan gjøre er å plage, kritisere og latterliggjøre Facebook, slik mange gjør i denne aksjonen, sier presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum. Hun har selv lagt ut billedkollagen to ganger, og blitt sensurert.

Foto: NRK

– Facebook tåler ikke nakenhet, men synes for eksempel det er greit med våpen. Vilkårligheten i dette viser at det er viktig å sette kritisk søkelys på hvordan Facebook opererer, sier presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum.

NRK har vært i kontakt med Facebook som svarer at det er viktig å huske på at Facebook er et globalt samfunn som må ha et sett regler som gjelder i alle kulturer.

– En verdiløs forklaring, sier Stavrum.

– Facebook har gjentatte ganger valgt å fjerne et ikonisk fotografi som i sin tid avslørte amerikansk krigføring i Vietnam. Har de ikke en bedre forklaring å komme med er det tid for krisemøte på toppen i dette selskapet

skjermdump Kierulf

FACEBOOK SENSURERER KIERULFS TEKST: – Det er seksualmoral dette dreier seg om. Det er rett og slett ganske nedslående. Og de hadde jo ikke trengt å også fjerne min kritiske tekst i statusoppdateringen, sier Kierulf.

– Redd for at vi justerer vår ytringskultur

Stavrum sier det er lite presseforbundet kan gjøre. Nettgiganten er ikke del av den presseetiske ordningen som alle norske redaktører er en del av.

– Jeg er redd for at når vi blir kjent med at Facebook ikke liker nakenhet, hud eller amming, slutter å legge ut slike bilder og dermed justerer vår ytringskultur til det usynlige vesenet som fjerner ting helt vilkårlig.

Havfrue-sensur

Det er ikke første gang Facebook, med henvisning til nulltoleranse for nakenhet, avviser bilder som i Norden anses for å være uskadelige.

I januar ble et bilde av Danmarks nasjonalklenodium, statuen Den lille havfrue, sensurert av Facebook, skriver Jyllands-Posten.

Burkini-sensur

Også i Sverige foregår det nå en debatt om Facebooks sensur. Her ble komikeren Jonas Gardells innlegg om forbudet mot burkini i Frankrike sensurert, skriver SVT.

Han publiserte et bilde av politiinngrepet der væpnet, fransk politi tvang en kvinne til å kle av seg på stranden. Facebook fjernet kjapt både bilde og kommentar.

– Facebook er helt absurd. Det får passere at folk kaller meg homsejævel og kvinner for horer, men et nyhetsbilde fra en badestrand der politi tvinger en kvinne å ta av seg sløret sensureres!, sier Jonas Gardell til Expressen.

Kulturstrøm

  • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

    Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

    På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

    Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

    Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

  • The Gathering tilbake igjen

    Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

    The Gathering
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

    Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

    – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

    To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

    Nasjonalmuseet
    Foto: Annika Byrde / NTB