Utestengt fra Facebook på grunn av sitt «rare» navn

Forfatter Simon Stranger er utestengt fra Facebook-kontoen sin på grunn av sitt «rare» etternavn.

Simon Stranger er utestengt fra sin konto på Facebook

Simon Stranger er utestengt fra sin konto på Facebook på grunn av sitt «rare» etternavn.

Ingrid Stranger

Ingrid Stranger-Thorsen

Foto: privat
Jan Fredriksson

Jan Fredriksson

Foto: Privat
Forfatter Salman Rushdie

Salman Rushdie var også i navnekrangel med Facebook.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

– Jeg kan da ikke være den eneste av Facebook sine over 900 millioner brukere som har et navn som blir litt corny på engelsk? sier Simon Stranger.

Er du Facebook-bruker og har et navn som kan lyde litt snålt på engelsk, pass på! Du kan snart bli utestengt fra den sosiale nettjenesten. Facebooks «Real name policy» sensurerer en hver med et navn som høres vel snålt ut på engelsk.

Don't be a Stranger

Fredag morgen skulle Stranger som vanlig logge seg inn på Facebook, men kom ikke inn.

– Jeg prøvde å skrive inn passord og brukernavn på nytt, og fikk da beskjed at jeg var midlertidig utestengt fra tjenesten fordi jeg ikke brukte mitt virkelige navn, sier Stranger noe fortvilet.

Men det gjør han. Han heter Stranger til etternavn. Det gjør også faren hans, moren hans og flere søsken. Og de ikke den eneste familien i Norge med dette «rare» etternavnet.

– Det er utrolig komisk. Og i grunnen ekstremt dårlig timet siden jeg skal ha lanseringsfest for min nye bok denne uka, sier han.

Føler seg som Kafka i Cyberspace

Stranger prøvde å rette opp i misforståelsen ved å følge deres hjelpeside-prosedyrer, hvor det står at om man føler seg uriktig behandlet kan man sende inn en kopi av gyldig legitimasjon.

– Jeg skannet inn passet mitt og sendte det til dem.

Etter to sekunder fikk han et automatisk generert svar hvor han ble sendt tilbake til de samme sidene hvor det står om Facebooks navnepolicy.

– At det er ikke mulig å få tak på noen i Facebooksystemet, som kan rette opp dette, kan jeg jo forstå, men at jeg havner i en slags Kafka i Cyberspace-sfære når jeg prøver å rette opp i det, er litt komisk. Spesielt når de på slutten stiller spørsmålet: «Was this helpful?» Nei! Det var det absolutt ikke!

Er ikke alene

Cecilie Stranger-Thorsen opplevde det samme fredags formiddag. Et par timer senere ble søstra hennes, Ingrid Stranger-Thorsen sparket ut av Facebook hun også. Begge to har sendt nettverket sin ID-dokumentasjon, og generelt gjort som Facebook forlanger de skal gjøre i en slik situasjon, men det har vært dørgende stille siden fra den kanten.

– Det er veldig underlig. Brukerprofilen min er nå stengt. Andre kan se den, men jeg har ikke tilgang til å redigere den, sier Ingrid Stranger.

Hun forteller at navnet hennes ofte blir fleipet med i utlandet, men at hun aldri tidligere har opplevd å bli utestengt fra digitale eller sosiale nettverk på grunn av det. Kontoen ble stengt fredag helt uten forvarsel.

– De kunne jo varslet meg, eller googlet meg for å sjekke at jeg er en reel person. For meg er dette veldig tungvint, men jeg regner med at de ordner opp i det innen noen dager, sier hun.

Samisk navn utestengt

Deaktivering av Facebook.konto

Dette er beskjeden Simon Stranger får når han prøver å logge inn på Facebookprofilen sin.

Også de med det samiske etternavnet Anti har problemer med å bli godtatt av Facebook. Ellen Brita Anti fra Karasjok forteller at mange med samme navn legger til en h eller to i-er i navnet, for å bli akseptert av det sosiale nettverket.

– Noen ord skilles ut automatisk, og Anti er et av dem. Jeg kan nå bruke det fordi samboeren min tok affære. Facebook har godtatt bruken min, men de fleste andre med navnet skriver det om, sier hun til NRK.no.

Alle som Anti som etternavn må ordne dette individuelt med Facebook.

– Navnet kommer jo fra den finske formen for Anders. Det er ikke noe farlig med det, sier hun og ler.

Facebook legger seg flate

Når NRK konfronterer Facebook med de underlige navneforbudene får vi svar innen noen timer, hvor de legger seg helt flate:

– Facebook har en «Real name Policy», og her har tydeligvis navnene Stranger og Anti blitt blokkert i Norge med en feiltakelse. Facebook ber om unnskyldning og har endret dette nå. Det kan ta noen minutter før oppdateringen slår gjennom, sier Facebooks talsmann for Norden, Jan Fredriksson.

– Dette er jeg veldig glad for. Jeg vil anmode dem om å spørre før de stenger en konto neste gang. Enten kan de ta seg bryet med å google en gang, eller sende en e-post å spørre. Vi må jo være ganske mange flere som har navn som blir litt rare på engelsk. Det ville være ekstremt ironisk å måtte bruke et falskt navn for å opprette konto der, som jeg var inne på, sier Simon Stranger til NRK.no

Salman Rushdie kranglet med Facebook

Salman Rushdie vant over Facebook i en navnekrangel de hadde i fjor, ifølge BBC. Rushdie ville gjerne bruke det som er hans mellomnavn, Salman, som fornavn på nettverkesstedet. Det er dette navnet han er kjent ved verden over. Da satte Facebook seg på bakbeina. På grunn av sin strenge navnepolicy insisterte de på at han skulle bruke navnet Ahmed, som er forfatterens første navn.

"Victory! #Facebook has buckled! I'm Salman Rushdie again. I feel SO much better. An identity crisis at my age is no fun. Thank you Twitter!", skrev den britisk-indiske forfatteren, som er kjent som Salman Rushdie på Twitter, og:

"Just received an apology from The #Facebook Team. All is sweetness and light."

Er det flere der ute som har opplevd å bli utestengt fra Facebook på grunn av navnet sitt?

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP