Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen skal lage blåskjell med løk og gulerøtter.
Dersom blåskjellene er døde, kan de ha bakterier i seg som gjør at man blir syk.
- For å sjekke om blåskjellene enda lever, kan du klemme på dem. Dersom de ikke lukker seg, er de mest sannsynlig død, og skal kastes.
For å sjekke om blåskjellene enda lever, kan du klemme på dem. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Mens Tron skjærer løk og hvitløk i fine biter, skjærer Inge opp gulerøtter. Inge freser løken i olje, og tilsetter hvitløken.
- Nå tilsetter jeg gulerøttene og koker det inn med hvitvin. Det er viktig å bruke høy varme for å få ut smaken.
- Blåskjellene tilsettes til slutt, og da er det viktig at det fosskoker i gryta. Jeg skal røpe at jeg kastet blåskjellene i ei kald gryte på fagprøven min. Da fikk jeg kjeft av sensoren, ler Inge.
Inge setter lokk på gryta, og lar det koke i 3-4 minutter. Han rister på gryta med jevne mellomrom for å få vendt blåskjellene.
- Dette kan du spise rett fra kjelen, men jeg skal ta ut skjellene og koke ut krafta med melk. Så pisker jeg dette sammen, og jeg har en nydelig kraft som jeg heller over blåskjellene.
Blåskjellene er servert. Vel bekomme! Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 13.07.05.
Samleside: Alt fra Smaken av Norge
Norgesglasset NRK P1