Dampete blåskjell
1-2 pers.
1 kg blåskjell
3-4 hvitløksfedd, finhakket
1/2 løk eller 2 sjalottløk, finhakket
1 1/2 dl hvitvin
1 ss olivenolje
Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg hvis du "kakker" på dem.
Fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor kjele.Tilsett blåskjell og hvitvin. Legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
Kast eventuelle skjell som ikke åpner seg.
Dryss gjerne litt hakket persille over. Server straks.
Blåskjellsuppe
2 pers.
1 porsjon dampete blåskjell
1 liten gulrot
1/3 squash
1/2 liten purre
1 1/2 dl matfløte
3 ss smør
salt
cayennepepper
pernod eller ouzo
Skjær grønnsakene i fyrstikkstore strimler.
Smelt 1 ss smør i en liten kasserolle og tilsett litt vann. Tilsett grønnsakene og damp under lokk til strimlene er såvidt møre.
Damp blåskjellene som beskrevet over.
Sil kraften over i en ny kasserolle og plukk skjellmaten ut av blåskjellene.
Tilsett fløte i kraften og kok opp. Visp inn smøret og kjør suppen med en stavmikser til den skummer godt. Smak suppen til med salt, cayennepepper og pernod eller ouzo.
Fordel blåskjell og grønnsakstrimler i dype tallerkener og hell suppen over.
Blåskjell på grill med sitronmelisse, kokos og ingefær
1-2 pers.
1 kg blåskjell
10-12 blader sitronmelisse
2 ss (store) finhakket frisk ingfær
6 hvitløksfedd, finhakket
1/2-1 rød chili, renset for frø og skåret i tynne strimler
revet skall og saft av 1 lime
2 dl kokosmelk
Legg to lag aluminiumsfolie sammen, ca 40 *40 cm. Legg blåskjellene på midten og brett kantene opp. Tilsett de øvrige ingrediensene og klem folien godt sammen. Legg foliepakken over på grillen og grill til skjellene har åpnet seg.
Kan tilberedes på samme måte i stekovnen.
Varm ovnen til 250 grader og stek foliepakkene i ca 10 minutter