NRK Meny
Normal

Blant støvler og kondomer på Hove

Endelig kom sola til Hove. Men noen trenger hjelp til både det ene og det andre.

Helsesøstrene Siri Åril og Wigdis Trollnes fra Arendal

Helsesøstrene Siri Åril og Wigdis Trollnes fra Arendal deler ut kondomer og kommer med råd under Hovefestivalen torsdag.

Foto: Schrøder Tor Erik / SCANPIX

Kamilla Stølen fra Førde og Joakim Ophaug fra Jølster

Kamilla Stølen fra Førde og Joakim Ophaug fra Jølster koste seg i sofaen i landsbyen under Hovefestivalen torsdag.

Foto: Schrøder Tor Erik / SCANPIX

Nett-tv: Se konsertene om igjen

Les mer: Anmeldelsene fra Hove her!

Mer om Hovefestivalen 2007!

Finn flere festivaler i vårt festivalkart!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

Helsesøstrene Wigdis og Siri deler ikke bare ut kondomer. De må også være mamma for de yngste festivaljentene.

Frank Reppen og Per Borten i bandet Moving Oos

Frank Reppen og Per Borten i bandet Moving Oos prøver boots på Hovefestivalen torsdag.

Foto: Schrøder Tor Erik / SCANPIX

- Vi merker at de trenger at noen er litt mamma for dem, sier de to blide Arendals-kvinnene om 16-åringene som kommer og vil prate litt.

En diger kurv med kondomer

Men akkurat nå vandrer Siri Åril og Wigdis Trollnes rundt med refleksgule vester og en diger kurv med kondomer som går unna i høyt tempo blant teltboende ungdommer på festival.

Øl-salg Hovefestivalen

Øl- og brussalget tok seg opp med det fine været under Hovefestivalen torsdag.

Foto: Schrøder Tor Erik / SCANPIX

- Jeg tenker det er nødvendig, fastslår Wigdis, som i likhet med Siri jobber på Helsestasjonen for ungdom i Arendal.

- Vi snakker også mye om flått! Det lurer mange på, og vi har også fjernet noen flått. Den bør vekk så fort som mulig, det er viktig for å forebygge plager. Men ikke all flåtten er infisert, fastslår Siri kyndig.

De er ikke så musikkinteressert, men synes det er moro med festival på Hove.

Morten Sandberg

Morten Sandberg er daglig leder for Hovefestivalen.

Foto: Schrøder Tor Erik / SCANPIX

- Og så er det mange kjekke ungdommer her, roser Wigdis og ser rundt seg på festivalens torg.

Sofakos uten Slayer

Der sitter et par og koser seg hånd i hånd i en sofa midt på plassen. Kamilla Stølen fra Førde er her for hele festivaluken, og bor i telt.

- Vi overlevde gjørmen, og hadde kjempeflaks, sier hun blidt i solskinnet som omsider gjør Hovefestivalen til den idyllen som festivalledelsen drømte om på forhånd. Vennen Joakim Ophaug fra Jølster har kommet hit for å jobbe som frivillig på festivalen, en av de rundt 1.800 frivillige hjelperne som ordner alt fra gulvvask på toalettene til det hans oppgave er: Å kjøre band.

Men ikke i dag, da har Joakim prioritert sofasitting i solen.

- Jeg har takket nei til å kjøre Slayer for å sitte her!

I stresslessen bak paret har nok en frivillig slått seg ned, Lars Nesland fra Arendal. Han jobber som frivillig for å spare penger til å gå på Skral-festivalen i stedet.

- Min oppgave er å få fotografene ut fra graven foran scenen etter de tre første låtene, sier han, mens kameraten Jon Setre gliser. Han har derimot betalt billett for å bivåne den nye festivalen på nært hold.

- Hittil har jeg bare likt The Killers av bandene jeg har hørt, samt Lamb of God, fastslår Setre.

Nye støvler

Festivalgjengernes fottøy er i stor grad preget av øspøs regnværet som herjet festivalens første to dager, og nå - etter hvert som solen titter fram - av sandaler og barbeinte føtter. Men i en salgsbod står Christian Byholt Endresen fra Tromøya og selger svindyre boots av struts, pyton, djevelrokke, kaiman, ål og fjellgeit.

- Til nå er det gutta som har kjøpt seg boots. De kommer gjerne med dama som sier at boots er tøft, og så kjøper de, sier han til NTB.

Men støvleprøverne Per Borten fra Trondheim og Frank Reppen fra Salsnes i Nord-Trøndelag trenger ikke noen kvinner for å fortelle dem hva som er tøft. De to musikerne spiller på fredag, og Frank Reppen mener han definitivt trenger nye støvler.

- Jeg har bare to par fra før, sier han og trekker på seg et par i pyton.

Både Borten og Reppen spiller i det nye Trondheims-bandet Moving Oos som slapp debutplaten «Peace and Love» i februar, og i tillegg skal Borten også spille på Hove med sitt andre band, New Violators - og begge konsertene er på samme dag.

- Moving Oos skal spille på åtte festivaler i sommer, og det er bra, sier Per Borten, men klarer ikke helt å bestemme seg for om han skal ta de blanke, dyprøde støvlene.

- Du ser ut som moren min når hun skal på fest, hevder Frank Reppen.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK