NRK Meny
Normal

Klart for Hove-innrykk allerede i helgen

Tirsdag starter den nye storsatsingen, Hovefestivalen i Arendal. Men allerede til helgen rykker de ivrigste festivalgjengerne inn.

Tromøy Hove Arendal Hovefestivalen

På idylliske Tromøy skal festivalhordene rykke inn til uken. På denne sletta begynte man onsdag å rigge til hovedscenen, der store navn som The Killers, Queens Of The Stone Age, Slayer og My Chemical Romance vil bli å se i det grønne.

Foto: K&U / K&U

Slayer

Slayer, her ved Kerry King, er blant stornavnene som rykker inn på Hovefestivalen til uken.

Foto: FABRICE COFFRINI / AP

Les også: - Hove kan nok slå Quart

Les også: Toffens univers

Nett-tv: Én uke igjen til Hovefestivalen

Alt om Hovefestivalen 2007!

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER!

Det hamres og snekres iherdig på en hittil idyllisk øy utenfor Arendal. Nå mangler bare bandene - og den store festivalhorden som vil rykke inn på Hovefestivalen.

Selve festivalen starter tirsdag 26. juni, da drar de første artistene i gang i halv tre-tiden, og varer til og med lørdag. Men de første publikummerne kan rykke inn allerede til helgen: Lørdag klokken 12 åpner festivalcampen på Tromøy ved Arendal.

For traffikaos kan bli et faktum, dersom folk venter med å reise til selve tirsdagen.

Få dem inn

- Den største utfordringen vår blir å få alle parkert, akkreditert og inn på selve festivalområdet, sier daglig leder for Hovefestivalen, Morten Sandberg.

Når festivalfolket først er inne, har de få grunner til å forlate leiren de neste dagene: Den byr på alt fra vaskerier til internettkafeer og rullesteinsstrender. Festivalpublikum oppfordres til å ta seg ned til Arendal med tog og buss, og han tror at mange vil komme på forhånd i helgen.

- Toffen inviterer til St. Hans-fest hvor han skal spille skiver. Der er alle velkomne. Her er det sol og flotte badestrender, sier han lokkende.

På Tromøy snekres og hamres det nå for fullt i dagene før festivalstart. Onsdag begynte riggingen av hovedscenen, mens teltscenen allerede er oppe. Tre hundre frivillige er i full gang med å bygge, og har kommet langt med festivallandsbyen.

For det kan bli tett og fullt, dersom Hovefestivalens mann får rett.

- Vi kommer til å selge mellom 47.500 og 50.000 billetter. Vi har noen få festivalpass igjen, som jeg tror vil bli utsolgt i løpet av torsdag, og 700-800 dagsbilletter til de første to dagene, sier Sandberg til NTB.

På idylliske Tromøy Arendal Hove Hovefestivalen

På idylliske Tromøy skal festivalhordene rykke inn til uken - mens fortroppen er invitert til St. Hans-fest av Toffen Gunnufsen...

Foto: K&U / K&U

Går mot seier

Dermed raser festivalen videre mot mulig utsolgtstatus og påfølgende «seier» i det som er utropt til den store festivalkrigen på Sørlandet. Quart sliter nemlig ifølge Fædrelandsvennen med billettsalget, og har «formidlet» 30.000 billetter, i underkant av to uker før.

Det er under halvparten, siden kapasiteten - med den nye scenen på idrettsplassen i Kristiansand - er økt til 72.000 totalt.

Arendalsordfører Torill Rolstad Larsen (Ap) sier til Fædrelandsvennen at hun tror Hove tar livet av Quartfestivalen.

- Det er mulig at Quart forsvinner etter hvert. Hove har nok blitt en kraftig konkurrent, sier hun.

Sørlandsbyen rivaliserer på mange måter med storebror Kristiansand i sør.

Toffen Gunnufsen

... der han skal spille skiver, i håp om å spre ankomsten av festivalhorden som ellers kan risikere å skape trafikkaos i Arendal tirsdag.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Men Rolstad Larsen sier hun ikke har dårlig samvittighet hvis byen hennes «stjeler» festivalen fra Kristiansand:

- Nei! fastslår hun.

Velvilje

Arendalsordføreren akter ifølge avisen å besøke Hovefestivalen. Det samme har kulturminister Trond Giske (Ap) planlagt.

Det er i tråd med den lokale, nasjonale og politiske entusiasmen festivalleder Morten Sandberg sier Hovefestivalen er blitt møtt med.

- Kanskje det er fordi det er snakk om å skape noe nytt, på et unikt og vakkert område? sier Sandberg.

Mannen som frontet Hove helt i starten, Svein Bjørge, tror at velviljen folkene bak nyskapningen ble møtt med helt fra starten, skyldes en kombinasjon av to ting: En frustrasjon over Quart, og at det endelig var snakk om en festival som kunne ligne Roskilde.

- Ingen hadde tatt tak i det, så det lå bare og ventet, sier Bjørge, og understreker at han nå uttaler seg som privatperson.

Han trakk seg formelt ut av Hovefestivalen etter å ha vært initiativtaker og frontet det hele, men snakker gjerne om den tidlige tiden da han og Sandberg dro i gang det som nå kan bli Norges største festival.

Under et år

- Jeg gikk i 4-5 år og ventet på Toffen, og gikk og dro i ham. Så etter Quart i fjor sa han endelig ja. Vi satte i gang sirkuset noen uker etterpå, minnes han den hektiske tiden i fjor.

- Vi hadde ikke lang tid på oss, men vi kan drive festival. Vi fikk tidlig på plass 14 teamledere. Alle vi spurte sa ja, andre kom og meldte seg selv. Vi har med hele «A-listen» når det gjelder å lage festival, derfor gikk det så greit, fastslår Svein Bjørge.

Målet var å lage en «festivalfestival», som han kaller det: Et sted der publikum er hele festivalen til ende, 24 timer i døgnet, inspirert av Roskilde.

- Mens Roskilde bare er en slette, er Tromøy langt mer: Det er det optimale festivalområdet, fastslår Bjørge og mener at området i kombinasjon med Toffen Gunnufsens unike bookingtalent, har gjort susen.

Hove har fått mye skryt for sin mangslungne programprofil. Til NRK sier Toffen:

- Som ny festival måtte vi begynne å booke tidlig. Vi måtte få bra navn på blokka tidlig for å vise artistene og agentene deres at vi mente alvor. Da måtte vi ta noen sjanser.

Kulturstrøm

  • Forsvaret kutter i musikken

    Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

    Forsvarets musikk Harstad
    Foto: Nils Mehren
  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.