Hopp til innhold

Bjørnson høyaktuell for minoritetsjenter

Synnøve Solbakken er mer lik jenter med minoritetsbakgrunn enn annen ungdom i Norge. Det gjør Bjørnstjerne Bjørnson høyaktuell også i dag.

Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnstjerne Bjørnsons debut Synnøve Solbakken er høyaktuell for norske jenter med innvandrerbakgrunn i dag.

Foto: Scanpix/NTB / Scanpix

Synnøve Solbakken

Synnøve Solbakken fra svensk stumfilm i 1919.

Foto: Svensk Filmindustri

Bondefortellingen «Synnøve Solbakken» fra 1857, regnes som Bjørnstjerne Bjørnsons debut og er høyaktuell for mange innvandrerjenter i dag. Boka handler om det elskede par Synnøve Solbakken og Thorbjørn Granliden, som må kjempe en lang kamp for å få hverandre, fordi de tilhører ulike sosiale lag.

– Dette er jo som den typiske handlingen i filmer fra Sri Lanka. I Norge i dag ser man nesten aldri filmer der foreldre har en så stor rolle, sier Archana Ananthaharan i et intervju på Nasjonalbibliotekets nettsider om Bjørnstjerne Bjørnson .

Kjenner seg igjen

Archana Ananthaharan

Archana Ananthaharan

Foto: Nasjonalbiblioteket

Ananthaharan synes det er spennende å tenke på at det som preget Norge for 100 år siden fortsatt preger andre kulturer den dag i dag. Hun går i 10. klasse ved Haugenstua skole i Oslo og er ikke alene om å kjenne seg igjen i historien om Synnøve Solbakken.

– Historien er kanskje ikke så relevant blant nordmenn i dag, men vi som har minoritetsbakgrunn kjenner oss igjen, sier Laksha Ranshon.

Streng oppdragelse

Boka «Synnøve Solbakken» ble lenge oppfattet som det norskeste av det norske. Nå viser det seg at den appellerer til mange ulike kulturer. Flere av jentene på Haugenstua skole var spesielt interessert i måten boka tar for seg barneoppdragelse.

Shangave Belendran

Shangave Belendran

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Forholdet mellom Thorbjørn og faren er spennende. De viser jo tydelig at de er veldig glade i hverandre, men måten Sæmund oppdrar Thorbjørn på er veldig interessant. Det er kanskje ikke normalt å bli oppdratt så strengt i det norske samfunn. Jeg kan kjenne meg igjen i den type oppdragelse. Jeg hadde en veldig streng oppdragelse, og jeg vet at mange med minioritetsbakgrunn har hatt det, sier Shangave Belendran.

En annen ting jentene spesielt trekker frem fra bokas handling. er hvordan foreldrene bestemmer hvem barna skal få gifte seg med.

– Fortsatt i dag er det mange med minoritetsbakgrunn som har arrangert bryllup, det er kanskje ikke så normalt i det norske samfunn, sier Belendran.

Synnøve mer lik minoritetsungdom

Jentene mener Synnøve er mer lik minoritetsungdom enn norsk ungdom i dag.

Laksha Ranshon

Laksha Ranshon

Foto: Nasjonalbiblioteket

– De fleste av oss sier kanskje ikke sin mening om vi vet den er feil i foreldrenes øyne. Synnøve gråter det ut og er lei seg i stedet for å si hva hun mener. Hun gjør ingen ting av det som hun ønsker, alt blir bestemt av foreldrene. Hun skjønner deres vilje og følger den, sier Feven Yohannes

Synnøve er veldig sjenert og gjør alt foreldrene sier. Hun er alt det min mamma vil at jeg skal være. Kulturen vår vil at alle barn skal være som Synnøve Solbakken. Men, vi er jo ikke sånn hele tiden, vettu, sier Laksha Ranshon.

Bjørnsonåret 2010

Lørdag åpnet kong Harald Bjørnsonåret 2010 .

Kulturstrøm

 • Norsk stjernedirigent til prestisjefylt orkester

  Den unge norske dirigenten Tabita Berglund er utnevnt til første gjestedirigent for symfoniorkesteret i Detroit.

  Detroit Symphonic Orchestra omtales som et orkester på høyt nivå i internasjonal og amerikansk sammenheng.

  Det kalles en merkedag for norsk musikkliv, skriver NTB.

  Berglund (34) starter det fire år lange engasjementet som første gjestedirigent i oktober, og vil dirigere Detroit Symphonic Orchestra flere uker hver sesong.

  Tabita Berglund
  Foto: NTB
 • R.E.M.-vokalist donerer tekst

  R.E.M.-vokalist Michael Stipe har donert den håndskrevne teksten av «Nightswimming» til en nettauksjon for å støtte arbeidet til Leger uten grenser sitt arbeid i Gaza. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

  I skrivende stund har auksjonen mottatt et bud på 3200 dollar, rundt 33.800 kroner, for verket.

 • «Sjelløst og kommersielt»

  I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

  – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.