Hopp til innhold

Bjørnson høyaktuell for minoritetsjenter

Synnøve Solbakken er mer lik jenter med minoritetsbakgrunn enn annen ungdom i Norge. Det gjør Bjørnstjerne Bjørnson høyaktuell også i dag.

Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnstjerne Bjørnsons debut Synnøve Solbakken er høyaktuell for norske jenter med innvandrerbakgrunn i dag.

Foto: Scanpix/NTB / Scanpix

Synnøve Solbakken

Synnøve Solbakken fra svensk stumfilm i 1919.

Foto: Svensk Filmindustri

Bondefortellingen «Synnøve Solbakken» fra 1857, regnes som Bjørnstjerne Bjørnsons debut og er høyaktuell for mange innvandrerjenter i dag. Boka handler om det elskede par Synnøve Solbakken og Thorbjørn Granliden, som må kjempe en lang kamp for å få hverandre, fordi de tilhører ulike sosiale lag.

– Dette er jo som den typiske handlingen i filmer fra Sri Lanka. I Norge i dag ser man nesten aldri filmer der foreldre har en så stor rolle, sier Archana Ananthaharan i et intervju på Nasjonalbibliotekets nettsider om Bjørnstjerne Bjørnson .

Kjenner seg igjen

Archana Ananthaharan

Archana Ananthaharan

Foto: Nasjonalbiblioteket

Ananthaharan synes det er spennende å tenke på at det som preget Norge for 100 år siden fortsatt preger andre kulturer den dag i dag. Hun går i 10. klasse ved Haugenstua skole i Oslo og er ikke alene om å kjenne seg igjen i historien om Synnøve Solbakken.

– Historien er kanskje ikke så relevant blant nordmenn i dag, men vi som har minoritetsbakgrunn kjenner oss igjen, sier Laksha Ranshon.

Streng oppdragelse

Boka «Synnøve Solbakken» ble lenge oppfattet som det norskeste av det norske. Nå viser det seg at den appellerer til mange ulike kulturer. Flere av jentene på Haugenstua skole var spesielt interessert i måten boka tar for seg barneoppdragelse.

Shangave Belendran

Shangave Belendran

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Forholdet mellom Thorbjørn og faren er spennende. De viser jo tydelig at de er veldig glade i hverandre, men måten Sæmund oppdrar Thorbjørn på er veldig interessant. Det er kanskje ikke normalt å bli oppdratt så strengt i det norske samfunn. Jeg kan kjenne meg igjen i den type oppdragelse. Jeg hadde en veldig streng oppdragelse, og jeg vet at mange med minioritetsbakgrunn har hatt det, sier Shangave Belendran.

En annen ting jentene spesielt trekker frem fra bokas handling. er hvordan foreldrene bestemmer hvem barna skal få gifte seg med.

– Fortsatt i dag er det mange med minoritetsbakgrunn som har arrangert bryllup, det er kanskje ikke så normalt i det norske samfunn, sier Belendran.

Synnøve mer lik minoritetsungdom

Jentene mener Synnøve er mer lik minoritetsungdom enn norsk ungdom i dag.

Laksha Ranshon

Laksha Ranshon

Foto: Nasjonalbiblioteket

– De fleste av oss sier kanskje ikke sin mening om vi vet den er feil i foreldrenes øyne. Synnøve gråter det ut og er lei seg i stedet for å si hva hun mener. Hun gjør ingen ting av det som hun ønsker, alt blir bestemt av foreldrene. Hun skjønner deres vilje og følger den, sier Feven Yohannes

Synnøve er veldig sjenert og gjør alt foreldrene sier. Hun er alt det min mamma vil at jeg skal være. Kulturen vår vil at alle barn skal være som Synnøve Solbakken. Men, vi er jo ikke sånn hele tiden, vettu, sier Laksha Ranshon.

Bjørnsonåret 2010

Lørdag åpnet kong Harald Bjørnsonåret 2010 .

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober