Hopp til innhold

Birgitta Elisa Oftestad vant Virtuos

Birgitta Elisa Oftestad (15) spilte seg til seier i den norske solistkonkurransen Virtuos. Nå venter Edinburgh, og konkurranse mot Europas unge topptalenter innen klassisk musikk.

Birgitta Elisa Oftestad

Birgitta Elisa Oftestad spilte cello i finalen i Virtuos

Foto: Henning Gulli / NRK

Fire av Norges beste unge klassisk-solister sto på scenen på kulturhuset Sentralen i NRKs konkurranse. Det var 15-åringen Birgitta Elisa Oftestad som klarte å overbevise juryen om at hun fortjener å kalles Årets Virtuos.

– Nå fikk jeg helt sjokk. Jeg klarer nesten ikke å snakke, sa Birgitta Elisa Oftestad da hun ble kåret til vinner.

– Nå gleder jeg meg masse til fremtiden. Det kommer til å bli mye øving fremover, sier hun.

Hva skal du bruke premien til?

– Det brukes nok på kurs og timer, det koster en del å spille.

Men hun har en brukbar cello, og det er fint, synes hun.

– Instrumenter er veldig dyre, så hundre tusen kroner hadde ikke holdt til en ny cello, sier Oftestad.

– Nesten utrolig i din alder

Birgitta Elisa Oftestad får premien som er Den Norske Solistpris på kroner 100.000,- og blir Norges kandidat i den internasjonale konkurransen Eurovision Young Musicians i Edinburgh i August.

Juryen var spesielt imponert over samspillet med orkesteret.

– Det er en sårhet og modenhet i det du spiller, som nesten er utrolig din alder tatt i betraktning – uansett egentlig. Måten du overleverer tonen i starten til orkesteret er nesten magisk, sa juryleder Arild Erikstad.

Fikk publikumsprisen

Den som stakk av med årets publikumspris er tubaist August Schieldrop. Prisen ble delt ut av kulturminister Trine Skei Grande.

– Det føles fantastisk, det er flott at folk liker tuba iblant, Jeg er utrolig glad, det er en stor ære, sa August Schieldrop da han mottok utmerkelsen.

Tubaist August Schieldrop

Tubaist August Schieldrop spilte tuba i finalen av Virtuos.

Foto: NRK

Alt om: De fire finalistene

Se finalen:

Virtuos er NRKs musikk-konkurranse for unge musikere. Finalen sendes direkte fra kulturhuset Sentralen i kvadraturen i Oslo sentrum.Norges beste unge solist-talent skal kåres av en jury og seerne. Fire av åtte kandidater kvalifiserte seg til en plass i finalen. Programlederne Ingerid Stenvold og Hans Olav Brenner leder oss gjennom finalen, hvor en av de fire kandidatene får Den norske solistpris på kr 100.000 - og blir Norges kandidat i Eurovisjonens internasjonale konkurranse Young Musicians i Edinburgh 24.8.18.

Birgitta Elisa Oftestad

15 år gamle Birgitta fra Asker spiller på en cello bygget av G. Gagliano (ca. 1780-1800). Hun har studert med blant andre Truls Mørk og Ole Eirik Ree. Birgitta har har spilt på flere nasjonale og internasjonale festivaler, og er nå elev ved Unge Talenter – Barratt Due.

Birgitta spilte 1. sats av Elgars cellokonsert i finalen.

Oda Holt Günther

Oda Holt Günther spilte fiolin.

Foto: NRK
Nikita Khnykin

Nikita Khnyki spilte flygel.

I pausen spilte Alexander Rybak et spesiallaget nummer. Han spilte også sammen med NRKs kringkastingsorkester, som akkompagnerte de fire finalistene.

Alexander Rybak

Alexander Rybak spilte med Kringkastingsorkesteret under Virtuos-finalen på Sentralen i Oslo.

Foto: NRK

Se flere bilder fra finalen på Sentralen i Oslo sentrum:

Nikita Khnykin

Se flere bilder fra finalen på Sentralen i Oslo sentrum.

Norges beste klassiske solist ble kåret i et direktesendt TV-program på NRK1 lørdag 7. april 2018. Her er noen glimt fra Sentralen i Oslo sentrum.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter