Birgitta Elisa Oftestad vant Virtuos

Birgitta Elisa Oftestad (15) spilte seg til seier i den norske solistkonkurransen Virtuos. Nå venter Edinburgh, og konkurranse mot Europas unge topptalenter innen klassisk musikk.

Birgitta Elisa Oftestad

Birgitta Elisa Oftestad spilte cello i finalen i Virtuos

Foto: Henning Gulli / NRK

Fire av Norges beste unge klassisk-solister sto på scenen på kulturhuset Sentralen i NRKs konkurranse. Det var 15-åringen Birgitta Elisa Oftestad som klarte å overbevise juryen om at hun fortjener å kalles Årets Virtuos.

– Nå fikk jeg helt sjokk. Jeg klarer nesten ikke å snakke, sa Birgitta Elisa Oftestad da hun ble kåret til vinner.

– Nå gleder jeg meg masse til fremtiden. Det kommer til å bli mye øving fremover, sier hun.

Hva skal du bruke premien til?

– Det brukes nok på kurs og timer, det koster en del å spille.

Men hun har en brukbar cello, og det er fint, synes hun.

– Instrumenter er veldig dyre, så hundre tusen kroner hadde ikke holdt til en ny cello, sier Oftestad.

– Nesten utrolig i din alder

Birgitta Elisa Oftestad får premien som er Den Norske Solistpris på kroner 100.000,- og blir Norges kandidat i den internasjonale konkurransen Eurovision Young Musicians i Edinburgh i August.

Juryen var spesielt imponert over samspillet med orkesteret.

– Det er en sårhet og modenhet i det du spiller, som nesten er utrolig din alder tatt i betraktning – uansett egentlig. Måten du overleverer tonen i starten til orkesteret er nesten magisk, sa juryleder Arild Erikstad.

Fikk publikumsprisen

Den som stakk av med årets publikumspris er tubaist August Schieldrop. Prisen ble delt ut av kulturminister Trine Skei Grande.

– Det føles fantastisk, det er flott at folk liker tuba iblant, Jeg er utrolig glad, det er en stor ære, sa August Schieldrop da han mottok utmerkelsen.

Tubaist August Schieldrop

Tubaist August Schieldrop spilte tuba i finalen av Virtuos.

Foto: NRK

Alt om: De fire finalistene

Se finalen:

Virtuos er NRKs musikk-konkurranse for unge musikere. Finalen sendes direkte fra kulturhuset Sentralen i kvadraturen i Oslo sentrum.Norges beste unge solist-talent skal kåres av en jury og seerne. Fire av åtte kandidater kvalifiserte seg til en plass i finalen. Programlederne Ingerid Stenvold og Hans Olav Brenner leder oss gjennom finalen, hvor en av de fire kandidatene får Den norske solistpris på kr 100.000 - og blir Norges kandidat i Eurovisjonens internasjonale konkurranse Young Musicians i Edinburgh 24.8.18.

Birgitta Elisa Oftestad

15 år gamle Birgitta fra Asker spiller på en cello bygget av G. Gagliano (ca. 1780-1800). Hun har studert med blant andre Truls Mørk og Ole Eirik Ree. Birgitta har har spilt på flere nasjonale og internasjonale festivaler, og er nå elev ved Unge Talenter – Barratt Due.

Birgitta spilte 1. sats av Elgars cellokonsert i finalen.

Oda Holt Günther

Oda Holt Günther spilte fiolin.

Foto: NRK
Nikita Khnykin

Nikita Khnyki spilte flygel.

I pausen spilte Alexander Rybak et spesiallaget nummer. Han spilte også sammen med NRKs kringkastingsorkester, som akkompagnerte de fire finalistene.

Alexander Rybak

Alexander Rybak spilte med Kringkastingsorkesteret under Virtuos-finalen på Sentralen i Oslo.

Foto: NRK

Se flere bilder fra finalen på Sentralen i Oslo sentrum:

Nikita Khnykin

Se flere bilder fra finalen på Sentralen i Oslo sentrum.

Norges beste klassiske solist ble kåret i et direktesendt TV-program på NRK1 lørdag 7. april 2018. Her er noen glimt fra Sentralen i Oslo sentrum.

Kulturstrøm

 • Simon Stranger ville forstå ondskap

  Da forfatteren Simon Stranger fikk vite at hans svigerfamilie bodde i huset der Gestapo-agenten Henry Rinnan hadde sitt hovedkvarter under krigen, tenkte han at han hadde nok materiale til å skrive romanen «Leksikon om lys og mørke». – Jeg tenker på hvordan vi omtaler minoriteter. Fascismen lever fortsatt, og ser ut til å vokse. Alt dette handler om muligheten til å være den du er. Uavhengig av rase, legning og tro, sier Stranger til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live.

  Simon Stranger i Brenner live
 • Neil Young presset bort sponsor

  Den klima-engasjerte veteranrockeren protesterte først mot å dele headliner-plassen med Bob Dylan på festivalen British Summer Time i juli 2019. Men han gjorde det også klart overfor festivalledelsen hvor ukomfortabel han er med at et selskap som finansierer fossilt drivstoff er hovedsponsor. Dermed trakk Barclaycard seg, som har sponset festivalen i London siden 2013. Den gangen spilte for øvrig Young også på festivalen uten innvendinger. Barclaycard sier til BBC at de ikke vil kommentere situasjonen.

  Neil Young
  Foto: Darryl Dyck / NTB Tema / AP
 • – En ny "romkom"-klassiker

  «Crazy Rich Asians», den første Hollywood-filmen i historien med bare asiatiske skuespillere på hele 25 år, har mye glitter og glam, mener NRKs filmanmelder Marte Hedenstad. Forrige uke ble filmen nominert til Golden Globe for beste komedie, og hovedrolleinnehaver Constance Wu (til høyre) ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle i en komedie. Les hele anmeldelsen hos Filmpolitiet

  Kinofilmen Crazy Rich Asians
  Foto: SF Norge