Hopp til innhold

Florerer av The Weeknd-billetter på nett og some. Flere sliter med å selge dem «riktig»

Ticketmaster har innført gjensalg for å få bukt med svartebørs, men det gjelder ikke for alle. – Her i huset kommer vi aldri til å kjøpe VIP igjen! sier Camilla.

En mannlig artist synger høyt inni en mikrofon han holder i hånden. Han bøyer hodet litt bakover i det han drar på med stemmen. Han har sorte hansker på hendene, en mørk skjorte og en rød, glitrende jakke over. Bak ham er det scenerøyk som omslutter ham.

Den kanadiske RnB-artisten The Weeknd kommer til Telenor Arena utenfor Oslo denne uka i forbindelse med turneen «After Hours Til Dawn».

Foto: AP

På gjenbruksappen Tise meldes det om «blodpriser» og budrunder forut for konserten med kanadieren Abel Tesfaye, også kjent som The Weeknd, på Telenor Arena i morgen, tirsdag.

For når etterspørselen er stor, er det lett å være selger.

Konsertarenaen på Fornebu utenfor Oslo skal fylles med fans, og de som ikke greide å sikre seg ønskede billetter ved salgsstart har nå tatt til andre plattformer for å få se artisten.

skjermdump fra tise

– Her går for det meste alle over

«Ønsker å kjøpe!» står det på mange av postene som ligger ute nå, men fordi prisene ser ut til å stige, er det mange kjøpere som sitter på gjerdet.

– Jeg prøver å finne noen til en god pris, men ikke noen som scammer, skriver Madeleine Bugge i en melding til NRK.

Hun har lett lenge, men forteller at inne på Tise går de fleste billettene over original pris.

Sigrun Stenseth i Tise sier til NRK at de desverre ser flere annonser som oppfordrer til budrunde, noe som bryter med retningslinjene til appen.

– Omfanget av disse typer saker har eskalert fra noen enkelthendelser. Vi vil nå se nærmere på denne problemstillingen og hvordan dette kommuniseres i appen. Alle upassende annonser blir fjernet, sier hun.

Ulovlig å selge til høyere pris

Hvert år dukker det opp saker med dem som har blitt lurt av selgere på svartebørs. Og Forbrukertilsynet har advart mange ganger mot å kjøpe fra uautoriserte eller private selgere man ikke kjenner til.

Det er dessuten ulovlig å videreselge konsertbilletter til en høyere pris, enn det de ble kjøpt for opprinnelig.

Dette er det imidlertid mange som prøver seg på, både private selgere og større aktører.

På nettsidene til Viagogo, som har blitt beskyldt for fusk en rekke ganger, ligger det også nå flere billetter ute til konserten med The Weeknd på Telenor Arena. Den dyreste til nærmere 4000 kroner, langt mer enn det de er solgt for på offisielle leverandørsider.

En artist i glinsende jakke og hvit bukse står på en scene og holder i en mikrofonstang som han synger inn i. Han har sort hår og sorte solbriller på, og på hendene har han hvite hansker. Bildet bader i grønt scenelys, så alt ser litt grønt ut.

The Weeknd er en av verdens mest ettertraktede live-artister. Her spiller han på Coachella-festivalen i California i USA i april.

Foto: AP

– Kan ikke garantere for gyldigheten

Konsertarrangør Live Nation skriver i en e-post til NRK at de ber folk være forsiktige.

– Vi oppfordrer alltid til å være obs på videresalg av billetter til utsolgte konserter, sier markedssjef Elise Eriksen Løssfelt.

Hun påpeker også en ekstra gang at det ikke er lov å selge billetter videre til høyere pris enn pålydende i Norge.

– Vi er også tydeligere på at vi ikke kan garantere for gyldigheten til billetter som er kjøpt via uautoriserte sider eller privatpersoner.

Vil kvitte seg med VIP-billetter til 3000 kroner

Da billettene kom på salg 2. desember i fjor, var noen av de ivrigste tidlig ute for å få tak i VIP-billetter til konserten med The Weeknd.

Med tidlig inngang nærmest scenen og eksklusive gaver inkludert. Camilla forteller at sønnen og en kompis betalte rundt 3000 kroner hver for billetter i «Gold circle».

En konsertdeltager tar mobilfoto av Depeche Mode under deres konsert i Telenor Arena.

Konsertarenaen i Bærum tar opp mot 25 000 publikummere, og det er mange billetter i omløp i tida før store konserter.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Dagen før konserten prøver hun imidlertid febrilsk å kvitte seg med dem. Guttene kommer seg ikke avgårde, og pengene vil de gjerne ha igjen.

– Det er jo ikke et lite beløp, så må få solgt de, skriver hun til NRK.

«Resale»

For å få bukt med noe av svartebørssalget, har Ticketmaster innført muligheten til å selge billetter videre via deres nettside.

Der kan man klikke seg inn på sine personlige sider, velge billettene man vil kvitte seg med, og velge et beløp en ønsker å selge dem for - enten lik pris som det man kjøpte de for, eller mindre.

resale

Tomt for billetter til tirsdagens konsert, bortsett fra noen i kategorien «resale», som er kjøpte billetter som legges ut på ny av privatpersoner.

Men det er noen unntak.

Camilla og sønnen, som har kjøpt VIP-billetter, forsøker å kvitte seg med dem «på ordentlig vis». Svindel forekommer både for selgere og kjøpere, og de ønsker å sikre seg at overføringen går som den skal.

Camilla ble gjort oppmerksom på muligheten til gjensalg og forsøkte med billettene hun satt på.

Billetter som er kjøpt med et mersalg eller VIP-stempel, kan imidlertid ikke videreselges.

Presseavdelingen til Ticketmaster forklarer ikke noe nærmere hvorfor, men skriver i en e-post til NRK at de «jobber kontinuerlig med å forbedre våre tjenester og håper vi snart kan tilby Resale på alle billettkategorier der Resale er aktivert».

skjermdump fra Tise

Det florerer med poster om konserten, enten billetter som ønskes kjøpt, eller som selges til både normal pris og over.

Camilla sier til NRK at hun trolig ser seg nødt til å kjøre inn til Oslo for å gjøre en ordentlig transaksjon, en tur på 2,5 time hver vei. Hun synes det er for dårlig av et så stort selskap at det ikke finnes bedre løsninger.

– Det burde være unødvendig når billettene formidles gjennom et stort selskap som Ticketmaster.

Hun sier at hun har forsøkt å få tak i dem, uten hell. Ifølge henne har også flere andre tatt kontakt med samme problem.

– Her i huset kommer vi aldri til å kjøpe VIP-billetter igjen, er vi enige om!

Kulturstrøm

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP