Hopp til innhold

Bileta frå 22. juli-markeringa er aldri vist tidlegare

Stjernefotograf Morten Krogvold fekk oppdraget om å fotografere minnemarkeringa etter 22. juli i Oslo Spektrum.

Kong Harald under minnemarkeringa for 22. juli
Foto: Morten Krogvold

– Ein må vere profesjonell og tenkje på jobben ein skal gjere. Men då dei spelte Beethoven var det ikkje mogeleg å sleppe unna. Nokon i salen skreik og vart bore ut. Då forstod eg det verkeleg, seier fotograf Morten Krogvold.

Då minnemarkeringa for 22. juli skulle arrangerast i Oslo Spektrum i august 2011 fekk Krogvold i oppgåve frå NRK å fotografere seremonien.

Aldri vist offentleg

Bileta Krogvold tok frå markeringa har aldri før vore vist offentleg.

– Vi forstod at det var viktig å dokumentere hendinga for ettertida, men det var også viktig at det vart gjort med respekt for dei som opplevde dette. Det er grunnen til at bileta ikkje er blitt publisert tidlegare, seier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

1. juli i år vart bileta overlevert til kulturdepartementet og kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– No kan bileta brukast på minnesenteret, eller i andre samanhengar der det er riktig å vise dei fram, seier Eriksen.

Ville fange stemninga

Ifølgje Krogvold var lyset under minnemarkeringa dei mest utfordrande forholda han nokon gong har jobba i.

– Fotografi betyr å male med lys, og det var heilt mørkt i salen eg skulle fotografere, fortalde Krogvold då han overleverte bileta til kulturministeren.

Han vil gjerne at bileta skal visast fram i store kopiar på over ein meter.

– Eg skulle ikkje fotografere dei pårørande, og ville heller ikkje fotografere artistane på scena, for det var ikkje dei dette handla om. Eg ville fotografere stemninga i salen, seier Krogvold.

Fotografen fortel at målet var å få fram kor stor og mektig minnemarkeringa var.

– Eg ville vise kor enorm denne saka var for Noreg, det kunne eg ikkje vise med nærbilete. Eg ville få fram kor høgtideleg og mektig det var, seier Krogvold.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober