NRK Meny
Normal

BIG SHIT - parodi eller hyllest?

Trommeslageren Terje Engens oktett T8 er noe av det mest absurd uklassifiserbare på dagens norske jazzscene.

Terje Engen
Foto: Dølajazz

Hør anmeldelsen

Trommeslageren Terje Engens oktett T8 - eller ”teit” - er noe av det mest absurd anakronistiske og uklassifiserbare på dagens norske jazzscene. Skjønt jazz - musikken kunne vært klippet rett fra amerikansk tegnefilm anno 1950. Her er honky-tonk piano, flerstemt barbershop-sang og ompa-tuba i fleng. Men plutselig får vi groovy hammondorgel i beste Jimmy Smith-stil, koblet med intrikate bebop-linjer, kollektiv New Orleans-improvisasjon, talkin’ blues og rap.

Krevende sport

Big Shit
Foto: presse

Hva vil Terje Engen og hans yre musikanter med dette? Er Big Shit parodi eller en ungdommelig hyllest til musikalske forbilder? Uansett er det en krevende sport. Trombonist Kristoffer Kompen har både teknikk og stilforståelse nok til å gå Trummy Young og Ray Anderson en høy gang.

Stor fallhøyde

Men når Andreas Ulvo flytter fra orglet til pianokrakken og leker Erroll Garner, blir fallhøyden stor. Venstrehåndsteknikken holder ikke, verken som hyllest eller parodi. Det samme gjelder for så vidt pianostemmerens innsats – det låter surt, men ikke nok til at vi tror det var meningen.

Slik fortsetter det med briljant spill og musikalske mageplask om hverandre. En tromboneduell ender katastrofalt for den ene duellanten, en virtuos altsaxsolo ødelegges av ustemt instrument, en annen av håpløs kobling med trekkspill.

Elegant og langdrygt

Hans Martin Austestad

Hans Martin Austestad, vokalist i T8

Foto: presse

Komposisjonene spenner fra det briljante og småelegante til det langdryge. Og det synges og rappes ordrikt om all verdens banaliteter, fra damesjekking til kviseklemming, uten at tekstene på noen måte nærmer seg Dave Frishberg-nivå. Vokalist Hans Martin Austestad låter mer amerikansk enn hordalendinger flest – men for et norsk publikum vil nok mye gå hus forbi, og spørsmålet er hvordan han låter hørt med amerikanske ører.

Forglemmelig

Jazzmusikalsk er ”Big Shit” en ganske så forglemmelig artighet. Nå skal altså bandnavnet T8 uttales Teit, men om de ufrivillig lever opp til navnet og platetittelen Big Shit er det virkelig teit, for bandet T8 er jo egentlig et superlag!

T8 - BIG SHIT - Schmell Records

  • Hans Martin Austestad, vokal
  • Stian Omenås, trompet
  • Morten Halle, altsax
  • Kristoffer Kompen, trombone
  • Martin Taxt, tuba/trombone
  • Andreas Ulvo, piano/orgel
  • Sigurd Hole, bass
  • Terje Engen, trommer/komposisjoner


Flere kulturnyheter