Hopp til innhold

Tusenfryd snur – dropper ekspresspass etter massiv kritikk

– Vi lytter til befolkningen og stopper dette, sier markedssjef i fornøyelsesparken, Erik Røhne Andersen.

Erik Røhne Andersen, markedssjef i Tusenfryd

Erik Røhne Andersen, markedssjef i Tusenfryd, ble overrasket over de kraftige reaksjonene på innføringen av ekspresspass i fornøyelsesparken.

Foto: TUSENFRYD

– Vi er veldig overrasket over reaksjonene. Vi ville at dette skulle være et fint tilbud til noen få av våre kunder. Men vi lytter til folk og dropper denne ordningen, sier markedssjefen til NRK.

– Forstår dere at såpass mange reagerte?

Vi ser jo at barn har ulike forutsetninger og økonomiske midler, men det finnes allerede lignende systemer andre steder i samfunnet. Men nå gjør vi retrett. Nordmenn var ikke klar for dette enda, sier Røhne Andersen.

Ved å kjøpe et ekspresspass til 300 kroner i tillegg til inngangsbilletten, som koster rundt 500 kroner, så kunne du gå forbi den ordinære køen og inn i en kortere kø. Dette gjaldt i de åtte største attraksjonene i parken.

Tusenfryd

Det siste døgnet har vært som en berg- og dalbane for Tusenfryd. Her er eksemplaret Speedmonster fra parken utenfor Oslo.

Foto: Berit Roald / NTB

Kraftige reaksjoner

Etter at NRK på mandag fortalte om at fornøyelsesparken utenfor Oslo har begynt med ekspresspass har det kommet svært sterke reaksjoner. Både i sosiale medier og fra politisk hold.

Mange mener Tusenfryd er med å på å vise barn hvem som har råd til å slippe kø og hvem som ikke har det.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) var en av dem som ba parken om å droppe ekspresspass.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– Som mor og politiker så syntes jeg dette er umusikalsk. At parken skal lage et A og B-lag for barna våre basert på hvem som har betalt penger for det. Dette er veldig unorsk, sa hun til NRK.

Tusenfryd eies av det store spanske selskapet Parques Reunidos, som driver flere parker i Europa med lignende ekspresspass. Det var første gang en norsk fornøyelsespark skulle begynne med noe slikt.

– Den spanske eieren er litt overrasket over reaksjonene, men de vil også lytte til publikum, sier Røhne Andersen hos Tusenfryd.

– Kom initiativet til å innføre dette fra dem eller fra dere?

– Dette var på bakgrunn av positive tilbakemeldinger som eieren har fått i andre parker.

Betalte seg forbi Signe

Signe Møller Ørslien var på Tusenfryd i helgen. Der opplevde hun å måtte vente lengre i kø fordi noen med ekspressbillett måtte kjøre først.

Signe Møller Ørslien

Signe Møller Ørslien hadde kun kjøpt vanlig billett på Tusenfryd og måtte derfor vente lengre i kø.

Foto: Stig Jaarvik, NRK

– Vi skulle kjøre en av attraksjonene og hadde stått lenge i kø. Da vi kom helt frem i køen og skulle gå om bord måtte vi vente enda en runde fordi noen med ekspresspass måtte kjøre før oss, forteller 12-åringen.

– Jeg syns det er litt synd at de som har mer penger kan komme først i køen. Det var en kjip opplevelse for oss. Alle bør stå like lenge i kø, sier Møller Ørslien til NRK.

Tar Tusenfryd i forsvar

Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet reagerer på det hun mener er «gapestokkmentalitet». Hun sitter i Stortingets familie- og kulturkomité.

Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet.

Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet tar Tusenfryds nye kø-satsing i forsvar.

Foto: PRIVAT

– Jeg synes det er litt dobbeltmoralsk at en enkelt privat aktør skal settes i gapestokk på denne måten. Mange i denne debatten hev seg veldig fort rundt uten å tenke på at de selv har kjøpt en billett til fremste rad på en statsstøttet teaterforestilling eller ekstra benplass på flyet. Hvor skal man sette grensen?, sier Hjemdal.

Hun viser til at mange private aktører den siste tiden har hatt en tøff tid uten økonomisk kompensasjon for strømkrise og priskrig.

– Da må bedriftene prøve seg fram og finne måter å få ting til å gå rundt og tilpasse tilbudene sine.

Barn med funksjonsnedsettelse

Ragnhild Hartviksen er gjennom Barneombudet utnevnt til Barnas stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Hun sitter i familie- og kulturkomiteen. Hartviksen er svært kritisk til Tusenfryds ekspresskø-ordning og er spesielt bekymret for barn med funksjonsnedsettelse.

Ragnhild Male Hartviksen, AP

Ragnhild Hartviksen er barnas stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Foto: Heidi Dokter

Jeg er bekymret for at toleransen vår ovenfor denne gruppen, som virkelig trenger det, skal bli svakere gjennom denne ordningen, sier Hartviksen.

NRK har også vært i kontakt med de andre store fornøyelsesparkene i landet. Ingen av de andre parkene sier de vil innføre noe slikt, men både Dyreparken i Kristiansand, Sommarland i Bø og Hunderfossen familiepark forteller at ulike ekspresskø-ordninger har vært oppe til diskusjon.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.