Hopp til innhold

Ber om nye opera-millioner

På grunn av mange skuelystne besøkende, ber operaen om mer penger for å holde bygget ved like.

Operahuset i Bjørvika

Operahuset i Bjørvika.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operadirektør Bernt Bauge anslår at 300.000 mennesker har tråkket rundt på taket siden åpningen i april. Tallene vil stige enda mer mener han.

På årsbasis skulle det ikke forundre oss om det kommer opp mot en million, sier Bauge.

Mange besøkende betyr ekstra vedlikeholdskostnader . For å ta vare på operahuset trengs det nærmere 18 ekstra millioner kroner neste år. Bernt Bauge forteller at de i budsjettsøknaden for 2009, ber Kulturdepartementet om 17,7 millioner kroner for vedlikehold av bygget.

– Det vil ikke være rimelig at operaen skal bære kostnaden på bekostning av vårt kunstneriske tilbud. Det håper vi at myndighetene vil akseptere, sier Bauge.

Internasjonal oppmerksomhet

Interessen for det nye operahuset er stor blant nordmenn, men den er også stor utenfor landets grenser.

– Etter vi fikk den nye operaen har bygget fått oppmerksomhet i den store verden. Vi arrangerer hvert år mange pressebesøk til Norge, og operaen er et sted utenlandske journalister ønsker å besøke, forteller reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin.

Les: - Vil ikke bli en turistmagnet

Den enorme interessen for et bygg er nytt og unikt i Norge, mener han.

– Vi har ikke hatt så mange signalbygg som har gjenspeilet at dette er et land som er opptatt av arkitektur, og at vi har arkitekter som har tegnet bygg over hele verden, sier Tuftin.

Operaen i Bjørvika
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.