Ber om nye opera-millioner

På grunn av mange skuelystne besøkende, ber operaen om mer penger for å holde bygget ved like.

Operahuset i Bjørvika

Operahuset i Bjørvika.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operadirektør Bernt Bauge anslår at 300.000 mennesker har tråkket rundt på taket siden åpningen i april. Tallene vil stige enda mer mener han.

På årsbasis skulle det ikke forundre oss om det kommer opp mot en million, sier Bauge.

Mange besøkende betyr ekstra vedlikeholdskostnader . For å ta vare på operahuset trengs det nærmere 18 ekstra millioner kroner neste år. Bernt Bauge forteller at de i budsjettsøknaden for 2009, ber Kulturdepartementet om 17,7 millioner kroner for vedlikehold av bygget.

– Det vil ikke være rimelig at operaen skal bære kostnaden på bekostning av vårt kunstneriske tilbud. Det håper vi at myndighetene vil akseptere, sier Bauge.

Internasjonal oppmerksomhet

Interessen for det nye operahuset er stor blant nordmenn, men den er også stor utenfor landets grenser.

– Etter vi fikk den nye operaen har bygget fått oppmerksomhet i den store verden. Vi arrangerer hvert år mange pressebesøk til Norge, og operaen er et sted utenlandske journalister ønsker å besøke, forteller reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin.

Les: - Vil ikke bli en turistmagnet

Den enorme interessen for et bygg er nytt og unikt i Norge, mener han.

– Vi har ikke hatt så mange signalbygg som har gjenspeilet at dette er et land som er opptatt av arkitektur, og at vi har arkitekter som har tegnet bygg over hele verden, sier Tuftin.

Operaen i Bjørvika
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.