Hopp til innhold

- Operaen vil ikke øke turisme

- Operaen vil ikke bli en turistmagnet på høyde med Holmenkollen og Vigelandsparken, mener fagsjef i NHO Reiseliv, Bjørn Ketilsson.

Flere tusen mennesker besøkte operaen søndag.

Flere tusen mennesker besøkte Den norske opera og ballett søndag.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Turister som velger Norge er særlig ute etter naturbaserte opplevelser og attraksjoner, sier Ketilsson.

Dessuten påpeker han at operaåpningen kommer sent i året og at turister allerede har lagt ferieplanene for den kommende sommersesongen.

Allerede en attraksjon

Turistsjef i Oslo, Tor Sannerud er ikke enig.

- Operaen er allerede en internasjonal attraksjon, sier Sannerud.

Han er overbevist om at operaen vil bli en av de største attraksjonene allerede fra første året.

- Opera som fenomen kan høres og ses uansett hvilket språk man tilhører, derfor vil operaen i Oslo tiltrekke seg mange turister som vil høre opera, slår Sannerud fast.

Adkomst

Ketilsson tror imidlertid at operaens status som turistattraksjon vil ta tid og oppnå.

- Vi må vente til bygget blir tilgjengelig, sier Ketilsson. Han mener trafikk, motorveier og rundkjøringer er barrierer som stenger for adkomsten.

Markedsføring

Per-Arne Tuftin, direktør for resieliv i Innovasjon Norge, mener at det nye operabygget kan bidra til å markedsføre Norge.

- Jeg vet ikke om bygget vil trekke mange flere turister, men de som allerede har lagt en ferie til Norge vil ønske å besøke og se bygget.

Etter hvert som man bygger opp et kjennskap om operahuset kan det være med på å trekke turister, sier Tufte.

Operaen åpnet lørdag med festforestilling for inviterte gjester. Søndag kunne operaen fortelle om tusenvis av besøkende som ville ta en kikk på det nye huset. Siden det er fri ferdsel opp til taket er det vanskelig å anslå eksakte tall på besøkende i går.

Det ble søndag satt opp dobbelt med omvisninger og alle var fulle. Private omvisninger er foreløpig fullt ut juni.

Nett-TV: Se fyrverkeriet fra åpningsdagen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober