Hopp til innhold

Bekymringer på Olympen

«Det finnes en gruppe mennesker som nylig har begynt å spre seg i verden:
De er late, kranglevorne, innbilske, snarsinte, dumme, grådige, gale og fulle av overmot!»
Zevs er bekymret:
Hvis folk begynner å ta filosofene på alvor blir det slutt på ofring til Gudene.

Peter Paul Rubens (1611) The drunken Hercules
Foto: Wikipedia

Atletisk kjønnsliv

Man kan forstå Zevs bekymringer. På jordskorpen har folk begynt å oppføre seg som on de var Guder: De elsker nytelse og priser de som har styrke til å omsette sine lyster til virkelighet.
Kjempe, spise, seire og pare seg av full kraft – det er tidens melodi må Zevs erkjenne der han studerer menneskene gjennom et langt rør der han sitter på Olympen.

Lukian fra Samosata må ha fått mange til å le av seg selv og sine ambisjoner med sine satiriske småstykker om Menippos og hans opplevelser blant mennesker og guder. Sketsjene han skrev i det andre hundreåret etter Kristus holder seg ennå. Det går fremdeles an å bli litt klokere av Lukians satire.

Herkules på firmafest

Jeg har valgt Peter Paul Rubens maleri av den beduggede Herkules fra 1611 som illustrasjon denne uken. Bildet er malt på den tiden nederlandske borgere ble styrtrike. Rike hinsides enhver fornuft . I 1602 ble «Vereenigde Oostindische Compagni» stiftet – og den borgerlige mentaliteten endret seg.

Borgerne ville ha malerier av seg selv og sølvtøyet sitt, eller maten de spiste, eller kona og hushjelpa. Og malerne malte villig vekk. Hvis de ikke malte seg selv bestilte de malerier av det søte liv blant gudene på Olympen. Moralske forbilder.

Peter Paul Rubens malte Herkules som vi ser ovenfor. Han har drukket alt for mye, nå får han hjelp til å ta en taxi etter julebordet. Den første som ypper seg i drosjekøen kommer til å få seg en på kjeften!

Se – Der har vi det nye mennesket. Beruset av livskraft og nektar, triumferende og livsbejaende – en hymne til Nytelsen! (Egon Friedell: Kulturgeschichte Europas, DTV, s 446)

Og så da?

Er det for dristig å antyde at Lukian og Rubens snakker til oss?
Vi som bruker katalogen fra sportsbutikken og treningssenteret som skjermbrett for å slippe å tenke for mye.
Jeg er glad jeg ikke skal svare på sånne spørsmål.

Musikken

Knut Borge har funnet fram to godbiter med Julian Cannonball Adderley denne uken. John Coltranes «Grand Central» og lillebror Nat Adderleys «One for Daddy-O» Interesserte kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters