Hopp til innhold

Dristig og god

En ungdomsroman som provoserer, slik en ungdomsroman skal.

Sunniva Relling Berg

Sunniva Relling Berg er aktuell med romanen «Beina i gitaren»

Foto: Det norske samlaget

Hun er et talent av de sjeldne, 25 år unge Sunniva Relling Berg. Bare hør hvordan hun åpner sin nye roman, "Beina i gitaren":
"Kulda finst i gangen. Framleis kjenner eg grepet hans om ankelen, som ei varm fotlenke" (s.5)

Bo, 16 år eller deromkring, er på hytta med mor og far. Det er sommer og varmt, men Bo er kald. Det vil si: hun har stengt følelsene ute, vil utforske hva det vil si å bety noe - er ikke egentlig alt bare likegyldig?

Peker fremover

Sunniva Relling Berg: Beina i gitaren

Sunniva Relling Berg: 'Beina i gitaren'. Ungdomsroman, Samlaget 2013

Et hint ligger i åpningen. "Framleis kjenner eg grepet hans om ankelen, som ei varm fotlenke". Her er altså en han. Han gir varme. Og binder fast. Med imponerende få ord har Sunniva Relling Berg konsentrert hele romanen - og samtidig gitt leserne lyst til å følge hintene.

"Beina i gitaren" er en klassisk ungdomsroman. En ung jente føler seg utenfor. Hun begynner å lure på om det finnes noen objektiv sannhet. Finnes rett og galt? Og er det bare hun som tenker tanker som borer seg under den lettvinte overflaten? Der de andre ser på henne som mer og mer sær, holder hun fast i sitt eget:
"Eg har lyst til å seie mykje til ho, forklare prosjektet mitt. Eg vil fri meg frå mi eiga rolle, ikkje kjempe med å passe inn lenger (...) (s. 56)

Hva skyldes uroen?


Og Bo går langt. Raker av seg alt håret, knuser en gitar, legger en hodeløs huggorm i teltet. Hun gjør det ikke lett for seg. Utad tøff, inni er det mye angst, som hun selv erkjenner. Og forfatter Relling Berg er kompromissløs. Skal man skildre et ungt menneske på kanten, må man også skrive så det river. Kanskje kunne hun lettet litt på sløret i gåten om hvorfor Bo er så desperat som hun er? Jeg insisterer ikke på en lettvint happy ending. Men med stadige gjentakelser av dramatiske reaksjoner fra Bos side, blir Relling Bergs styrke også en svakhet; hun er supergod på scener og ytre reaksjoner, mens beveggrunnene til dramadronningen blir for utydelige.

Morsom er hun. Geografilæreren Ulla har for eksempel globusauge. Bildene er mange og gode; av moren som "grev seg ned i sine eigne rynker" (s 121), eller av tynne armer som i det Bo nærmer seg et nokså beruset stadium, veiver i luften og "fingrane ser ut som hattifnattar, nærast sjølvlysande". (s 46)

På god vei

Sunniva Relling Berg fikk god og fortjent omtale for debutboken som kom for to år siden. Den ble nominert både til Brage og til Kulturdepartementets debutantpris. Den vanskelige andreboken er ikke dårligere. "Beina i gitaren" er en ungdomsbok for ungdom som kan lese, som liker å utfordres, både på innhold og form.

Kulturstrøm

 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP
 • Andrew Tate blir sittende i varetekt i Romania

  Influenseren Andrew Tate, som er under etterforskning for blant annet menneskehandel og voldtekt, er igjen fengslet i ytterligere 30 dager i Romania. Tate (36), broren Tristan Tate (34) og to rumenske kvinner har vært i varetekt siden 29. desember i fjor. Tate-brødrene er siktet for menneskehandel, voldtekt og etablering av en organisert kriminell gruppe. Etterforskningen i Romania har pågått siden april. De ble i utgangspunktet anholdt i 24 timer, men påtalemyndigheten har flere ganger forlenget varetektsfengslingen.

  Onsdagens avgjørelse kommer etter at Tate anket domstolens beslutning fra 20. januar om 30 dagers fengsling.

  (NTB)

  Andrew Tate
  Foto: INQUAM PHOTOS / Reuters