BBC kjøper Lilyhammer

Den britiske tv-kanalen BBC har kjøpt rettighetene til å vise den norskproduserte Little Steven-serien Lilyhammer. – De var veldig begeistret allerede for et år siden, sier produsent Lasse Hallberg.

Video Trailer for filmen Lilyhammer

BBC4 vil vise den norske seersuksessen Lilyhammer.

Foto: Nyhetsspiller

Etter stor suksess med den danske dramaserien «Borgen» vil BBC fortsette å ri på den skandinaviske bølgen ved å vise norske Lilyhammer.

Serien har fått enorme seertall den siste tiden til tross for blandede kritikker.

– Det er veldig hyggelig for oss, det er jo klart, sier produsent Lasse Hallberg til NRK.no.

Les også: Premiererekord for «Lilyhammer»

Hallberg har visst om at BBC var interesserte en stund. Nå er han glad for at avtalen er i boks.

– De var veldig begeistret allerede da vi viste dem traileren i fjor, sier Hallberg.

Ifølge Guardian skal serien komplimentere BBCs skandinaviske satsing. Lørdag kveld ble siste del av den danske serien Borgen vist hos den engelske kringkasteren, og det kan virke som britene har fått sansen for skandinavisk dramatikk. Tidligere har også Forbrydelsen gjort suksess på den engelske øya, og senere i år skal de også vise den svensk-danske serien Broen, som for tiden vises på NRK1.

Deretter blir det altså norsk drama som skal ta over etter danskene hos BBC.

– Lilyhammer blander skarp amerikansk humor med norsk folkelighet - en perfekt kombinasjon for et sylskarpt drama om kulturelle verdier, sier BBC4s Richard Klein til Guardian.

Også til Sverige, Finland og Tyskland

I tillegg til at BBC har kjøpt serien, har den i morgen premiere hos den amerikanske nettgiganten Netflix, som kommer til å gjøre alle episodene tilgjengelige fra første dag.

Deretter blir det trolig svensker, finner og tyskere som får se den meget omtalte serien, via sine kringkastere, etter det NRK.no kjenner til.

Til tross for de gode seertallene og at serien nå blir solgt til flere land, har ikke NRK bestemt seg for om de vil bli med på en ny sesong.

– Alle forutsetninger for at det skal bli en sesong to må komme på plass før vi kan snakke om det, sa Drama-innkjøper Tone Rønning til NRK.no forrige uke.

Netflix har derimot bestilt en ny runde med Little Steven, opplyser Lasse Hallberg. Men det er ikke kjent når arbeidet med dette starte.

Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.