NRK Meny
Normal

BBC kjøper Lilyhammer

Den britiske tv-kanalen BBC har kjøpt rettighetene til å vise den norskproduserte Little Steven-serien Lilyhammer. – De var veldig begeistret allerede for et år siden, sier produsent Lasse Hallberg.

Video Trailer for filmen Lilyhammer

BBC4 vil vise den norske seersuksessen Lilyhammer.

Foto: Nyhetsspiller

Etter stor suksess med den danske dramaserien «Borgen» vil BBC fortsette å ri på den skandinaviske bølgen ved å vise norske Lilyhammer.

Serien har fått enorme seertall den siste tiden til tross for blandede kritikker.

– Det er veldig hyggelig for oss, det er jo klart, sier produsent Lasse Hallberg til NRK.no.

Les også: Premiererekord for «Lilyhammer»

Hallberg har visst om at BBC var interesserte en stund. Nå er han glad for at avtalen er i boks.

– De var veldig begeistret allerede da vi viste dem traileren i fjor, sier Hallberg.

Ifølge Guardian skal serien komplimentere BBCs skandinaviske satsing. Lørdag kveld ble siste del av den danske serien Borgen vist hos den engelske kringkasteren, og det kan virke som britene har fått sansen for skandinavisk dramatikk. Tidligere har også Forbrydelsen gjort suksess på den engelske øya, og senere i år skal de også vise den svensk-danske serien Broen, som for tiden vises på NRK1.

Deretter blir det altså norsk drama som skal ta over etter danskene hos BBC.

– Lilyhammer blander skarp amerikansk humor med norsk folkelighet - en perfekt kombinasjon for et sylskarpt drama om kulturelle verdier, sier BBC4s Richard Klein til Guardian.

Også til Sverige, Finland og Tyskland

I tillegg til at BBC har kjøpt serien, har den i morgen premiere hos den amerikanske nettgiganten Netflix, som kommer til å gjøre alle episodene tilgjengelige fra første dag.

Deretter blir det trolig svensker, finner og tyskere som får se den meget omtalte serien, via sine kringkastere, etter det NRK.no kjenner til.

Til tross for de gode seertallene og at serien nå blir solgt til flere land, har ikke NRK bestemt seg for om de vil bli med på en ny sesong.

– Alle forutsetninger for at det skal bli en sesong to må komme på plass før vi kan snakke om det, sa Drama-innkjøper Tone Rønning til NRK.no forrige uke.

Netflix har derimot bestilt en ny runde med Little Steven, opplyser Lasse Hallberg. Men det er ikke kjent når arbeidet med dette starte.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: