Barokkfiolinist festspillmusiker

Det er duket for en porsjon sprøe og fyrige barokklanger når Nordens største musikk- og kulturfestival åpner onsdag 21. mai.

Bjarte Eike

Festspillmusiker i Bergen 2008 er den 36 år gamle norske barokkfiolinisten Bjarte Eike.

Foto: Gorm Valentin

Ifjor var det den norske vokaltrioen Trio Mediæval og året før bandoneonspilleren Per Arne Glorvigen som bar tittelen i Bergen. Andre festspillmusikere har vært Leif Ove Andsnes og Randi Stene. I forhold til rekken av foregående festspillmusikere er Bjarte Eike et lite beskrevet blad.

Doldis i København

Han er bosatt i København der han er virksom som leder for trioen Baroque Fever og som gruppeleder for 2. fiolinene i det danske barokkorkesteret Concerto Copenhagen som har hatt internasjonal suksess de siste årene. Bjarte Eike har dessuten gjennom noen år vært sentral ved Festspillene i Vestfold med sitt eget ensemble Barokksolistene.

Rivningsmaterialer

Festspilldirektør Per Boye Hansen i Bergen begrunner det dristige valget av doldisen Bjarte Eike slik: - Eike er en glimrende fiolinist og en allsidig musiker, og med å velge en litt ukjent musiker ønsker vi å gi vedkommende et dytt i karrieren, sier festspilldirektøren til NRK. Bjarte Eike på sin side ser frem til å vise et norsk publikum barokkmusikkens improvisatoriske og lekne sider på sin barokkfiolin. Som forøvrig er en Amati-kopi bygget av rivningsmaterialer fra den gamle jernbanestasjonen i Amsterdam.

Venezia og mysteriemusikk

Eike skal spille 9 konserter ved festspillene i Bergen som avvikles mellom 21. mai og 4. juni. Det blir tre konserter med tema Venezia der det vil bli musikk fra Gabrieli til Vivaldi å høre. På tre nattkonserter i Mariakirken skal Bjarte Eike så fremføre den østerrikske 1600-talls-fiolinvirtuosen Heinrich Bibers sjeldent spilte Mysteriesonater.

Jam, pub og crossover

I Logen blir det britisk pubmusikk fra 1700-tallet og "barokkjam", og endelig deltar Bjarte Eike og hans ensemble ved gjenoppførelsen av jazzmusikeren Jon Balkes store verk Siwan, for jazz- etno- og barokkmusikere, som nylig ble urfremført i Oslo.

Kulturstrøm

 • Radioportrett splitter Danmark

  Radio24syv sendte sist uke et portrett av Ghita Nørby der den folkekjære skuespilleren skjeller ut journalisten helt fra starten av intervjuet. Dokumentaren har vakt oppsikt i Danmark. Journalistens instagrambilde av sine forberedelser til intervjuet fikk søndag danske mediesjefer til å spørre om konflikten var iscenesatt.

  Ghita Nørby
  Foto: Scanpix / Scanpix
 • Warner Bros.-sjef måtte gå

  Kevin Tsujihara har gått av som sjef og styreleder i det amerikanske medieselskapet Warner Brothers, melder Dagbladet. Gransking avslørte at Tsujihara hadde tilbudt seg å introdusere den britiske skuespilleren Charlotte Kirk for innflytelsesrike skikkelser i Hollywood i bytte mot sex.

 • Jack the Ripper DNA-identifisert

  Den britiske seriemorderen som herjet i London i 1888 er når blitt identifisert som Aaron Kosminski, en polsk frisør. Jack the Ripper er en av kulturens store gjennomgangsfigurer og har opptrådt i tallrike filmer, tv-serier, videospill, musikk og tegneserier.