NRK Meny
Normal

Barokkfiolinist festspillmusiker

Det er duket for en porsjon sprøe og fyrige barokklanger når Nordens største musikk- og kulturfestival åpner onsdag 21. mai.

Bjarte Eike

Festspillmusiker i Bergen 2008 er den 36 år gamle norske barokkfiolinisten Bjarte Eike.

Foto: Gorm Valentin

Ifjor var det den norske vokaltrioen Trio Mediæval og året før bandoneonspilleren Per Arne Glorvigen som bar tittelen i Bergen. Andre festspillmusikere har vært Leif Ove Andsnes og Randi Stene. I forhold til rekken av foregående festspillmusikere er Bjarte Eike et lite beskrevet blad.

Doldis i København

Han er bosatt i København der han er virksom som leder for trioen Baroque Fever og som gruppeleder for 2. fiolinene i det danske barokkorkesteret Concerto Copenhagen som har hatt internasjonal suksess de siste årene. Bjarte Eike har dessuten gjennom noen år vært sentral ved Festspillene i Vestfold med sitt eget ensemble Barokksolistene.

Rivningsmaterialer

Festspilldirektør Per Boye Hansen i Bergen begrunner det dristige valget av doldisen Bjarte Eike slik: - Eike er en glimrende fiolinist og en allsidig musiker, og med å velge en litt ukjent musiker ønsker vi å gi vedkommende et dytt i karrieren, sier festspilldirektøren til NRK. Bjarte Eike på sin side ser frem til å vise et norsk publikum barokkmusikkens improvisatoriske og lekne sider på sin barokkfiolin. Som forøvrig er en Amati-kopi bygget av rivningsmaterialer fra den gamle jernbanestasjonen i Amsterdam.

Venezia og mysteriemusikk

Eike skal spille 9 konserter ved festspillene i Bergen som avvikles mellom 21. mai og 4. juni. Det blir tre konserter med tema Venezia der det vil bli musikk fra Gabrieli til Vivaldi å høre. På tre nattkonserter i Mariakirken skal Bjarte Eike så fremføre den østerrikske 1600-talls-fiolinvirtuosen Heinrich Bibers sjeldent spilte Mysteriesonater.

Jam, pub og crossover

I Logen blir det britisk pubmusikk fra 1700-tallet og "barokkjam", og endelig deltar Bjarte Eike og hans ensemble ved gjenoppførelsen av jazzmusikeren Jon Balkes store verk Siwan, for jazz- etno- og barokkmusikere, som nylig ble urfremført i Oslo.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller