Barokkfiolinist festspillmusiker

Det er duket for en porsjon sprøe og fyrige barokklanger når Nordens største musikk- og kulturfestival åpner onsdag 21. mai.

Bjarte Eike

Festspillmusiker i Bergen 2008 er den 36 år gamle norske barokkfiolinisten Bjarte Eike.

Foto: Gorm Valentin

Ifjor var det den norske vokaltrioen Trio Mediæval og året før bandoneonspilleren Per Arne Glorvigen som bar tittelen i Bergen. Andre festspillmusikere har vært Leif Ove Andsnes og Randi Stene. I forhold til rekken av foregående festspillmusikere er Bjarte Eike et lite beskrevet blad.

Doldis i København

Han er bosatt i København der han er virksom som leder for trioen Baroque Fever og som gruppeleder for 2. fiolinene i det danske barokkorkesteret Concerto Copenhagen som har hatt internasjonal suksess de siste årene. Bjarte Eike har dessuten gjennom noen år vært sentral ved Festspillene i Vestfold med sitt eget ensemble Barokksolistene.

Rivningsmaterialer

Festspilldirektør Per Boye Hansen i Bergen begrunner det dristige valget av doldisen Bjarte Eike slik: - Eike er en glimrende fiolinist og en allsidig musiker, og med å velge en litt ukjent musiker ønsker vi å gi vedkommende et dytt i karrieren, sier festspilldirektøren til NRK. Bjarte Eike på sin side ser frem til å vise et norsk publikum barokkmusikkens improvisatoriske og lekne sider på sin barokkfiolin. Som forøvrig er en Amati-kopi bygget av rivningsmaterialer fra den gamle jernbanestasjonen i Amsterdam.

Venezia og mysteriemusikk

Eike skal spille 9 konserter ved festspillene i Bergen som avvikles mellom 21. mai og 4. juni. Det blir tre konserter med tema Venezia der det vil bli musikk fra Gabrieli til Vivaldi å høre. På tre nattkonserter i Mariakirken skal Bjarte Eike så fremføre den østerrikske 1600-talls-fiolinvirtuosen Heinrich Bibers sjeldent spilte Mysteriesonater.

Jam, pub og crossover

I Logen blir det britisk pubmusikk fra 1700-tallet og "barokkjam", og endelig deltar Bjarte Eike og hans ensemble ved gjenoppførelsen av jazzmusikeren Jon Balkes store verk Siwan, for jazz- etno- og barokkmusikere, som nylig ble urfremført i Oslo.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.