Bjarte Eike og Barokksolistene

- Jeg vil vise at Vivaldi var leken, dypt alvorlig og mye mer enn De fire årstider, sa festspillmusiker Bjarte Eike før torsdagens konsert.

Bjarte Eike
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Torsdag gikk festspillmusiker Bjarte Eike og Barokksolistene på podiet i Korskirken i Bergen for å spille en konsert viet ene og alene Antonio Vivaldi. Dette var musikernes tredje konsert med Venezia som tema, i løpet av travle festspilldager har de rukket å spille Gabrielirepertoar i Johanneskirken og musikk av Monteverdi i Håkonshallen.

- Venezia er en veldig sentral by i den vestlige musikkhistorien, der samlet det seg musikere fra hele Europa og Italia og de skapte musikk. Med disse Veneziakonsertene vil jeg vise både byens historie og fiolinens virtuose historie, sier Bjarte Eike.

Røde tråder

Han liker å liker å tenke røde tråder og konsepter når han setter sammen konserter.

- Det gir musikken en aktualitet, og man kan finne noe moderne i det - som når vi flytter oss rundt i kirka og spiller. Det kan oppfattes som løssluppent og lekende og ikke så seriøst kanskje i dag, men det var slik det ble gjort den gang, så hvorfor skal vi ikke gjøre det nå også, spør Eike.

Skrev for elever ved pikeskole

Konserten torsdag var todelt. Første del bød på musikk Vivaldi komponerte til elevene ved en pikeskole i et kloster. Vivaldi underviste de unge jentene, og komponerte musikk som de spilte og sang.

- Etter pause tar vi for oss Vivaldi som operakomponist, og ariene er valgt med utgangspunkt i de to fantastiske sangerne vi har med oss, mezzosopranen Tuva Semmingsen og sopranen Maria Cristina Kiehr, forteller festspillmusikeren.

Hør: Festspillmusiker Bjarte Eike om Vivaldi

Torsdagens konsert har undertittelen ”Konserten i teatret”.

Direktesending på NRK P2 fra Korskirken klokka 19.25

Progamleder Nina Skurtveit

Gjest Jostein Gundersen, stipendiat ved Grieg Akademiet

Barokksolistene

Barte Eike og Barokksolistene øver til kveldens konsert

Foto: Nina Skurtveit / NRK