Hopp til innhold

Band of Gold vant Nordic Music Prize

For første gang har et norsk band vunnet kåringen av årets beste nordiske album under Bylarm.

Band of Gold

Band of Gold består av Nina Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen.

Nordic Music Prize ble delt ut torsdag kveld på Bylarm, og Band of Golds selvtitulerte debutplate gikk helt til topps i kåringen.

Prisen ble introdusert i 2010, og for første gang er det en norsk artist som vinner prisen som er inspirert av den britiske og irske Mercury Prize.

Band of Gold gikk helt til topps i konkurranse med 11 andre shortlistede album, hvorav to stammer fra norske artister (Ost & Kjex og Jenny Hval).

Band of Gold består av Nina Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen, og deres debutplate har blitt unisont hyllet i norsk musikkpresse, blant annet i Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Band of Gold ble nominert i kategorien Indie under Spellemannprisen i år, uten å vinne.

Skryt

Juryens begrunnelse lyder blant annet slik (vår oversettelse):

– Band of Golds debutalbum brakte alle jurymedlemmene sammen i en hyllest av deres kyndige og fascinerende sammensmelting av ulike stilarter. Det er et album støpt i tradisjonene til klassisk poprock fra Abba til Fleetwood Mac, med blendende arrangementer og harmonier, fine melodier og strålende spill.

Den internasjonale juryen består av tre briter: Jeannette Lee fra Rough Trade Records, journalistene Jude Rogers (The Guardian) og Stuart Maconie (BBC), samt amerikanske Jonathan Galkin fra DFA Records.

De tidligere vinnerne av prisen er Jónsi (2010), Goran Kajfeš (2011), First Aid Kit (2012), The Knife (2013), og Mirel Wagner (2014).

Band of Gold var gjest hos Siri & Co på NRK P13 tidligere i år.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.