NRK Meny
Normal

Band of Gold vant Nordic Music Prize

For første gang har et norsk band vunnet kåringen av årets beste nordiske album under Bylarm.

Band of Gold

Band of Gold består av Nina Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen.

Nordic Music Prize ble delt ut torsdag kveld på Bylarm, og Band of Golds selvtitulerte debutplate gikk helt til topps i kåringen.

Prisen ble introdusert i 2010, og for første gang er det en norsk artist som vinner prisen som er inspirert av den britiske og irske Mercury Prize.

Band of Gold gikk helt til topps i konkurranse med 11 andre shortlistede album, hvorav to stammer fra norske artister (Ost & Kjex og Jenny Hval).

Band of Gold består av Nina Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen, og deres debutplate har blitt unisont hyllet i norsk musikkpresse, blant annet i Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Band of Gold ble nominert i kategorien Indie under Spellemannprisen i år, uten å vinne.

Skryt

Juryens begrunnelse lyder blant annet slik (vår oversettelse):

– Band of Golds debutalbum brakte alle jurymedlemmene sammen i en hyllest av deres kyndige og fascinerende sammensmelting av ulike stilarter. Det er et album støpt i tradisjonene til klassisk poprock fra Abba til Fleetwood Mac, med blendende arrangementer og harmonier, fine melodier og strålende spill.

Den internasjonale juryen består av tre briter: Jeannette Lee fra Rough Trade Records, journalistene Jude Rogers (The Guardian) og Stuart Maconie (BBC), samt amerikanske Jonathan Galkin fra DFA Records.

De tidligere vinnerne av prisen er Jónsi (2010), Goran Kajfeš (2011), First Aid Kit (2012), The Knife (2013), og Mirel Wagner (2014).

Band of Gold var gjest hos Siri & Co på NRK P13 tidligere i år.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3