Hopp til innhold

Ballett for folket

Nasjonalballetten tilbyr julestemning når de setter opp den tradisjonsrike Nøtteknekkeren i den nye operaen i Bjørvika.

Nøtteknekkeren på Den Norske Opera
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Hør innslaget her

Tyll,tåspiss og Tsjajkovskij

Ballett

Hardtrening før nøtteknekkern er premiereklar

Foto: Colourbox.no

Historien om lille Claras jul der en prins, feer, en snødronning, en musekonge og dans fra alle verdenshjørner dukker opp, slutter aldri å fenge det brede publikum.

I tiden før jul vil over 20.000 mennesker få med seg klassikeren med Pjotr Tsjakovskijs storslåtte musikk.

Ballett

Ro og konsentrasjon før nitimens reporter fikk prøve seg.

Foto: Pål Thoresen / NRK

- Vi må være forsiktige, skader vi oss kan det få store følger selv om vi er et stort ensemble, sier Eugenie Skilnand som spiller snødronningen.

Hun har friskt i minne sine spede forsøk på å oppheve tyngdekraften på parketten, til forlystelse for de andre ballerinaene.

Lett julejobb

Denne reporter i Nitimen forsøkte seg på denne julejobben. Selv om man må være lett på foten viste det seg ikke å være lett... Spenst, teknikk og styrke er noen av stikkordene for en ballettdanser, og da sømmer det seg ikke med en lett joggende stil - ispedd noen hopp som ble lavere og lavere.

Pål Thoresen og Helen de Bellis

Pål fikk eksperthjelp av kollega Helen de Bellis før han skulle ned og prøve seg som ballettdanser. Hun har dekket Nøtteknekkeren i alle år, men ga i år oppgaven til Pål.

Foto: Hanne Hoftun / NRK

Forestillingene frem mot jul er utsolgt, men mulighetene er tilstede for å sikre seg uavhentede billetter. Vi andre får stresse ned hjemme, lytte til Tsjajkovskij og heller la ballettskoene henge på veggen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters