NRK Meny
Normal

Ballett for folket

Nasjonalballetten tilbyr julestemning når de setter opp den tradisjonsrike Nøtteknekkeren i den nye operaen i Bjørvika.

Nøtteknekkeren på Den Norske Opera
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Hør innslaget her

Tyll,tåspiss og Tsjajkovskij

Ballett

Hardtrening før nøtteknekkern er premiereklar

Foto: Colourbox.no

Historien om lille Claras jul der en prins, feer, en snødronning, en musekonge og dans fra alle verdenshjørner dukker opp, slutter aldri å fenge det brede publikum.

I tiden før jul vil over 20.000 mennesker få med seg klassikeren med Pjotr Tsjakovskijs storslåtte musikk.

Ballett

Ro og konsentrasjon før nitimens reporter fikk prøve seg.

Foto: Pål Thoresen / NRK

- Vi må være forsiktige, skader vi oss kan det få store følger selv om vi er et stort ensemble, sier Eugenie Skilnand som spiller snødronningen.

Hun har friskt i minne sine spede forsøk på å oppheve tyngdekraften på parketten, til forlystelse for de andre ballerinaene.

Lett julejobb

Denne reporter i Nitimen forsøkte seg på denne julejobben. Selv om man må være lett på foten viste det seg ikke å være lett... Spenst, teknikk og styrke er noen av stikkordene for en ballettdanser, og da sømmer det seg ikke med en lett joggende stil - ispedd noen hopp som ble lavere og lavere.

Pål Thoresen og Helen de Bellis

Pål fikk eksperthjelp av kollega Helen de Bellis før han skulle ned og prøve seg som ballettdanser. Hun har dekket Nøtteknekkeren i alle år, men ga i år oppgaven til Pål.

Foto: Hanne Hoftun / NRK

Forestillingene frem mot jul er utsolgt, men mulighetene er tilstede for å sikre seg uavhentede billetter. Vi andre får stresse ned hjemme, lytte til Tsjajkovskij og heller la ballettskoene henge på veggen.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp