Hopp til innhold

Bærbar rock'n'roll

Musikkspill er kommet for å bli, og nå kan du til og med spille gitar på Nintendo DS.

Guitar Hero
Foto: Red Octane

For et par år siden var musikkspill noe som omtrent ikke fantes, og det ble ledd litt i det stille av slike misfoster. Her var det jo ikke snakk om å spille et brett eller slåss mot noen. Du skulle trykke litt rundt på en plastgitar og høre musikk du har hørt før.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video, bilder og fakta om Guitar Hero: On tour

Allikevel slo Guitar Hero igjennom og banet vei for de millionene av musikkspill vi kommer til å se i årene fremover.

Nå har også Guitar Hero blitt bærbar, med sin siste utgave til Nintendo DS.

Bærbar gitar?

Det store spørsmålet er om Guitar Hero fungerer i et bærbart format. Du har jo ikke akkurat en bærbar gitar med deg, men Nintendo har i stedet funnet opp en liten dings du putter på selve nintendoen.

Guitar Hero: On Tour

Enheten puttes inn der du vanligvis putter gamle GameBoy-kassetter.

Foto: Rune Håkonsen / NRK

Den har fire knapper (i stedet for fem på vanlig), som du når ved å holde i DSen som et håndtak. For å slå an strengene er det bare å bruke det med følgende plekteret på den trykkfølsommeskjermen. Enkelt og greit ikke sant?

Overraskende

Spillet lyder bra, og ser fint ut. 26 sanger er lisensierte til spillet, og du får høre alt fra Twisted Sister til Bloc Party, musikk utvalget er overraskende bra.

Guitar Hero: On tour er artig, og en overraskende bra bærbar versjon av guitar hero for de som absolutt ikke får nok av serien. Problemet er at det ikke tar lang tid før håndleddet gjør ganske så vondt, spesielt om du er kjeivhend som undertegnede.

Allikevel er det litt kult å sitte på bussen og rokke løs, uten at noen rundt deg vet om det.

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo