Normal

Arve Tellefsen

Han har spilt med verdens ledende orkester, solgt over en halv million CDer i Norge og er medlem av Eldre Engstelige Fedres Forening. Arve Tellefsen er gjest i Stjerneklart.

Arve Tellefsen
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Arve Tellefsen ble født 14. desember 1936 i Trondheim der han vokste opp sammen med mor, far og to søsken.

Allerede som 6 1/2-åring begynte han på Trondhjems musikkskole som fiolinelev fordi foreldrenes hans ville at han skulle lære å spille et ordentlig instrument i stedet for munnspillet som han opprinnelig var interessert i. Takket være støtte fra musikkhandler Olaf T. Ranum i hjembyen, dro han som 19-åring til musikk-konservatoriet i København og derfra videre til New York hvor han gikk i 16 måneders lære.

Fra Wiener Symphoniker til Knutsen og Ludvigsen

Arve vant prinsesse Astrids musikkpris i 1956 og premien var debut som fiolinist i Universitetes Aula i Oslo. Han startet sin solistkarriere to år etter. Han var konsertmester ved Sveriges Radios Symfoniorkester fra 1970 til 1973 og ved Wiener Symphoniker 1975-77. Han fikk et nytt publikum da han opptrådte under Festspillene i Bergen sammen med Knutsen og Ludvigsen og senere turnerte med dem, også med TV-program og plate som resultat.

Tellefsen har spilt med en rekke av verdens ledende orkestre og dirigenter rundt omkring og deltatt på et utall av internasjonale festivaler.

Egen kammermusikkfestival

 

Arve Tellefsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I 1989 startet han sin egen festival: Oslo Kammermusikk Festival, som har blitt arrangert med stor suksess hvert år siden i midten av august.

Arve Tellefsen har spilt inn over 30 plater og CDer, og solgt over en halv million CDer i Norge. Platene har brakt ham 3 Spellemannspriser. Hans interesse for Ole Bull har også ført til TV-programmer og CD-utgivelser. Arve har også bidratt som pedagog, og  var Norges første professor i fiolin ved Norges Musikkhøgskole.

I 1994 ble han, sammen med Liv Ullman, æresborger av Trondheim. Etter et langt ungkarsliv fikk han både samboer og 2 døtre etter å ha blitt ganske voksen.

Da han møtte skuespilleren Jon Eikemo på gata, ble han øyeblikkelig medlem av den meget eksklusive Eldre Engstelige Fedres Forening.

Arve Tellefsen ble forfremmet og utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats i norsk musikkliv i 2005, og nå er det mange som vil ha en statue av ham i hjembyen Trondheim.

Stjerneklart med Arve Tellefsen, mandag 16.04.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Nasjonalgalleriet stenger i januar

    Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo stenger dørene 13. januar, og vil først åpne igjen etter at det har flyttet til Vestbanen i 2020. Konklusjonen er at det ikke er forsvarlig med ordinær drift i bygget mens flyttingen pågår.

  • Lanserer musikkdokumentar-serie

    I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

Flere kulturnyheter