Arve Tellefsen

Han har spilt med verdens ledende orkester, solgt over en halv million CDer i Norge og er medlem av Eldre Engstelige Fedres Forening. Arve Tellefsen er gjest i Stjerneklart.

Arve Tellefsen
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Arve Tellefsen ble født 14. desember 1936 i Trondheim der han vokste opp sammen med mor, far og to søsken.

Allerede som 6 1/2-åring begynte han på Trondhjems musikkskole som fiolinelev fordi foreldrenes hans ville at han skulle lære å spille et ordentlig instrument i stedet for munnspillet som han opprinnelig var interessert i. Takket være støtte fra musikkhandler Olaf T. Ranum i hjembyen, dro han som 19-åring til musikk-konservatoriet i København og derfra videre til New York hvor han gikk i 16 måneders lære.

Fra Wiener Symphoniker til Knutsen og Ludvigsen

Arve vant prinsesse Astrids musikkpris i 1956 og premien var debut som fiolinist i Universitetes Aula i Oslo. Han startet sin solistkarriere to år etter. Han var konsertmester ved Sveriges Radios Symfoniorkester fra 1970 til 1973 og ved Wiener Symphoniker 1975-77. Han fikk et nytt publikum da han opptrådte under Festspillene i Bergen sammen med Knutsen og Ludvigsen og senere turnerte med dem, også med TV-program og plate som resultat.

Tellefsen har spilt med en rekke av verdens ledende orkestre og dirigenter rundt omkring og deltatt på et utall av internasjonale festivaler.

Egen kammermusikkfestival

 

Arve Tellefsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I 1989 startet han sin egen festival: Oslo Kammermusikk Festival, som har blitt arrangert med stor suksess hvert år siden i midten av august.

Arve Tellefsen har spilt inn over 30 plater og CDer, og solgt over en halv million CDer i Norge. Platene har brakt ham 3 Spellemannspriser. Hans interesse for Ole Bull har også ført til TV-programmer og CD-utgivelser. Arve har også bidratt som pedagog, og  var Norges første professor i fiolin ved Norges Musikkhøgskole.

I 1994 ble han, sammen med Liv Ullman, æresborger av Trondheim. Etter et langt ungkarsliv fikk han både samboer og 2 døtre etter å ha blitt ganske voksen.

Da han møtte skuespilleren Jon Eikemo på gata, ble han øyeblikkelig medlem av den meget eksklusive Eldre Engstelige Fedres Forening.

Arve Tellefsen ble forfremmet og utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats i norsk musikkliv i 2005, og nå er det mange som vil ha en statue av ham i hjembyen Trondheim.

Stjerneklart med Arve Tellefsen, mandag 16.04.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame