Otto Ulseth

Som fotballjournalist ble han oppfordret til å sette seg mer inn i faget, og nå er han Drillos assistent som landslagstrener for Irak. Otto Ulseth er gjest i Stjerneklart.

Otto Ulseth
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Otto Ulseth

Otto Ulseth ble født 29. juli 1957 og vokste opp i Klæbu, i et sosialdemokratisk hjem. Partiorganet, Arbeider-Avisa, var eneste lovlige avis i hjemmet, og unge Otto begynte tidlig å levere stoff fra kommunestyremøtene i Klæbu til redaksjonen. Men det var den store konkurrenten, Adresseavisen, som ble hans arbeidsgiver rett etter at han hadde tatt examen artium. Første arbeidsdag var 18. mai 1976, men etter en heftig russefeiring, forsov journalistspiren seg så grundig at redaktør Victor Johansen måtte gi ham utsettelse på tiltredelsen til dagen etter.

Otto Ulseth

Otto Ullseth.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Midtveis i militærtjenesten ble han fast ansatt i Adressa og arbeidet som nyhetsjournalist der til begynnelsen av 1980-tallet, da han flyttet til Oslo og gikk til Dagbladet. Etter 4 år der fikk han jobb i NRK Radio på Tyholt i Trondheim, blant annet som vaktsjef i programmet Her og nå. Han var deretter nyhetsredaktør i ett år i gamle gode, nå nedlagte, Arbeider-Avisa, før han var tilbake i Adresseavisen igjen. Hans sportsinteresse førte ham til sportsredaksjonen som kommentator og senere sportsredaktør.

Fotball har alltid stått sentralt i Ottos interessesfære, først som spiller på Klæbu i aldersbestemte lag, men senere som trener. Som seniortrener førte han 4 lag opp en divisjon; Varden fra Meråker, Ranheim, Tydal og Nardo. Som trener for Stjørdals-Blink ble det ikke opprykk, men blant spillerne står nok bildet spikret i hukommelsen av en morgenfrisk og sprudlende trener i Fjellhallen på Stjørdal klokka 7 om morran, etter å ha kjørt de 5 milene fra bostedet Klæbu for å trene før arbeidstid. Ikke rart at oppmøtet var stort!

Som fotballkommentator ble han utfordret til å sette seg mer inn i faget, og tok dermed både C- og D-utdanning som fotballtrener, med sin nåværende sjef, Egil Drillo Olsen, som veileder.

Høsten 2003 ble Ulseth hentet som assistenttrener til Tippeligalaget Tromsø av daværende hovedtrener Per Mathias Høgmo. Etter suksess-sesongen 2004 trakk Høgmo seg, og Otto Ulseth ble hovedtrener. Det gikk ikke like bra, for resultatene uteble, Tromsø havnet i nedrykksstriden og Otto fikk sparken i august 2005. Han gikk da tilbake til sportsredaksjonen i Adresseavisen, men dannet så rådgivningsselskapet TotalConsult sammen med den tidligere proffsyklisten og sykkeltreneren Atle Kvålsvoll. I høst ble han valgt som Egil Drillo Olsens assistenttrener for det irakiske landslaget i fotball.

Ulseth og Drillo

Otto Ulseth og Drillo.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Otto har skrevet flere bøker, også om sin sjef Drillo. Han er gift med Anita fra Ørsta og har tre barn, Trine på 16, Janne på 15 og Per-Morten på 12, og de bor fortsatt i Klæbu utenfor Trondheim.

Hør: Stjerneklart med Otto Ulseth

Stjerneklart med Otto Ulseth, mandag 26.11.07 kl. 22.00 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn
 • Skandalepoet nominert til pris

  Danske Yahya Hassan slo gjennom som poet i 2013 med samlingen «Yahya Hassan». Nå er oppfølgeren «Yahya Hassan 2» nominert til Nordens største litteraturpris. Denne samlingen tar for seg livet hans etter at den forrige kom ut, et turbulent liv med rus og vold, fengsel og innleggelse på psykiatrisk lukket avdeling.

  Yahya Hassan
  Foto: TOM ØVERLIE / NRK