Anne Holt

Hun har gitt ut 14 bøker og mottatt flere litteraturpriser. Anne Holt er gjest i Stjerneklart.

Anne Holt
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Anne Holt ble født 16. november 1958 i farens hjemby, Larvik og vokste opp på Lillestrøm, men mest i Tromsø.

I 1978 flyttet hun for godt til Oslo, og studerte jus i Oslo og Bergen, der hun tok eksamen i 1986, med kvinnerett som spesialfelt. Fra 1984 til 1988 var hun programsekretær i Dagsrevyen, og i 1988 gikk hun over til Oslo politikammer der hun var politifullmektig og etterforsker i 2 år, før hun vendte tilbake til Dagsrevyen som programleder i ett år, for så å bli advokat.

I 1993 debuterte hun som forfatter med kriminalromanen ”Blind gudinne”, der vi ble kjent med den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen. Året etter kom roman nr. 2 med Wilhelmsen i hovedrollen. Den het ”Salige er de som tørster”, og brakte henne Riverton-prisen. Begge de to første romanene ble filmatisert, med Kjersti Elvik i hovedrollen som Hanne Wilhelmsen. Hennes tredje kriminalroman, ”Demonens død”, som kom i 1995, brakte henne Bokhandlerprisen. Året etter kom det ikke noe bok, for da ble Anne Holt overraskende utnevnt til justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering, men etter å ha blitt syk, valgte hun å gå av etter bare vel to måneder i ministerposten. Hennes etterfølger ble Gerd Liv Valla.

Annes statssekretær i justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen, ble medforfatter på to kriminalromaner – ”Løvens gap” i 1997 og ”Uten ekko” i 2000. Anne Holt har gitt ut i alt 14 bøker, den siste, med tittelen”1222”, kom ut i høst, og i 2001 fikk hun også Cappelen-prisen. I 2 år var hun president i Riverton-klubben, norske kriminalforfatteres faglige fellesskap, og nå er Anne Holt medierådgiver og forfatter "på si".

Anne Holt har i mange år deltatt aktivt i samfunnsdebatten. I 2000 inngikk hun registrert partnerskap med den 10 år yngre forlagssjefen Trine Kjær, og debatten gikk en stund høyt om hvorvidt paret skulle få lov til å adoptere barn. I 2002 fødte imidlertid Trine Kjær en datter som fikk navnet Iohanne, etter Annes oldemor, og de tre bor på Grünerløkka i Oslo.

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Stjerneklart med Anne Holt, mandag 03.12.07 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn
 • Skandalepoet nominert til pris

  Danske Yahya Hassan slo gjennom som poet i 2013 med samlingen «Yahya Hassan». Nå er oppfølgeren «Yahya Hassan 2» nominert til Nordens største litteraturpris. Denne samlingen tar for seg livet hans etter at den forrige kom ut, et turbulent liv med rus og vold, fengsel og innleggelse på psykiatrisk lukket avdeling.

  Yahya Hassan
  Foto: TOM ØVERLIE / NRK