Anne Holt

Hun har gitt ut 14 bøker og mottatt flere litteraturpriser. Anne Holt er gjest i Stjerneklart.

Anne Holt
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Anne Holt ble født 16. november 1958 i farens hjemby, Larvik og vokste opp på Lillestrøm, men mest i Tromsø.

I 1978 flyttet hun for godt til Oslo, og studerte jus i Oslo og Bergen, der hun tok eksamen i 1986, med kvinnerett som spesialfelt. Fra 1984 til 1988 var hun programsekretær i Dagsrevyen, og i 1988 gikk hun over til Oslo politikammer der hun var politifullmektig og etterforsker i 2 år, før hun vendte tilbake til Dagsrevyen som programleder i ett år, for så å bli advokat.

I 1993 debuterte hun som forfatter med kriminalromanen ”Blind gudinne”, der vi ble kjent med den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen. Året etter kom roman nr. 2 med Wilhelmsen i hovedrollen. Den het ”Salige er de som tørster”, og brakte henne Riverton-prisen. Begge de to første romanene ble filmatisert, med Kjersti Elvik i hovedrollen som Hanne Wilhelmsen. Hennes tredje kriminalroman, ”Demonens død”, som kom i 1995, brakte henne Bokhandlerprisen. Året etter kom det ikke noe bok, for da ble Anne Holt overraskende utnevnt til justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering, men etter å ha blitt syk, valgte hun å gå av etter bare vel to måneder i ministerposten. Hennes etterfølger ble Gerd Liv Valla.

Annes statssekretær i justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen, ble medforfatter på to kriminalromaner – ”Løvens gap” i 1997 og ”Uten ekko” i 2000. Anne Holt har gitt ut i alt 14 bøker, den siste, med tittelen”1222”, kom ut i høst, og i 2001 fikk hun også Cappelen-prisen. I 2 år var hun president i Riverton-klubben, norske kriminalforfatteres faglige fellesskap, og nå er Anne Holt medierådgiver og forfatter "på si".

Anne Holt har i mange år deltatt aktivt i samfunnsdebatten. I 2000 inngikk hun registrert partnerskap med den 10 år yngre forlagssjefen Trine Kjær, og debatten gikk en stund høyt om hvorvidt paret skulle få lov til å adoptere barn. I 2002 fødte imidlertid Trine Kjær en datter som fikk navnet Iohanne, etter Annes oldemor, og de tre bor på Grünerløkka i Oslo.

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Stjerneklart med Anne Holt, mandag 03.12.07 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.