Hopp til innhold

Anne Holt

Hun har gitt ut 14 bøker og mottatt flere litteraturpriser. Anne Holt er gjest i Stjerneklart.

Anne Holt
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Anne Holt ble født 16. november 1958 i farens hjemby, Larvik og vokste opp på Lillestrøm, men mest i Tromsø.

I 1978 flyttet hun for godt til Oslo, og studerte jus i Oslo og Bergen, der hun tok eksamen i 1986, med kvinnerett som spesialfelt. Fra 1984 til 1988 var hun programsekretær i Dagsrevyen, og i 1988 gikk hun over til Oslo politikammer der hun var politifullmektig og etterforsker i 2 år, før hun vendte tilbake til Dagsrevyen som programleder i ett år, for så å bli advokat.

I 1993 debuterte hun som forfatter med kriminalromanen ”Blind gudinne”, der vi ble kjent med den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen. Året etter kom roman nr. 2 med Wilhelmsen i hovedrollen. Den het ”Salige er de som tørster”, og brakte henne Riverton-prisen. Begge de to første romanene ble filmatisert, med Kjersti Elvik i hovedrollen som Hanne Wilhelmsen. Hennes tredje kriminalroman, ”Demonens død”, som kom i 1995, brakte henne Bokhandlerprisen. Året etter kom det ikke noe bok, for da ble Anne Holt overraskende utnevnt til justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering, men etter å ha blitt syk, valgte hun å gå av etter bare vel to måneder i ministerposten. Hennes etterfølger ble Gerd Liv Valla.

Annes statssekretær i justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen, ble medforfatter på to kriminalromaner – ”Løvens gap” i 1997 og ”Uten ekko” i 2000. Anne Holt har gitt ut i alt 14 bøker, den siste, med tittelen”1222”, kom ut i høst, og i 2001 fikk hun også Cappelen-prisen. I 2 år var hun president i Riverton-klubben, norske kriminalforfatteres faglige fellesskap, og nå er Anne Holt medierådgiver og forfatter "på si".

Anne Holt har i mange år deltatt aktivt i samfunnsdebatten. I 2000 inngikk hun registrert partnerskap med den 10 år yngre forlagssjefen Trine Kjær, og debatten gikk en stund høyt om hvorvidt paret skulle få lov til å adoptere barn. I 2002 fødte imidlertid Trine Kjær en datter som fikk navnet Iohanne, etter Annes oldemor, og de tre bor på Grünerløkka i Oslo.

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Stjerneklart med Anne Holt, mandag 03.12.07 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • KORK-dirigent Petr Popelka til Wiener Symphoniker

  KORKs avtroppende sjefdirigent Petr Popelka er utnevnt til ny sjefdirigent i Wiener Symphoniker, et av verdens absolutte topporkestre.

  Popelka har en raskt stigende karriere, men KORK var hans første orkester som sjefdirigent. - Vi er stolte av å ha vært Popelkas første orkester. Denne overgangen er som Glimt-trener Knutsen skulle gått rett til Ajax, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

  Popelka avslutter samarbeidet med KORK med turné til Tsjekkia i juni.

  Petr Popelka
  Foto: NRK