Anne Holt

Hun har gitt ut 14 bøker og mottatt flere litteraturpriser. Anne Holt er gjest i Stjerneklart.

Anne Holt
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Anne Holt ble født 16. november 1958 i farens hjemby, Larvik og vokste opp på Lillestrøm, men mest i Tromsø.

I 1978 flyttet hun for godt til Oslo, og studerte jus i Oslo og Bergen, der hun tok eksamen i 1986, med kvinnerett som spesialfelt. Fra 1984 til 1988 var hun programsekretær i Dagsrevyen, og i 1988 gikk hun over til Oslo politikammer der hun var politifullmektig og etterforsker i 2 år, før hun vendte tilbake til Dagsrevyen som programleder i ett år, for så å bli advokat.

I 1993 debuterte hun som forfatter med kriminalromanen ”Blind gudinne”, der vi ble kjent med den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen. Året etter kom roman nr. 2 med Wilhelmsen i hovedrollen. Den het ”Salige er de som tørster”, og brakte henne Riverton-prisen. Begge de to første romanene ble filmatisert, med Kjersti Elvik i hovedrollen som Hanne Wilhelmsen. Hennes tredje kriminalroman, ”Demonens død”, som kom i 1995, brakte henne Bokhandlerprisen. Året etter kom det ikke noe bok, for da ble Anne Holt overraskende utnevnt til justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering, men etter å ha blitt syk, valgte hun å gå av etter bare vel to måneder i ministerposten. Hennes etterfølger ble Gerd Liv Valla.

Annes statssekretær i justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen, ble medforfatter på to kriminalromaner – ”Løvens gap” i 1997 og ”Uten ekko” i 2000. Anne Holt har gitt ut i alt 14 bøker, den siste, med tittelen”1222”, kom ut i høst, og i 2001 fikk hun også Cappelen-prisen. I 2 år var hun president i Riverton-klubben, norske kriminalforfatteres faglige fellesskap, og nå er Anne Holt medierådgiver og forfatter "på si".

Anne Holt har i mange år deltatt aktivt i samfunnsdebatten. I 2000 inngikk hun registrert partnerskap med den 10 år yngre forlagssjefen Trine Kjær, og debatten gikk en stund høyt om hvorvidt paret skulle få lov til å adoptere barn. I 2002 fødte imidlertid Trine Kjær en datter som fikk navnet Iohanne, etter Annes oldemor, og de tre bor på Grünerløkka i Oslo.

Hør: Stjerneklart med Anne Holt

Stjerneklart med Anne Holt, mandag 03.12.07 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC
 • Kulturministeren til Ålesund

  Mondag kjem kulturminister Trine Skei Grande til Ålesund, der ho mellom anna skal besøke Balsam, Sunnmørsposten, Sponland foto og Ålesund Kunstfagskole. Statsråden avsluttar i Atlanterhavsparken, der det blir ein gjennomgang av Nasjonal status-prosjektet.

  Atlanterhavsparken i Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Jellestadskipet får ligge i vinter

  I vinter skal det legges planer for videre undersøkelser av Jellestadskipet fra vikingtiden som nylig ble funnet i Halden. –Vårt ønske er at vi fortsetter med en inngrepsfri metode til våren, når telen er gått, sier konservator og arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen i kulturminneseksjonen i Østfold fylkeskommune til NTB.

  Spor av vikingeskip i Halden
  Foto: NIKU