Stjernespekket artistdugnad for Filippinene

Søndag sender NRK en stjernespekket konsert til inntekt for tyfonofrene på Filippinene. – Det er en selvfølge å hjelpe til. Det er ikke mulig ikke å bli berørt av en slik katastrofe, sier Ole Paus.

Norske artister i dugnad for Filippinene. Nasjonaltheatret åpner dørene, sendes på NRK.

Noen av artistene som stiller opp til dungnad for Filippinene. Odd Nordstoga, Eva and the Heartmakers, Martin Halla, Morten Abel, Agnete Johnsen og Ole Paus.

NRK stiller sin produksjonskapasitet til rådighet, Nationaltheatret åpner dørene og alle rundt arrangementet jobber frivillig. Det er ingen kostnader knyttet til arrangementet hvis inntekt i sin helhet går til de kriserammede på Filippinene.

Behovet er enormt

Initiativtaker er Kai Holmberg fra Streetlight, organisasjonen som hadde barnehjem i Tacloban før Tyfonen rammet. Alle som bodde på barnehjemmet deres overlevde, men behovet etter katastrofen er enormt. Det fikk Holmberg til å arrangere fakkeltog og konsert.

– Dette angår oss alle, vi er heldige som har muligheten til å hjelpe, sier Ole Paus til NRK.

Han er en av artistene som spiler opp gratis på søndag klokken 20.15. Da inviterer NRK1 og Nationaltheatret til «Dugnad for Filippinene» – en halvannen times støttekonsert med Norges fremste artister.

– Det er lett å gjenkjenne sine egne blant dem som lever på Filipinene. Det er ingen forskjell på oss, vi er mennesker foreldre og vi har barn. Vi gjenkjenner nøden i våre egne mareritt. Her kan vi i alle fall gjøre noe for å hjelpe, sier Paus.

– Vi har ansvar for å hjelpe

Over 13 millioner mennesker på Filippinene er berørt av naturkatastrofen som rammet landet 8. november. Nå går Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Streetlight, Unicef og Redd Barna sammen i en storstilt dugnad for å få ut sårt tiltrengt hjelp til befolkningen.

Nadia Hasnaoui

Nadia Hasnaoui er programleder for søndagens dugnad for Filipinene.

Foto: Røde Kors

Programleder er Nadia Hasnaoui og inntektene fra konserten går til de fem bistandsorganisasjonene.

– Det handler om 13 millioner mennesker og vi får inn bilder hele tiden og sitter med gråten i halsen. Jeg gleder meg til å være programleder, for dette er viktig, sier Nadia Hasnaoui til NRK.

Flere artister

Andre bekreftede artister er: Odd Nordstoga og Ingebjørg Brattland, Advent ambassadørs, Martin Halla, Eva and the Heartmaker, Anne Grete Preus, Morten Abel og Agnete Johnsen.

Publikum kan gi sin støtte ved å ringe 820 44 001 eller sende en SMS med kodeord «DUGNAD» 2272

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen forteller at NRK fikk henvendelsen om støttekonserten fra organisasjonen Streetlight og flere store hjelpeorganisasjoner.

– Vi besluttet raskt at NRK skal bidra til å støtte det viktige hjelpearbeidet gjennom TV-produksjon og sending av denne støttekonserten på søndag, sier han.

Skuespillerne på Nationaltheatret serverer kakao

Det vil gå et fakkeltog fra Oslo Sentralstasjon til Nationaltheatret. Her blir folket møtt av alle teatrets skuespillere som er på jobb den dagen. De hjelper til med å tilrettelegge for konserten. I tillegg vil de servere kakao.

– Det er opplagt at vi har et ansvar for å hjelpe når slike ting skjer. Vi er så forskånet for alt, beskyttet av alle mulige gode makter og vi er et av verdens rikeste og fredeligste land. Så ser man at det rammer noen som allerede har mistet alt. Da skal det bare mangle at man hjelper til, sier Ole Paus.

Konserten begynner klokken 20.15 på NRK. Programmer som går ut: «Dialektriket» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» går ut og blir forskjøvet til neste søndag. Downton Abbey skal gå som planlagt klokken 21.25.

Live konserten er kun for spesielt inviterte med gjester fra Filippinenen og fra diverse hjelpeorganisasjoner.

I 2010 holdt norske artister en støttekonsert for Haiti i operaen.

Kulturstrøm

 • Filmstjerne tilbake frå rommet

  Den russiske skodespelaren Yulia Peresild og filmregissøren Klim Shipenko kom søndag tilbake til Jorda.

  Dei har vore på den internasjonale romstasjonen i 12 dagar for å filme scener til filmen «Utfordringen».

  Det er første gong ein film blir spelt inn i verdsrommet.

  Skuespiller Yulia Persild, regissør Klim Shipenko og kosmonaut Anton Shkaplerov.
  Foto: AP
 • Film og TV-streik i USA avverget

  En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten. Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med studioer og underholdningsselskaper (AMPTP) før fristen løp ut mandag.

 • 13.000 har sett Trier-film

  Rundt 13.000 personer har allerede sett filmen Verdens verste menneske.

  Det opplyser Nordisk Film Kino til NRK.

  Filmen hadde premiere i går, og over 4000 osloborgere har allerede tatt turen.

  Det er den siste filmen i Joachim Triers oslotrilogi, som har fått strålende kritikker.

  Verdens verste menneske
  Foto: SF Studios / Oslo Pictures