Hopp til innhold

– Å ta med ungene til hjembyen min er veldig spesielt

I mange år har Norge vært en drøm for barna. Nå får åtte ungdommer fra Filippinene oppleve Trondheim og Skandia Cup. Det blir spesielt, både for ungdommene og leder i Streetlight Erlend Johannesen.

En nasjonal veldedighetspris gir filippinske barn mulighet til å delta på fotballcup i Trondheim i sommer.

De har vokst opp på gata og i slummen i Tacloban på Filippinene. Som en del av Streetlight har de i mange år hørt snakk om Norge, men for alle har reisen vært en uoppnåelig drøm. Nå er åtte gutter endelig i Trondheim for å spille på Skandia Cup.

– Fotballtreneren i meg er både spent og glad på samme tid, Vi stiller i 19-årsklassen, men har for det meste med gutter mellom 15 og 18 år, i tillegg til en 19-åring. Så jeg tror vi skal få kjørt oss, sier leder i Streetlight Erlend Johannesen.

Bare åtte av guttene fikk visum for å reise den lange veien. Derfor har Streetlight fått med seg forsterkninger fra bydelsklubben Sverresborg for å kunne spille ellever-fotball.

– Dette er et helt annet sted og folk enn hva vi er vant til. Folk i Norge er gode til å spille fotball, derfor håper jeg å lære nye ting her, sier Carlo Crisotomo til NRK.

Første kamp for streetlight

Selv om den første kampen endte med tap, var gleden fortsatt like stor.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Store kontraster

Kontrastene fra hjemlandet er store og guttene er veldig fascinerte over hvor annerledes Norge og Trondheim er.

– Det første de poengterte da de kom til landet var alle tunnelene. Det har de bare sett på TV tidligere, også er de plutselig midt oppi det. De ble også overrasket over hvor rent det var på gatene og at bussen faktisk går når den skal, forteller Erlend Johannesen.

De uredde guttene får prøvd mer enn bare fotball på turen. Både skihopping på plast og bading står på programmet. Temperaturen er ingen hindring.

– Norge er som et naturlig aircondition. Vi blir avkjølt av å være ute, sier Carlo Crisotomo.

Streetlight på Lerkendal

Guttene fra Filippinene koste seg på Lerkendal.

Foto: Erland Knutsen / NRK

LES: Streetlights fotballag til Skandia Cup

Byen ble lagt i ruiner

Organisasjonen ble kjent over hele Norge da Filippinene i november 2013 ble rammet av den kraftigste stormen som noensinne er registrert over land.

En flodbølge ble skylt inn over land i Tacloban og Erlend og guttene måtte ligge på et tak for å overleve.

Både Streetlight og byen ble lagt i ruiner, men alle fra barnehjemmet overlevde.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

LES: Her klamrer de seg fast for livet under tyfonen

– Spesielt å få ta de med til hjembyen

Norske utfordringer varmer likevel gjengen fra ekvator. Kanskje spesielt stort var det å besøke Rosenborgs storstue, Lerkendal.

Det er lokale krefter i Trøndelag som samlet inn rundt 300.000 kroner for å fly laget til Norge slik at de kunne delta i Skandia Cup.

– Dette er barn som kommer fra kår som har det veldig tøft. Å ta med ungene mine til hjembyen er veldig spesielt. Jeg får vise dem både Nidarosdomen, Lerkendal og Gamle Bybro, sier Johannesen.

LES: Fra Filippinene til Skandia Cup