Hopp til innhold

Arthur er moro

Historien om Arthur og Minimoyene har gjort suksess som barnebøker. Nå har de søte, små lykketrollene til Luc Besson kommet til Norge som film og spill.

Luc Besson er bedre kjent som filmregissør enn barnebokforfatter, med filmer som Nikita, Léon og Det femte element på samvittigheten. Eventyret hans om Minimoyene er genuint nyskapende, en hyllest til eventyrlyst og pågangsmot. Verden er vakker og grusom fra minimoyenes perspektiv.

Ti år gamle Arthur må ha hjelp av minimoyene for å redde bestemors hus. Hvis han ikke finner skatten bestefar har gjemt i hagen, vil en ond bolighai jevne huset med jorden. De millimeterstore Minimoyene trenger Arthurs hjelp mot den onde Maltasar, som vil ødelegge deres hjemland.

For å kjempe fram til skatten og Maltasar, må Arthur,minimoyprinsessa Selenia og broren hennes Betameche gjennom en rekke varierte utfordringer. I spillet veksler du mellom hvem av de tre du kontrollerer, de har alle forskjellige egenskaper som er nødvendige for å komme videre. Arthur kan klatre, og hoppe høyere enn de andre. Selenia er best til å sloss, og Beta har en multifunksjonell lommekniv som kan løse noen vanskelige floker.

Spillet krever både kløkt og tasteferdigheter, mens det veksler mellom kampscener, og oppgaver der du må trykke på de rette knappene og dytte på de rette klossene. Spillet har en fin utvikling, stadig vanskeligere utfordringer gjør at det beholder spenningen.

 

 

Helhetlig spinn-off

Spillet Arthur and the Minimoys er et langt mer helhetlig og sjelfullt enn hva som er vanlig for slike spinn-off produkter. Men ikke alt fungerer like godt. Kameraet beveger seg ikke helt logisk, og er noen ganger umulig å styre, noe som gjør presisjonsoppgavene unødvendig vanskelige. Dessuten er det lett å gå glipp av vesentlig informasjon, som kommer midt i actionsekvenser, og merkelig nok ikke blir gjentatt selv om man dør og må starte på nytt. Og fikk du ikke med deg at du må trykke kryss, kryss, firkant for å ta fra slemmingene nøkkelen, kommer du faktisk ikke videre i spillet.

Figurene i spillet snakker engelsk, og selv om du kan velge svensk tekst, fører det til at spillet ikke er egnet for de minste. Men hvis ungene har forelsket seg i Minimoyenes verden, enten gjennom filmen eller bøkene, vil de nok like å få utforske verdenen på egen hånd. Og så kan de glede seg over at to nye Minimoyfilmer allerede er planlagt.

Kulturstrøm

 • Ankedomstol erklærer drapsdommen mot Adnan Syed gyldig på nytt

  Adnan Syed, som ble verdenskjent gjennom podkasten «Serial», ble frikjent for drap og løslatt fra fengsel høsten 2022. Han hadde da brukt over 20 år på kjempe mot livstidsdommen han fikk da han ble funnet skyldig i å ha drept en tidligere kjæreste.

  Nå har en ankedomstol erklært drapsdommen gyldig likevel, melder New York Times. Ankedomstolen i Maryland har også beordret en ny høring i saken.

  Domstolen har kommet til at en lavere rettsinstans hadde brutt rettighetene til offerets bror ved å ikke informere ham og gi ham sjansen til å være til stede under høringen da staten ba om å få drapsdommen omgjort. Dette er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.

  Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.

  Syed ble kjent over hele verden på grunn av podkasten «Serial», som stilte spørsmål om hvorvidt dommen mot ham var riktig.

  Adnan Syed
  Foto: JONATHAN ERNST / Reuters