Hopp til innhold

Arthur er moro

Historien om Arthur og Minimoyene har gjort suksess som barnebøker. Nå har de søte, små lykketrollene til Luc Besson kommet til Norge som film og spill.

Luc Besson er bedre kjent som filmregissør enn barnebokforfatter, med filmer som Nikita, Léon og Det femte element på samvittigheten. Eventyret hans om Minimoyene er genuint nyskapende, en hyllest til eventyrlyst og pågangsmot. Verden er vakker og grusom fra minimoyenes perspektiv.

Ti år gamle Arthur må ha hjelp av minimoyene for å redde bestemors hus. Hvis han ikke finner skatten bestefar har gjemt i hagen, vil en ond bolighai jevne huset med jorden. De millimeterstore Minimoyene trenger Arthurs hjelp mot den onde Maltasar, som vil ødelegge deres hjemland.

For å kjempe fram til skatten og Maltasar, må Arthur,minimoyprinsessa Selenia og broren hennes Betameche gjennom en rekke varierte utfordringer. I spillet veksler du mellom hvem av de tre du kontrollerer, de har alle forskjellige egenskaper som er nødvendige for å komme videre. Arthur kan klatre, og hoppe høyere enn de andre. Selenia er best til å sloss, og Beta har en multifunksjonell lommekniv som kan løse noen vanskelige floker.

Spillet krever både kløkt og tasteferdigheter, mens det veksler mellom kampscener, og oppgaver der du må trykke på de rette knappene og dytte på de rette klossene. Spillet har en fin utvikling, stadig vanskeligere utfordringer gjør at det beholder spenningen.

 

 

Helhetlig spinn-off

Spillet Arthur and the Minimoys er et langt mer helhetlig og sjelfullt enn hva som er vanlig for slike spinn-off produkter. Men ikke alt fungerer like godt. Kameraet beveger seg ikke helt logisk, og er noen ganger umulig å styre, noe som gjør presisjonsoppgavene unødvendig vanskelige. Dessuten er det lett å gå glipp av vesentlig informasjon, som kommer midt i actionsekvenser, og merkelig nok ikke blir gjentatt selv om man dør og må starte på nytt. Og fikk du ikke med deg at du må trykke kryss, kryss, firkant for å ta fra slemmingene nøkkelen, kommer du faktisk ikke videre i spillet.

Figurene i spillet snakker engelsk, og selv om du kan velge svensk tekst, fører det til at spillet ikke er egnet for de minste. Men hvis ungene har forelsket seg i Minimoyenes verden, enten gjennom filmen eller bøkene, vil de nok like å få utforske verdenen på egen hånd. Og så kan de glede seg over at to nye Minimoyfilmer allerede er planlagt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters