Arrangerer fakkeltog for å få «Jul i Blåfjell» på tv

Engasjementet rundt hvilken adventskalender det er «riktig» å sende på NRK har vært stor den siste tiden. Nå går engasjerte seere nye veier for få tilbake «Jul i Blåfjell».

Jul i Blåfjell

POPULÆRT: Det har skapt mye debatt rundt at NRK ikke skal vise adventskalenderen «Jul i Blåfjell» på tv. Noen er så engasjerte i saken at de på lørdag skal arrangere fakkeltog i Oslo sentrum. Her er blånissene Tvilling (Mikkel Gaup) og Turte (Suzanne Paalgard).

Foto: NRK

De siste dagene har en heftig debatt om «Jul i Blåfjell» i både tradisjonelle og sosiale medier.

Det har faktisk gått så langt som at det på lørdag skal arrangeres fakkeltog i Oslos gater for å få blånissene tilbake på tv-skjermen.

Det hele startet etter at NRK i forrige uke skrev på sin Facebook-side at «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» i dag fremstår som litt utdaterte i sin fortellermåte og teknisk kvalitet, og derfor ikke kommer til å bli sendt igjen.

Innlegget har nå over tusen kommentarer. Svært mange er kritiske.

VG, Dagbladet og Nettavisen har alle omtalt saken. I VGs sak har også over 24 000 personer stemt på hvilken julekalender som er deres favoritt.

Underskriftskampanje og fakkeltog

Henriette Eilertsen

BLÅ JUL: Henriette Eilertsen elsker Jul i Blåfjell. Nå har hun arrangert fakkeltog for å få serien vist på NRK igjen.

Foto: privat

På Facebook er det opprettet en gruppe kalt «Vi som vil ha «Jul i Blåfjell» tilbake på NRK», som i skrivende stund har rundt tusen likes.

Det er også startet en underskriftskampanje, «Redd Blåfjell», som har samlet inn over 400 signaturer.

På lørdag arrangeres det et fakkeltog i Karl Johan, som i skrivende stund over 350 personer sier de skal delta i.

– Det begynte med at et bilde ble delt på Facebook. Så tok det veldig av og folk var positive, sier en av arrangørene, Henriette Eilertsen.

Hun er klar over kritikken hun har fått i løpet av dagen.

– Vi har fått litt kritikk, at man kan se det på nett og sånn. Men det er dette med å samle hele det norske folk rundt tv-skjermen.

– Er det de voksne eller barna som er mest opprørte i denne saken?

– Jeg tror nok det er de som er på min alder, litt eldre ungdommer. De som har vokst opp med Blåfjell.

NRK: – Forstår seerne

«Jul i Blåfjell» ble vist for første gang på NRK i 1999, og i reprise i 2001, 2004, 2008 og 2011.

Adventskalenderen fikk også en oppfølger i 2002, «Jul på Månetoppen», som også ble sendt i reprise i 2005 og 2010.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, sier han føler med tv-seerne.

– Jeg forstår seerne godt, de aller fleste er knyttet til en tradisjon de har hatt i barndommen. Vi har fornøyet julekalenderne hvert omtrent hvert tredje år og brukt dem tre-fire ganger, sier Helsingen.

– Det er mange julekalender som folk har et forhold til, og det kommer ny neste år. Det er vanskelig å sende det år etter år, for da vil til slutt hele skjemaet være julekalendre.

Kulturstrøm

 • Stilig film for Sopranos-fansen

  Mafiafilmen «The Many Saints of Newark» har mandag premiere på strømmetjenesten HBO Max. Filmpolitiets Sigurd Vik mener dette er en film «The Sopranos»-fansen selvfølgelig skal se. Terningkast 4.

  The Many Saints of Newark
  Foto: HBO
 • Louis Vuitton-designer død

  Virgil Abloh, kjent som grunnlegger av merket Off-White og sjefdesigner for Louis Vuittons herreavdeling, er død. Nyheten ble annonsert på designerens egen Instagram-konto. Abloh ble diagnostisert med en sjelden for kreft for to år siden.

 • Satset alt for å bli artist

  Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

  P3 Gull - P3-prisen
  Foto: Kim Erlandsen / NRK