Hopp til innhold

Arnhild spiller "Vals"

Arnhild Voll Eek (17) fra Tromsø er andre pianist ut i UNG Grieg. Hun spiller "Vals" fra Griegs siste år som ungkar, og nyinnflyttet i Kristiania.

Arnhild Voll Eek, pianist i Ung Grieg
Foto: Arne Eek (priv.)

Se Arnhild spille "Vals" i nett-TV: Ung Grieg, Arnhild Voll

Arnhild er elev ved musikklinjen på Kongsbakken videregåendeskole i Tromsø. Hun er glad i Griegs musikk, men mener at andre unge kanskje ikke er så opptatt av ham.

- Grieg er en flink komponist.Vennene mine er kanskje ikke de største Grieg - fans, men i klassen på på musikklinjen er flere åpne for at  Grieg kan være bra.

For Arnhild er musikken en viktig del av livet, og noe hun alltid vil ha med seg .

- Jeg håper jeg kan få jobbe med musikk i framtida, musikk er nemlig morsomt, sier hun.  

Om Vals 

Monica Jangaard, sjefskonservator og leder på Grieg Museum Troldhaugen, sier dette om Vals:

Vals er datert julaften 1866. Samme høst flyttet Grieg til Kristiania og bosatte seg i Kirkegaten 13. Der holdt han en introduksjonskonsert i Hotel du Nords festivitetslokaler 15. oktober.

På konserten – som fikk positive anmeldelser – spilte Grieg sine egne verk, bl.a. den første fiolinsonaten sammen med den böhmiske fiolinisten Wilhelmine Norman Neruda.

Også Griegs forlovede, Nina, sang på konserten, blant annet Hjertets melodier, opus 5 (tekst av H.C.Andersen).

Musikkpar

Dette var en offentlig stadfestelse av det kommende ekteparet Nina og Edvard Griegs status som ”musikerpar” i den byen de skulle sette bo som nygifte året etter.

Og en slik positiv stadfestelse kom sikkert godt med: forlovelsen ble ikke mottatt med noen begeistring i verken Hagerup-familien i København eller i Grieg-familien i Bergen.

Ninas mor, Adelina Hagerup, mente at en ung og ukjent kunstnerspire nok ikke var noe passende parti for hennes datter. Edvards familie hadde heller ingen høye tanker om Nina som svigerdatter. Konsekvensen av dette var at ingen av foreldrene ble invitert til bryllupet 11. juni 1867.

Men den lille Valsen ble altså til i Griegs siste ungkars-år – som nyinnflyttet i hovedstaden. Stykket ble året etter innlemmet i Lyriske stykker I, opus 12, som nr. 2.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters