Årets Osloborger: – Jeg kommer til å brette opp ermene og stå der igjen

Mohsan Raja har opplevd mye kritikk siden han ble tildelt prisen for sitt arbeid med flyktninger, men ønsker seg tilbake.

Mohsan Raja

PRISVINNER: Årets Osloborger Mohsan Raja beholder prisen og oppfordrer til å fokusere på selve flyktningstrømmen.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

Det har stormet rundt 30-årige Mohsan Raja den siste tiden, etter at han i forrige uke ble tildelt prisen Årets Osloborger av Aftenposten.

Både på sosiale medier og på nett har det kommet kritikk rettet mot Raja og Aftenposten. Det meste har handlet om en Facebook-status Raja skrev i sommer:

«– Hva skjer med at folk har de homsefargene på sitt profilbilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillatt i islam. FERDIG SNAKKA!»

Laster Twitter-innhold

– Jeg formulerte meg feil. Det handlet om hva islam sier. Ifølge islam, jødedom og kristendom er det ikke tillatt å være homofil eller lesbisk. Det var det jeg prøvde å skrive. Jeg respekterer alle mennesker uansett tro og legning, sier han til TV 2.

– Hvis noen føler seg truffet eller såret på grunn av statusene mine så beklager jeg. Det var ikke min intensjon å såre andre mennesker, sier Raja til NRK.

Han mener saken har falt helt ut av fokus og det bør handle om jobben han har gjort på Tøyen og ikke en status.

– Det har vært en tøff periode, men jeg har holdt ut. Jeg har hele tiden stått støtt i dette, stått for det jeg har sagt, og jeg har snakket med alle. TV 2, Aftenposten, Dagbladet, VG, sier Raja.

Motivasjon

Prisvinneren forteller at til tross for en tøff periode, så har det også gitt han en styrket motivasjon til å jobbe videre.

– Jeg har fått mye kritikk, men det har også hjulpet. Dette har gitt meg mer motivasjon og jeg kommer til å brette opp ermene og stå der igjen. Jeg er klar for å jobbe, for jeg er en person som liker å hjelpe, sier Raja.

Ny flyktningstrøm

Raja er sikker på at det kommer til å være behov for folk som er villige til å hjelpe til.

– Det vil komme en ny bølge med flyktninger. Det er jeg ganske sikker på. Vi var ikke flinke til å takle situasjonen når det kom 200–300 flyktninger om dagen. Hva om det kommer 400-500?, spør han.

Mer forsiktig fremover

Denne prisen og medietrykket rundt har gjort Mohsan Raja til en offentlig person, og han er klar på at han vil være mer forsiktig med hva han publiserer på sosiale medier fremover.

– Nå er jeg en mer offentlig person og vil tenkte godt gjennom hvordan jeg formulerer meg i fremtiden. Jeg føler jeg har fått et større ansvar for å bevise at jeg har forandret holdninger, sier han.

Aftenpostens lesere stemte fram Mohsan Raja som Årets Osloborger for hans innsats for alle flyktningene som kom til Tøyen. Etter at han fikk prisen har det kommet frem at han har skrevet svært kritisk om homofili på Facebook.

PRISVINNER: Årets Osloborger 2015, 30 år gamle Mohsan Raja, var med i Dagsnytt 18 tidligere denne uka.

Kulturstrøm

  • Netflix skal lage norsk film

    Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.