Hopp til innhold

Apple lanserer Iphone 7 uten minijack

Utenom hodetelefonene som følger med Iphone 7 og Iphone 7 Plus, blir alle andre hodetelefoner ubrukelige uten ekstrautstyr.

iPhone med minijack

FORSVINNER: Minijacken, som av de fleste brukes til å koble til hodetelefoner, forsvinner på Iphone 7.

Foto: Richard Drew / Ap

Onsdag 7. september lanserte Tim Cook, administrerende direktør i Apple, Iphone 7 og Iphone 7 Plus.

I forkant av lanseringen gikk det rykter om at Apple kom til å fjerne minijacken, som inntil nå har vært inngangen man bruker for å koble hodetelefoner til telefonen.

På lanseringen ble det klart at det har vært hold i ryktene, telefonene lanseres uten minijack, skriver The Guardian.

Den nye telefonen selges fremdeles med hodetelefoner, men disse skal kobles til ladeporten på telefonen, ikke til minijacken. Men de som kjøper en av de nye telefonene vil få med en egen overgang som kan brukes til å koble gamle hodetelefoner til den nye telefonen.

– Dette er en av tingene som gjør det mulig for Apple å være Apple, og det kommer til å irritere vettet av ganske mange folk, sier Per Kristian Bjørkeng, journalist i Aftenposten og programleder i Teknologimagasinet.

– Apple sa at de gjør dette fordi de er modige, og det må man gi dem rett i. Det er ingen som ønsker å bli kvitt hodetelefonutgangen, men Apple klarte å sannsynliggjøre at det er gode grunner for å gjøre dette, sier Bjørkeng.

Legger ved overgang

Dette er ikke første gang at Apple lanserer produktendringer som går ut over kundene, skriver The Wall Street Journal. Da Steve Jobs lanserte den bærbare MacBook Air, var datamaskinen revolusjonerende tynn.

– Hvordan var den blitt så tynn? Maskinen hadde ikke noen optisk lagringsenhet. Dermed måtte folk som var avhengige av CD-er eller DVD-er kjøpe den eksterne CD-stasjonen SuperDrive, skriver The Wall Street Journal.

Apple vil nå begynne å selge trådløse hodetelefoner som ekstrautstyr.

– For de som har dyre hodetelefoner vil det være en stor ulempe å ha en sånn overgang, det må man bare innrømme. Man kjøper en telefon til mellom 8000 og 10.000 kroner, og må regne med å kjøpe nytt utstyr i tillegg, sier Bjørkeng.

Han tror likevel at folk kan bli fornøyd med den nye telefonteknologien.

– Så lenge de nye hodetelefonene er pålitelige tror jeg at folk er veldig klare for å slippe ledningskaoset, sier Bjørkeng.

Vanntett, støvtett og bedre kamera

I tillegg til ny inngang for hodetelefoner kommer den nye telefonen også til å være vanntett i inntil én meter under vann og hjem-knappen er gjort berøringssensitiv slik at den ikke lenger trenger å trykkes ned, skriver LA Times.

Den nye telefonen skal også være resistent mot støv, og på begge telefonene kommer det til å være kameraer med 12 megapiksler. Iphone 7 Plus kommer i tillegg til å ha dobbel linse, en for tele og en for vidvinkel.

Retinaskjermene på de nye telefonene kommer også til å være 25 prosent lysere enn på modellene 6S og 6S Plus.

På lanseringen onsdag kveld annonserte Cook også at Apple har inngått et samarbeid med den japanske spillprodusenten Nintendo.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober