Hopp til innhold

Sterke saker frå Karl Ove Knausgård

Nok ein gong har Knausgård gitt seg i kast med eit halsbrekkande prosjekt og nok ein gong har han greidd å fengsle lesaren.

Karl Ove Knausgård driver sin kamp...

Karl Ove Knausgård skal i alt skrive seks romaner om 'Min kamp'.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Min kamp

Romanen 'Min kamp. Første bok' er ein del av i alt seks romanar. Dei tre første kom i høst, dei tre neste til våren.

Foto: Yngve KnausgŒrd

Hør: Bokmelding av romanen "Min kamp 1"

Seks romanar i løpet av eit halvt år på over 2000 sider tilsaman, temaet er livet til forfattaren og tittelen er «Min kamp». Eit slikt prosjekt vekkjer mange spørsmål i lesaren, og det mest opplagte er kvifor. Kvifor så stort, kvifor sjølvbiografisk, kvifor ikkje bruke livet som inspirasjon heller enn å kome med den sanne historia?

Det finst neppe noko godt svar på desse spørsmåla. Truleg kjentest det nødvendig å skrive dette. Og ein ting er heilt sikkert: Forfattaren gjer ikkje dette for å setje seg sjølv i eit spesielt flatterande lys.

Stor fallhøgd

Ein annan sikker ting er at Knausgård har skaffa seg ei formidabel fallhøgd. Bortsett frå desse sikre sakene er det mykje som er usikkert og mykje ein må vente med å snakke om til alle seks bøkene er på plass.

Dette med fallhøgd bør etterkvart vere velkjent for Knausgård-lesarar: Han sette eit eittal på framsida av den voluminøse debutromanen sin, og lovte med det ein oppfølgjar. Oppfølgjaren gjekk ein omveg på over 500 sider før han kom fram til hovudpersonen frå bok ein, og den omvegen gjekk via englar og bibelhistorier. Men begge desse romanane nådde fram til lesarar og prisjuryar og blir rekna som høgdepunkt i samtidslitteraturen.

Uhyre sterk historie

Når eg no altså tyr til omvegar fram til den første av dei seks bøkene som har fått tittelen Min kamp 1, ja, så er det i Knausgård ånd. Men altså: Denne romanen er ei uhyre sterk, ja, opprivande historie om ein far og ein son. Opprivande fordi faren gjer den inntrykksvare sonen utrygg og redd gjennom ord og gjerning.

Kor formande dette forholdet har vore kjem tydeleg fram då faren døyr, og sonen som har tenkt at far ikkje betyr noko for han lenger, får ein voldsom sorgreaksjon. Mykje av romanen handlar om kva dette er for noko, men på knausgårdsk vis går vegen inn mot denne knuten via filosoferingar og sidehistorier.

Eit etisk minefelt

Historia er skriven med stort fokus på detaljar. Det går ikkje i ein fei å brygge seg ein kopp posete eller tømme ein bærepose med varer, og ei effektiv redigering kunne sikkert fått verket ned i 800 sider. Godt at så ikkje har skjedd, her er kvantiteten heilt klart ein del av kvaliteten. Sjølv om den litterære kvaliteten går litt opp og ned, har teksten heile vegen ein nerve.

Den som skriv sitt eige liv skriv også andres liv. Dermed plasserer den sjølvbiografien seg i eit etisk minefelt. Kvar grensene går for dei som kjenner seg att i denne romanen er det ikkje opp til meg å meine noko om, men ein kan seie at Knausgård tek ein Per Olov Enqvist: Dei andre får ganske små roller der lite blir blottlagt. Bortsett frå faren er romanpersonen som
ber namnet til forfattaren den som vert utlevert så det svir.

Dømt etter første bind blir derfor konklusjonen: Knausgård har nok ein gong kome ned på beina etter eit halslaust svev.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.