Anmeldelse: Finalekveld i Stjernekamp

NRKs musikkanmelder trillet terning under kveldens Stjernekamp-finale.

Bilal Saab

Bilal Saab stakk av med seieren i Stjernekamp, og kan nå kalle seg Norges ultimate entertainer.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Endelig var det tid for årets finale i Stjernekamp. I kampen om å bli Norges beste entertainer, kjempet finalistene Kim Rysstad og Bilal Saab seg gjennom 10 uker og 13 ulike sjangre, og har sett den ene artisten etter den andre bli sendt hjem. Finnmarkingen Bilal Saab tok seieren til slutt.

I kveldens duell sang de tre låter hver: en reprise fra en av høstens sjangre, en låt fra eget repertoar og en egenvalgt finalelåt. NRKs musikkanmelder Marit Johansen ga sin dom, låt for låt.

REPRISE

1. Kim Rysstad - «Rise Like a Phoenix»

(Conchita Wurst, 2014)

Folkesangeren valgte vinnerlåta fra Eurovision 2014 i andre program av denne konkurransen, til ekstremt stor jubel blant seerne. Denne reprisen leveres — som forventet — med stor kraft skapt fra langt nede i magen til Kim Rysstad. En i utgangspunktet ganske stillestående fremførelse blir liksom ikke så stillestående likevel med denne innlevelsen.

  • Terningkast 5

2. Bilal Saab - «Nordaførr»

(RSP & Thomax, 2010)

Tilbake i uke fem valgte Saab å servere litt nordnorsk rap i Stjernekamp. Han overbeviser også her at rapping skulle vise seg å ikke være noen stor utfordring for finnmarkingen. Flyten er god og presis, selv med et par småhissige innpust, men uansett fette najs levert.

  • Terningkast 5

EGEN LÅT

1. Kim Rysstad - «Så vidunderleg»

(Kim Rysstad, 2012)

Da Rysstad deltok i Melodi Grand Prix i 2012, var det «Så vidunderleg» som skulle til pers. Bidraget gikk ikke til topps da, men det kan jo spekuleres om dette kan være godt nok til å ta seieren hjem i kveld. Den gode formidlingsevnen er på plass, da det er tydelig at han er i komfortsonen, men det trengs muligens litt mer krutt i en finale enn bare en gitar og Rysstads såre stemme denne gangen.

  • Terningkast 4

2. Bilal Saab - «Done Fighting»

(NorthKid, 2019)

Når artistene skal velge egne låter, er det naturlig at Saab akkompagneres med bandet sitt, NorthKid. Her spiller de den nyeste låta fra katalogen, dessverre en ekstremt gjennomsnitlig låt som mangler de største høydepunktene. Saab holder igjen stemmen gjennom hele fremførelsen, samtidig som det blir litt for mye mumling i de lyseste partiene.

  • Terningkast 3

FINALELÅT

1. Kim Rysstad - «I Look to You»

(Whitney Houston, 2009)

«I Look to You» var Whitney Houstons første låt på en stund etter et lite opphold fra 2004-2009, og står heller ikke som en av hennes mest kjente låter. Mektige gospel-vibes med pyro er akkurat det som skal til i dette finalenummeret. Den uskyldige personligheten i folkesangeren tilfører en heftigere særegenhet enn originalen (!) med denne nyvunnede selvtillitten.

  • Terningkast 5

2. Bilal Saab - «Castle on the Hill»

(Ed Sheeran, 2017)

Tilstedeværelsen og historiefortellingen til Saab har bare blitt bedre og bedre gjennom denne høsten. Finalelåta falt på den U2-aktige «Castle on the Hill», og det formidles med helt ok overbevisning, for vokalen har levert bedre. Han roter litt på de mørkeste tonene, og det skjer ikke så mye interesseant før det sprutes ut pyro, men da kommer Saab virkelig fram.

  • Terningkast 4

Kulturstrøm