Hopp til innhold

De velvillige

Vi kunne alle blitt bødler hvis forholdene lå til rette for det.

Forfatteren Jonathan Littell.

Jonathan Littell er født i New York i 1967. Han er av jødisk avstamning, bor nå i Spania, er gift med en belgier og skriver på fransk. Romanen 'Les Bienveillantes' (De velvillige på norsk) utkom høsten 2006.

Foto: Aschehoug forlag

"Hvis du er født i et land eller en tid der ingen kommer for å drepe din kone eller dine barn, og heller ikke noen kommer for å be deg drepe andres koner og barn, så takk din Gud og gå i fred. Men hold alltid fast ved denne tanken: Du har kanskje vært heldigere enn meg, men du er ikke et bedre menneske".

Dette sitatet preger forsiden på den 1000 sider lange romanen "De velvillige" av Jonathan Littell. "De velvillige" er en historie fra 2. verdenskrig, lagt i munnen på en SS-offiser som var sterkt medvirkende til jødeutryddelsen.

Jeg-fortelleren er Maximilien Aue, en aldrende direktør i en blondefabrikk. Han er en opplyst og utdannet mann, med kunnskap og interesse for litteratur, filosofi og musikk.

Utspekulert forteller

Gjennom hele romanen, som altså er en mastodont på over 1000 sider, driver jeg-fortelleren et utspekulert spill med leserne. Han viser seg fra sin mest intellektuelle side, han er en mann som er åpen for diskusjoner, også med sine meningsmotstandere, og han lokker oss til en slags forståelse for hans umenneskelige handlinger.

Kvalmende aksellerasjon

Til tross for sin lengde, blir boken verken stillestående eller pratsom. Den er svært detaljert, og veksler mellom konkrete krigsscener og lange filosofiske diskusjoner. Kvasi-vitenskaplige dialoger om raseteori og fiendebilder gjør verdensanskuelsen desto mer skremmende.

Imponerende kunnskaper

De historiske fakta er pinlig korrekte. Littells imponerer med kunnskaper og en dyptpløyende behandling av et så repetert kapittel i europeisk historie. Ikke mindre imponerende er jeg oversetteren Tom Lotherington, hvis presise språk får avskyen til å presse seg på.

Romanen har solgt i over en millioner eksemplarer i Frankrike, og er nå under utgivelse i 30 land.

Konklusjon: Visst er "De velvillige" en ufyselig bok, men den er også usedvanlig god, mener Anne Cathrine Straume. Den setter i gang refleksjoner om hvordan folkemord er mulig.

Les flere anmeldelser her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters