Vil ha Javier Bardem i hovedrollen

Hvis det blir filmversjon av "Den blinde mannen i Sevilla", ønsker forfatter Robert Wilson at Oscar-vinner Javier Bardem skal spille hovedrollen.

En relativt fornøyd Javier Bardem

Spanske Javier Bardem er forfatterens egen favoritt dersom krimhelten Falcón skal til filmen.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Robert Wilson har trollbundet norske lesere med sine krimbøker der politimannen Javier Falcon er hovedkarakteren. Men aller først kom ”Et lite drap i Lisboa” i 1999 til norske lesere. Og vi falt pladask for denne forfatteren.
Deretter kom bøkene om Falcon i Sevilla. Det begynte med ”Den blinde mannen i Sevilla”. Deretter kom ”De forsvunne hendene”, så ”De skjulte morderne” og nå ”Blodets bånd” I denne 4. boken pensjonerer Wilson sin hovedkarakter.

Javier Bardem i "Kjærlighet i koleraens tid".

'Kjærlighet i koleraens tid' var med på å gi Javier Bardem et internasjonalt gjennombrudd.

Foto: DANIEL DAZA
På Oslobesøk


Onsdag i denne uken var Robert Wilson på Oslobesøk. Et naturlig spørsmål da Nitimen møtte ham var: Hvorfor ikke mer enn 4 bøker om Falcon? Hvorfor ikke 10 bøker om mannen vi nettopp har begynt å lære å kjenne?
-Fordi vi ikke skal kjenne ham ut og inn. Det er det som gjør ham spennende. Etter 10 bøker ville han bli altfor forutsigbar, svarer Robert Wilson. –Men det kan godt hende jeg lar ham dukke opp i senere bøker – kanskje som privat etterforsker? Tiden vil vise det, smiler den høye kraftige forfatteren.
Han er kledd i svart med høyhalset genser, blikket er vennlig, håndtrykket fast, og stemmen en dyp, tiltalende klang. I Oslo har han så tett program med journalister at han aldeles ikke har tid til noe sightseeing. Det tar Jane Wilson seg av denne gang. Hun er ute og ser på Operaen i Bjørvika denne solrike marsdagen.

Herr og fru Wilson


Jane og Robert Wilson er alltid i tospann. Når han skriver, er hun den første som leser manusene. De reiser sammen overalt. Og har i snart 20 år bodd sammen på en fantastisk, stor gård i på landsbygda i Portugal.
-Det er den perfekte setting for meg, sier Robert Wilson. 3,5 mål tomt med eiketrær, korktrær og oliventrær omgir det store gamle steinhuset de bor i – og det er 1 kilometer til nærmeste nabo.

Hvorfor ikke bo i Sevilla?


Men hvorfor bor han i Portugal, men skriver med handling fra Sevilla i Spania? Hvorfor ikke bo i nettopp den byen? –Det er en vakker by, sier Wilson. -Og den passer perfekt til settingen rundt Javier Falcon. Det slo meg at når jeg så på kartet over Sevilla, så ligner det mye på en tegning av hjernen, med alle sine små gater og smug. Det ble et fint bilde å ha med seg når jeg skrev om politimannen Falcon og hans kompliserte sjelsliv.
-Men jeg kunne aldri ha bodd i den byen, selv om den er vakker. Den er for flat, du må opp i en høy bygning hvis du skal se noe som helst. Og så blir det over 40 grader der om sommeren – helt uutholdelig, fortsetter Wilson, og ser nesten ut som om han svetter bare ved tanken.

Mitt Afrika


Han er vant til varme strøk. I flere år bodde og jobbet han i Afrika. På 90-tallet skrev han flere bøker med politimannen Bruce Medway som hovedfigur. Bøkene er populære i land som USA, men de tok ikke av i Norge. Det skjedde først med ”Et lite drap i Lisboa”. Nå er Norge det landet som dyrker Robert Wilsons bøker mest intenst. –Det stemmer, smiler Wilson, jeg kan takk dere nordmenn for veldig mye av inntekten min, faktisk.


Militærbarn


Faren hans var yrkesoffiser i det britiske RAF. Familien flyttet mye rundt. –Det har hatt mye å si for hvem jeg er, og hvordan jeg skriver, sier han. På ett vis er jeg utrolig tilpasningsdyktig. Jeg kan snakke med alle slags mennesker, og klarer raskt å føle meg nesten hjem i nye miljøer. Men bare nesten – jeg er aldri helt hjemme. Og der ligger også sårbarheten min – jeg har aldri følt at jeg virkelig hører til noe sted. Og jeg misunner intenst dem som har det slik. Selv kommer jeg alltid til et nytt sted og møter nye mennesker med innstillingen om at jeg aldri kommer til å bli der særlig lenge, sier Robert Wilson.

Kulturstrøm

 • Fløgstad ut av forfatterforeningen

  Kjartan Fløgstad melder seg ut av forfatterforeningen i protest mot hvordan styret har håndtert saken rundt «æresretten», en komité opprettet som del av oppgjøret etter andre verdenskrig. Det meldte han fra talerstolen under årsmøtet i Den norske Forfatterforening (DnF), skriver Morgenbladet. Foreningen valgte i forbindelse med 125-årsjubileummet i 2018 å komme med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i æresretten.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Hilde Bruvik / NRK
 • Attenborough med klimadokumentar

  92 år gamle Sir David Attenborough har laget en dokumentar om klimakrisen, melder BBC. Programskaperen er kjent for sine mange naturprogrammer, men sier at denne timelange dokumentaren føles presserende, og tar opp truslene mot kloden samt potensielle løsninger for menneskeheten. «Climate Change - The Facts» vises i løpet av våren.

   David Attenborough
  Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix
 • Clueless 24 år etter

  Skuespillerne fra 90-talls klassikeren «Clueless» var samlet igjen denne helgen i et panel under en konferanse i Chicago, skriver NME. Det har lenge vært snakk om en oppfølger til filmen, og skuespillerne benyttet anledningen til å diskutere hvordan det hadde stått til med rollefigurene i en eventuell ny film.

  Laster Twitter-innhold