Hopp til innhold

Alessandra kaprer internasjonale hitlister etter ESC: – Helt absurd

Alessandra skriver norsk pophistorie når hun nå erobrer de store musikkmarkedene. Selv syns hun suksessen er vanskelig å ta inn.

Alessandra Mele sit i eit mørkt lokale og smiler mot kamera.

OVERRASKET: Alessandra Mele sliter med å begripe omfanget av hennes suksess. Den aller første låten hun har sluppet har blitt en kjæledegge over hele kontinentet.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Det ble ingen «douze points» til Alessandra fra fagjuryene i Liverpool – men publikum har tatt henne inn i varmen og spillelistene.

For i tiden etter Eurovision-finalen skriver Alessandra et lite kapittel norsk pophistorie.

På den gjeve singlelisten i Storbritannia er Alessandra nå på topp 10, den første norske Eurovision-artisten som klarer det siden Alexander Rybak (i 2009).

Og på de dagsferske Spotify-listene ligger hun nå på topp 5 i både Island, Estland, Finland og Israel. Hos Apple music er hun i toppsjiktet i Sverige, Finland og Slovenia.

– Det er helt absurd noen ganger når man tenker på det. For jeg visste ikke at dette her skulle skje. Men det skjedde, og det fortsetter å skje, sier Alessandra til NRK.

Alessandra under andre prøven til den fyrste semifinalen i ESC

STERK: Alessandra sang om kvinnekraft på verdens største musikkscene. Og publikum elsker hennes Queen of Kings.

Foto: Chloeh Ashemi

Sjelden vare

Norsk-italienske Alessandra er tilbake på skolebenken etter finalen, hun studerer musikk på skolen Limpi i Lillehammer. Og 20-åringen sier at omfanget av suksessen er vanskelig å ta inn.

– Det er mange forskjellige følelser jeg ikke helt forstår.

Robert Hoftun Gjestan i Aftenposten

ANMELDER: Aftenpostens Robert Hoftun Gjestad sier Alessandras suksess er sjelden for norske artister.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Robert Gjestad, musikkanmelder i Aftenposten, sier det er sjelden at en norsk ESC-låt setter så store fotavtrykk også utenfor konkurransen. Og uansett plattform, at en norsk låt klatrer så høyt i de store markedene.

– Det er sjelden at de norske artistene virkelig får seg et globalt publikum. Og det er iallfall ikke mange som klarer det fra Eurovision-verdenen. Men det har helt klart Alessandra lyktes med.

Han mener Alessandras scenetekke er den største suksessfaktoren.

– Måten hun klarer å levere den låten på scenen, med innlevelse og energi, har helt klart smittet over til folk. De har lyst til å høre på låten videre.

Loreen

VINNER: Svenske Loreen vant ikke bare Eurovision, hun er også den av årets bidrag som ligger øverst på flere hitlister.

Foto: Charlie Ljung / SVT

– Gleder meg til å fortsette reisen

På denne ukas topp 10 i Storbritannia er det hele fire låter fra årets Eurovision-finale, høyest av dem ligger den svenske vinneren Loreen. Gjestad er spent på hvordan ESC-låtene vil gjøre det når neste oppdatering kommer til helgen.

Han er åpen for at Alessandra kan falle litt på listene, siden ESC-finalen blir stadig lenger unna.

– Det er jo ikke unaturlig i en sånn listeverden. Der du har dine 15 sekunder, og så byttes det kjapt ut.

Men uansett hva neste ukes hitlister vil bringe av nyheter: Alessandra gleder seg til å skrive de neste kapitlene av hennes musikalske eventyr.

– Det er fantastisk og jeg gleder meg til å fortsette denne reisen.

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».