Aktuelt forsvinner fra skjermen i 2016

Ole Torps debattprogram erstattes av et nytt konsept for å treffe yngre seere. I tillegg kutter NRK inntil 18 årsverk i nyhetene.

Ole Torp

SNART IKKE LENGER AKTUELL: Ole Torps debattprogram på NRK2 er historie fra og med nyttår.

Foto: Ole Kaland / NRK

De nyhetsansatte i NRK ble informert om ledelsens forslag til endringer under et allmøte klokka 13.

Aktuelt skal etter planen erstattes til neste år av et tv- og nettkonsept som utvikles i samarbeid med P3.

– Debattilbudet i dag med Dagsnytt atten, Aktuelt og Debatten treffer godt, men treffer godt voksne. Bortsett fra nettsatsingen Ytring treffer vi ikke så mange blant dem under 50, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Allmøte NRK, 2. mars 2015

ALLMØTE: De ansatte i NRKs nyhetsavdeling fikk vite om kuttene og omprioriteringene under et allmøte mandag. Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk (i trappa til venstre i bildet) informerte.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Inkluderer det nye debattkonseptet Ole Torp?

– Det er for tidlig å si. Det gjenstår mye utvikling, sier Kalbakk, som presiserer at Aktuelt ikke fjernes for å spare penger.

Torp: – Har vært morsomt

Ole Torp håper erstatteren klarer å matche programmet han har ledet siden 2010.

– Aktuelt har vært et morsomt program å lede gjennom nesten seks år. Så får vi se om sjefene finner et programkonsept som på samme måte ivaretar NRKs samfunnsforpliktelser.

– Gjør dette deg bitter?

– Nei, jeg er overhodet ikke bitter, sier programlederen.

Ingen andre programkutt

Tross spekulasjoner i andre medier, blir ingen andre nyhetsprogrammer lagt ned for å nå målet om kutt av inntil 18 årsverk.

Kuttbehovet er en konsekvens av at regjeringen ikke ga NRK den lisensøkningen de ønsket i statsbudsjettet.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

FJERNER AKTUELT OG KUTTER ÅRSVERK: NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Foto: NRK

– Uansett hvilket program vi vurderte, var konklusjonen at det ble for viktig. Programmene våre er populære, troverdige og relativt sett ikke så dyre, sier Per Arne Kalbakk.

NRKs nyhetsavdeling lager Dagsrevyen og nyhetene på radio, samt programmer som Søndagsavisa, Dagsnytt atten og Debatten.

Utelukker ikke oppsigelser

I stedet for programkutt, vurderer NRKs ledelse å fjerne funksjoner som ikke er direkte knyttet til produksjon av journalistisk innhold.

Det vil blant annet si at funksjonen radioscript (setter opp kjøreplaner og passer tiden under radiosendinger) i så fall vil forsvinne, og at tv-fotografene i større grad da må redigere innhold.

– Enkelte funksjoner rundt sendingene vil opphøre, men da deskfunksjoner som ikke er direkte innholdsproduserende, sier Kalbakk.

Blir det oppsigelser?

– Vi kan ikke utelukke det i en situasjon der NRK totalt må redusere med 150 årsverk på ett år. Men vi vil forsøke å unngå det.

Skal diskuteres med fagforeningene

Kalbakk mener publikum ikke vil merke endringene på annen måte enn at Aktuelt blir erstattet.

– De får samme tilbud som de er vante med. Vi har jobbet med kutt i halvannet år allerede, og i denne perioden har oppslutningen rundt NRKs nyhetssendinger økt, sier nyhetsdirektøren.

Kuttforslagene skal nå diskuteres med fagforeningene, før endelig vedtak fattes i slutten av mars.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm