Hopp til innhold

Elevenes advokat: – Har ingenting å si for søksmålet mot Westerdals

Høyskolen Kristiania og Westerdals-eierne har signert en intensjonsavtale om kjøp, og avkrefter at salget skjer på bakgrunn av Westerdals-saken.

Westerdals

KAN BLI SOLGT: Eierne til Westerdals Oslo ACT ønsker å selge unna den omstridte privatskolen - kjøperen har de funnet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Høyskolen Kristiania har inngått intensjonsavtale om å kjøpe alle aksjene i Westerdals Oslo ACT fra Anthon B. Nilsen Utdanning AS, skriver førstnevnte i en pressemelding.

Det var NTB som først omtalte saken.

Ifølge pressemeldingen begrunner Anthon B. Nilsen Utdanning salget med at de ønsker å konsentrere seg om yrkesutdanning og voksenopplæring, samt at de har mottatt et godt tilbud fra Høyskolen Kristiania.

Det håper på å ha en endelig avtale på plass i månedsskiftet januar/februar.

– Juvelen i kronen vår

– Vi har lenge ment at Westerdals Oslo ACT ville være juvelen i skolekronen vår, sier administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind i en pressemelding.

Til NRK forteller Lind at skolene er en god match både faglig og renomé-messig, som er grunnen til at de ønsker å kjøpe opp Westerdals.

– Lykkes vi med dette trenger vi heller ikke å konkurrere om de samme studentene og faglige ressursene som vi gjør nå. Dette er en stor dag for oss, sier hun.

Søksmålet går sin gang

I september ble det meldt at 500 personer, som studerte på Westerdals mellom 2002 og 2012, vil ha flere titalls tusen hver i erstatning fra privatskolen - totalt 31 millioner kroner.

Advokat Lars Tormodsgard i firmaet Steenstrup Stordrange, som representerer elevene, sier til NRK at det fortsatt blir søksmål selv om kjøpet finner sted.

– Dette har ingenting å si for søksmålet, det står fremdeles ved lag, bekrefter Tormodsgard.

Lind sier at de er beredt på å måtte ta ansvar for dette.

– Vi er fullt orientert med disse tvistesakene som Westerdals står i, og skulle vi overta skolen vil vi ta ansvaret for sakene og utfallet av disse, sier hun.

700 har allerede takket ja til forliket som Westerdals tilbød.

– Søksmål ikke årsak til salg

Kommunikasjonsdirektør Trond Andresen, Anthon B. Nilsen Utdanning forteller at det er god timing som førte til denne intensjonsavtalen.

– Det skjer samtidig som vi har lagt får strategi for veien videre, der vi ønsker å selge oss ut av statsstøttet virksomhet og vil satse mer på voksenopplæring og yrkesopplæring, sier Andresen til NRK.

Ønsker dere å selge med tanke på den økonomiske situasjonen til Westerdals?

– Nei, det er forskjellige saker. De tvistesakene som oppstod i løpet av fjoråret har ikke noe direkte betydning for at vi vil selge.​

Opprettet tilsyn

Økokrim meldte i mai at de skulle ta ut siktelse mot skolen.

Senere, i høst, ble det også meldt at Kunnskapsdepartementet skulle opprette en egen tilsynsenhet i forbindelse med Westerdals-saken.

– Vi vil kontrollere om handel med varer og tjenester og finansielle transaksjoner blir gjort slik loven krever, sa kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen i en pressemelding da.

Dagens Næringsliv meldte deretter at Anthon B. Nilsen Utdanning skulle gå til sak mot Kunnskapsdepartementet som krever ytterligere 35 millioner i tilbakebetaling.

Andresen sier at de fortsatt skal gå til sak mot departementet.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)