Advarer mot å stole blindt på skylagringstjenestene

Skylagringstjenester er hyppig brukt blant nordmenn, men Forbrukerrådet advarer mot sikkerheten ved dem.

Finn Myrstad

Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, advarer mot å stole blindt på skylagringstjenestene.

Foto: Kjell HÃ¥kon K. Larsen

4 av 10 nordmenn bruker tjenester på internett for å lagre dokumenter, bilder og andre data.

LES OGSÅ: Dataekspert slakter nettskyene
LES OGSÅ: Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

Ifølge en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet, er ikke disse tjenestene så sikre som de gir seg ut for å være.

– Vi ser at bruken av skylagringstjenester bare øker og øker, sier fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad.

– Lagring på nett har opplagt mange fordeler, men forbrukerne etterlates tilnærmet rettsløse ved å ta i bruk tjenestene. Brukervilkårene er ensidige og kan endres etter tjenestetilbyderens forgodtbefinnende, sier Myrstad.

LES OGSÅ: Høyre-politiker spredte andres nakenbilder på nettet

Advarer mot å stole på tjenestene

Etter å ha gått gjennom brukervilkårene til de syv største skylagringstjenestene, advarer Myrstad mot å stole blindt på skyene.

LES OGSÅ: Ti tips for sikrere mobilbruk

Forbrukerrådets gjennomgang viser blant annet at flere av tjenestene kan avslutte abonnementet ditt uten grunn, at flere av tjenestene kan endre bruksvilkår uten å varsle deg, og at flere av de største tjenestene er uklare på når de sletter din personlige informasjon ved opphør av abonnementet.

I tillegg er vilkårene ofte svært lange og lite tilgjengelige i innhold og oppsett.

Myrstad hevder at selskapene markedsfører seg på en måte som at alt man lagrer i skyene er veldig trygt, samtidig som de går veldig langt i å fraskrive seg alt ansvar i brukervilkårene.

– Det vil si at i teorien kan filene dine gå tapt i morgen, men du har ingen rettigheter fordi du har fraskrevet deg dem, sier Myrstad.

LES OGSÅ: – For dårlige passord

Frykt for at tjenesten går konkurs

Av de som ikke har tatt i bruk denne type tjenester, er frykten for å miste kontroll over egne data (27 prosent) og personopplysninger (19 prosent) en viktig årsak, viser undersøkelsen.

– Bruk av skytjenester forutsetter tillit. Dette innbyr ikke dagens avtaler til. Vi er overbeviste om at alle parter vil være tjent med mer brukervennlige vilkår, sier Finn Myrstad.

Myrstad viser også til FotoKnudsens konkurs i fjor.

LES OGSÅ: Frykter millioner av FotoKnudsens bilder kan forsvinne

FotoKnudsen begjærte seg selv konkurs i februar 2013. Da hadde nordmenn lastet opp over 500 millioner bilder til FotoKnudsens digitale bildearkiv.

Dette førte til en betydelig høy nedlasting av bilder fra minnebanken til fotokjeden, før det kom en løsning på situasjonen da konkursboet ble kjøpt opp av Knudsen-brødrene sitt nystartede selskap FotoKnudsen Web og Elite Foto.

Oppkjøpet sikret med dette kundenes videre tilgang til sine bilder.

LES OGSÅ: Ny FotoKnudsen-avtale i dag

Vil ha retningslinjer

Undersøkelsen har ført til at Forbrukerrådet i samarbeid med IKT Norge nå vil lage en felles bransjenorm for å sikre trygge skytjenester.

EU er også i gang med å kartlegge praksis og normer på området.

Imens er det viktigste man kan gjøre for å sikre seg mot at filer går tapt å lagre ting på to steder. Enten to skytjenester eller også lagre lokalt.

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)