NRK Meny
Normal

Advarer mot å stole blindt på skylagringstjenestene

Skylagringstjenester er hyppig brukt blant nordmenn, men Forbrukerrådet advarer mot sikkerheten ved dem.

Finn Myrstad

Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, advarer mot å stole blindt på skylagringstjenestene.

Foto: Kjell HÃ¥kon K. Larsen

4 av 10 nordmenn bruker tjenester på internett for å lagre dokumenter, bilder og andre data.

LES OGSÅ: Dataekspert slakter nettskyene
LES OGSÅ: Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

Ifølge en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet, er ikke disse tjenestene så sikre som de gir seg ut for å være.

– Vi ser at bruken av skylagringstjenester bare øker og øker, sier fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad.

– Lagring på nett har opplagt mange fordeler, men forbrukerne etterlates tilnærmet rettsløse ved å ta i bruk tjenestene. Brukervilkårene er ensidige og kan endres etter tjenestetilbyderens forgodtbefinnende, sier Myrstad.

LES OGSÅ: Høyre-politiker spredte andres nakenbilder på nettet

Advarer mot å stole på tjenestene

Etter å ha gått gjennom brukervilkårene til de syv største skylagringstjenestene, advarer Myrstad mot å stole blindt på skyene.

LES OGSÅ: Ti tips for sikrere mobilbruk

Forbrukerrådets gjennomgang viser blant annet at flere av tjenestene kan avslutte abonnementet ditt uten grunn, at flere av tjenestene kan endre bruksvilkår uten å varsle deg, og at flere av de største tjenestene er uklare på når de sletter din personlige informasjon ved opphør av abonnementet.

I tillegg er vilkårene ofte svært lange og lite tilgjengelige i innhold og oppsett.

Myrstad hevder at selskapene markedsfører seg på en måte som at alt man lagrer i skyene er veldig trygt, samtidig som de går veldig langt i å fraskrive seg alt ansvar i brukervilkårene.

– Det vil si at i teorien kan filene dine gå tapt i morgen, men du har ingen rettigheter fordi du har fraskrevet deg dem, sier Myrstad.

LES OGSÅ: – For dårlige passord

Frykt for at tjenesten går konkurs

Av de som ikke har tatt i bruk denne type tjenester, er frykten for å miste kontroll over egne data (27 prosent) og personopplysninger (19 prosent) en viktig årsak, viser undersøkelsen.

– Bruk av skytjenester forutsetter tillit. Dette innbyr ikke dagens avtaler til. Vi er overbeviste om at alle parter vil være tjent med mer brukervennlige vilkår, sier Finn Myrstad.

Myrstad viser også til FotoKnudsens konkurs i fjor.

LES OGSÅ: Frykter millioner av FotoKnudsens bilder kan forsvinne

FotoKnudsen begjærte seg selv konkurs i februar 2013. Da hadde nordmenn lastet opp over 500 millioner bilder til FotoKnudsens digitale bildearkiv.

Dette førte til en betydelig høy nedlasting av bilder fra minnebanken til fotokjeden, før det kom en løsning på situasjonen da konkursboet ble kjøpt opp av Knudsen-brødrene sitt nystartede selskap FotoKnudsen Web og Elite Foto.

Oppkjøpet sikret med dette kundenes videre tilgang til sine bilder.

LES OGSÅ: Ny FotoKnudsen-avtale i dag

Vil ha retningslinjer

Undersøkelsen har ført til at Forbrukerrådet i samarbeid med IKT Norge nå vil lage en felles bransjenorm for å sikre trygge skytjenester.

EU er også i gang med å kartlegge praksis og normer på området.

Imens er det viktigste man kan gjøre for å sikre seg mot at filer går tapt å lagre ting på to steder. Enten to skytjenester eller også lagre lokalt.

Kulturstrøm

 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix
 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ei bok. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO