Hopp til innhold

Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

Mobbing, sexting og nakenbilder blant barn og unge. Den sosiale bildedelingstjenesten Snapchat skaper bekymring hos rektorer, forskere og netteksperter.

Snapchat

Snapchat har hatt en voldsom vekst, og er nå den raskeste bildetjenesten på mobil. Facebook skal ha prøvd å kjøpe opp tjenesten, men fikk nei hos eierne av Snapchat.

Foto: Flickr/mushman1970 / Creative Commons lisens

Snapchat er verdens raskest voksende bildetjeneste på mobil, og hver dag blir det sendt 50 millioner snapchatbilder mellom folks mobiltelefoner.

Ifølge Forbes er ungdom i alderen 13–24 år den største brukergruppen hos Snapchat.

Bildene
man sender til kontakter på Snapchat blir borte etter maks ti sekunder. I motsetning til andre sosiale medier, som Facebook og Instagram (som er eid av Facebook), forsvinner bildet etter at brukeren har mottatt det.

Selvdestruksjonsfunksjonen gjør at terskelen for å dele grove bilder blir lavere, og det har også gjort sexting til et populært fenomen, altså at man sender bilder, tekst eller video med seksuelt innhold.

Sender sexy bilder

På Giske ungdomsskole i Sandnes er elevene godt kjent med bildedelingstjenesten. Det er heller ikke noe nytt for dem at den populære appen blir brukt til å sende lettkledde bilder eller nakenbilder.

– Jeg har fått bilder av jenter som står i undertøyet, forteller en 14-årig elev til NRK. Han vil ikke la seg intervjue under fullt navn.

En annen ungdomsskoleelev forteller om tilsvarende erfaringer. Heller ikke han vil ha navnet sitt på trykk.

– Jeg har faktisk fått tilsendt sexy bilder fra jenter på Snapchat, forteller 15-åringen.

Sender de bilder som de ikke ville sendt hvis bildet ble tatt vare på?

– Ja, det tror jeg. Det er derfor de bare lar bildet vare i ett eller to sekunder.

Uro og mobbing

Rektoren ved Giske ungdomsskole er ikke begeistret for den hurtigvoksende tjenesten.

– Jeg er ikke fan av Snapchat. Det er unødvendig og det skaper en del uro for oss. sier Trond Hoel, rektor ved skolen.

Rektoren forteller at de har fått tilbakemeldinger fra elever som føler seg mobbet på Snapchat, men det er vanskelig å dokumentere påstandene ettersom bildene slettes etter få sekunder.

– Det blir tatt bilder, de forsvinner etter tre til ti sekunder. Vi må – og vil – bevise hva som er blitt gjort, og det hender vi står bom fast fordi vi ikke har noe å vise til, sier rektoren.

Har du opplevd mobbing eller trakassering på Snapchat? Ta kontakt med NRKs journalist.

Mindre risikofylt

Arne Olav Nygard er forsker ved Universitetet i Stavanger og skriver doktorgrad om sosiale medier. Han er ikke overrasket over at Snapchat brukes til å sende nakenbilder.

– Det ansporer til en annen type bruk, og det tror jeg er grunnen til vi ser at mange publiserer nakenbilder av seg selv. Det blir oppfattet som litt mindre risikofylt, for det er i utgangspunktet ingen som skal kunne ta vare på bildene.

Tror du at bildene virkelig forsvinner etter at de er blitt vist?

– Noen av dem gjør det. Jeg tror nok de fleste gjør det, vil jeg anta. Men det er bare en liten tastatursnarvei så har man lagret bildet gjennom en skjermdump og da kan bildet være på avveie.

Selv om bildet selvdestrueres etter et par sekunder er det ikke vanskelig å ta skjermdump av bildet, og man kan lett ta bilde mobiltelefonen med et annet apparat – en mobil, PC eller et kamera.

Snapchat møter Poke

Snapchat tar ikke vare på bildene som blir sendt, men viser dem kun i et kort tidsrom etter at beskjeden er åpnet. Facebook har laget en kopi av tjenesten, kalt «Poke».

Foto: Facebook/Snapchat

Kan lett lastes opp til eksterne nettsider

Det er ingenting som forsvinner, heller ikke bildene på Snapchat, selv om bildene ikke er synlig i mer enn ti sekunder, forteller Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Bilder som tas med en mobiltelefon, blir jo tatt. Snapchat er bare en ny måte å dele informasjon på. Det kommer ut, det er lett å ta kopi, og det er enkelt å laste dem opp andre steder. Det finnes ingen angrefrist på internett. Ting som er sendt i fortrolighet kan lett havne oss noen andre, og de kan enkelt lastes opp på en annen nettside, sier Meyer.

Intensivert jakt på amatørnakenbilder

NorSIS har ansvaret for Slettmeg.no, en nettside som bistår dem som er krenket på nett. Slettmeg.no får rundt 500–600 henvendelser i måneden, en overvekt av hendelsene kommer unge jenter mellom 15 og 25 år.

Christian Meyer hadde prosjektledelsen for nettsiden i 2012. Han mener det er en større jakt på nakenbilder av «vanlige jenter» nå enn tidligere.

– Vi får mange henvendelser fra fortvilte brukere som finner bilder av seg selv på pornosider. Jakten på amatørbilder har intensivert seg. Før var det vanligere å se på glamourmodeller, nå er det morsommere med et halvnakent bilde av jenta i nabohuset. Fordi du vet hvem det er.

faksimile fra snapchatbrukere som sender nakenbilder

Snapchat har ført med seg begrepet «snapchat sluts», brukt om jenter som sender nakenbilder av seg selv. Mottageren av bildet tar vare på bildet, gjerne ved hjelp av en skjermdump eller et fotografi, og legger det ut på nettet.

Foto: faksimile/gawker.com

Inn som pensum i 2. klasse

Snapchat er populær blant den såkalte tween-generasjonen, altså barn i alderen 9 – 14. Aldersgruppen er mindre moden enn tenåringene, og mindre bevisst på digitale holdninger, mener Meyer.

–Det er typisk at en 11-åring ikke ser rekkevidden av sine egne handlinger, mens en 16-åring er mer restriktiv. Det er en utfordring å vite hvordan man skal få ti – tolvåringer til å forstå konsekvenser av selvdestruerende bilder som de sender til og fra venner, sier Meyer som selv har to døtre, en på 11 og en på 16 år.

Han tror skoleverket må engasjere seg i å få barn til å forstå grensesetting på sosiale medier som Snapchat.

– Informasjonssikkerhet burde bli en del av IKT-faget. Vi bruker IT-verktøy overalt. Å forstå riktig og gal bruk av nettet, er noe man kan lære allerede i andre klasse.

Snapchat allerede gammelt nytt

Rådet hans til foreldre er å vise interesse for hva barna driver med på maskiner og mobiler.

– Å prate om livet på sosiale medier er en del av foreldrerollen i 2013. Mine barn får ikke lov til å være på sosiale medier hvis ikke jeg kan være venn med dem. Det betyr ikke at jeg kommenterer bildene og statusene deres, men at jeg har en viss oversikt.

De nye mobilappene kommer raskt og noen av dem forsvinner også fort. Det gjør det vanskeligere for foreldre å følge med på barnas nett- og mobilvaner.

– Jeg tror så godt som ingen foreldre følger godt nok med, fordi det hele tiden kommer nye tjenester på mobilen. Snapchat begynner allerede å bli gammelt, men det er sikkert mange som ennå ikke har hørt om det, sier Meyer.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK