Å handle med mennesker

Vi vet lite om hvor mange mennesker som utsettes for menneskehandel. Heller ikke i Norge.

Prostitusjon, Illustrasjonsfoto
Foto: Colourbox

- Vi vet rett og slett ikke så mye om hvor stort problemet er. Noen ganger hører man tall om fire millioner i året. Men vi vet ikke hvor mange det er, sier Anette Brunovskis, FAFO-forsker og spesialist på menneskehandel.

Hør radioreportasjen her: Menneskehandel

Adopsjon og organdonasjon

En grunn til det, er at definisjonen for menneskehandel er veldig bred.

- I Norge har det vært mest fokus på tvunget prostitusjon i forbindelse med menneskehandel. Men det omhandler også organdonasjon, illegal adopsjon, tvangsarbeid, slavelignende arbeid og mye mer, sier hun.

Økt pågang

I Norge er fokuset likevel vært mest på kvinner som har blitt utsatt for menneskehandel og tvunget til prostitusjon. Disse kvinnene kan få hjelp på ROSA-kontoret i Oslo.

- Vi har tatt i mot fler og fler for hvert år, siden vi startet i 2005, sier Maya Brenna Nilsen.

De fleste som kommer til ROSA er unge kvinner, fra land i Øst-Europa, Asia og Afrika.

- Vi kan hjelpe dem med et sted å bo, penger, midlertidig oppholdstillatelse, advokat og lege, forteller Maya Brenna Nilsen.

Kulturstrøm

 • Get-kunder mister TV 2-kanalene

  480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark