Hopp til innhold

Siste skrik fra metaforfabrikken

60-årsjubilanten Lars Saabye Christensen er denne høsten aktuell med dikt, festskrift og nå også med nye noveller med tittelen «Stedsans». Mest spennende er han når han sprenger novelleformatet.

Lars Saabye Christensen

Forfatter Lars Saabye Christensen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lars Saabye Christensens noveller rammer deg ikke som en knyttneve i magen. De slentrer avsted. De er et biprodukt fra Saabyes evig pumpende metaforfabrikk. De krysser sine spor. «Løvet drev som gul applaus i en luft som ligner sølv». «Synkronsvømmerne er vannliljer i klor». Og hvis samlivet er en seilas – hva gjør vi når det blir vindstille?

Treffer og bommer

De aller fleste av disse billedkaskadene treffer, noen bommer. Man kan godt være sur og gretten kritikergubbe og okke seg over de metaforene som ikke treffer, men det er den vilje til metafor som gir Saabyes tekst sitt særpreg og som gjør at han står sånn ut i den norske novellebunken.

I hver novelles midte står det som regel enn mann på min alder eller eldre. Denne mannen er forfatter, lege, eller kanskje en fallert selger. Han kan minne litt om Bill Murray i Sofia Coppolas film Lost in translation. Han er temmelig ensom, det er vel et gjennomgående trekk ved Saabyes mannspersoner, denne ensomme karen, som kan virke utydelig for omgivelsene

DBS Crossmaster

I den første novellen, med tittel «Teater», blir han trukket opp på scenen og må sitte en stol vendt mot publikum gjennom hele forestillingen. Skal vi sammenligne denne novellen med teater, så vil jeg hevde at Saabye Christensen tilbyr et temmelig tradisjonelt drama med mye vendinger og geberder.

På den andre siden av boken treffer vi en av Saabye Christensens unge menn syklende på en DBS crossmaster fra Amsterdam til Paris.

Hvis han i åpningsnovellen byr på fortellekunst som i sin form kan minne om tradisjonelt titteskapsteater, så dyrker han i avslutningsnovellen illusjonsbruddene. Mens setet gnager den unge mannen i skinkene, legger den tilbakeskuende fortelleren noen premisser for hvordan han vil nærme seg dette tidstypiske fenomen som gjerne blir kalt selvbiografisk litteratur.

I utkanten av syttitallet

Det er en ytterst sjarmerende reise han tar oss med på, liksom i utkanten av syttitallet – hvor det ikke nødvendigvis er nødt til å passere et demonstrasjontog mot Vietnamkrigen i bakgrunnen.

Påfallende mange metaforer og refleksjoner er knyttet til minne, erindring og hukommelse i denne novellesamlingen, og det er da han er på sitt aller beste – når han kombinerer metafor med refleksjon.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.