Mellom fem og ti kjøpere til «Skrik»

Edvard Munchs«Skrik» er tatt ned etter seks dager på veggen hos Sotheby's i London. Alle tidligere publikumsrekorder er slått.

Video "Skrik" hos Sotheby's

Mellom fem og ti interesserte kjøpere er i dialog med Sotheby's. Videoen er fra dagen kunstverket ble hengt opp.

– Vi har ikke opplevd maken, sier Phillip Hook. Han er direktør ved auksjonshuset Sotheby's i London og spesialist på impresjonisme og moderne kunst.

Skrik

Petter Olsens versjon av «Skrik» er en pastell.

Foto: Sotheby's

Den eneste privateide versjonen av «Skrik» skal selges på auksjon i New York 2. mai. I seks dager har potensielle kjøpere og andre interesserte benyttet anledningen til å se kunstikonet i London.

Horder av interesserte har gått gjennom sikkerhets-scanneren på vei inn i et mørkt rom i auksjonshusets galleri.

Spesiell ramme

Det er milliardær Petter Olsen som selger sin versjon av et av verdens største kunstikoner.

Det spesielle med Petter Olsens versjon, er at Munchs egen tekst til motivet er gjengitt på rammen. Den selges sammen med bildet på Sotheby's i New York 2. mai.

Jeg gikk bortover veien med to venner – så gikk solen ned.
Himmelen ble plutselig blodig rød. Jeg stanset, lente meg til gjerdet trett til døden. Over den blåsvarte fjord og by lå blod i ildtunger. Mine venner gikk videre, og jeg sto igjen skjelvende av angst. Og jeg følte det store uendelige skrik gjennom naturen.

Edvard Munchs tekst fra Munchmuseets digitale arkiv

Over 700 millioner

Sotheby's har anslått en salgspris på 460 millioner kroner.

– De fleste tror det går for mye mer. I Londons tippesjapper er det tro på at kjøpesummen blir på over 700 millioner kroner, forteller Philip Hook.

Han opplyser at auksjonshuset er i dialog med mellom fem og ti interesserte kjøpere. Han vil ikke gi presise opplysninger, men antyder at de er fra USA, Europa, Russland, Asia og Midtøsten.

Petter Olsen

Petter Olsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Ingen nordmenn har så langt meldt sin interesse, og det er i tråd med Olsen-familiens ønsker, tror Hook.

Det er Petter Olsens far, Thomas Olsen, som har bygget opp sønnens kunstsamling.

Petter Olsen har sagt at han drømmer om at The Museum of Modern Art, MOMA, kjøper «Skrik».

Inntektene fra salget skal gå til å etablere et Munch-galleri på Ramme Gård på Hvitsten i Akershus.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)