«Skam» nominert til nordisk TV-pris

For andre år på rad kan «Skam» vinne prisen Nordiske Seriedager Awards, som skal hedre nordiske TV-serier.

Sana i Skam

Iman Meskini i rollen som Sana i «Skam». Serien kan vinne sin andre pris under Nordiske Seriedager Awards på to forsøk.

Foto: NRK

De to NRK-seriene «Skam» og «Side om side» utgjør de norske håpene når Nordiske Seriedager Awards deles ut torsdag i neste uke.

De tre skandinaviske landene fikk i fjor en felles pris hvor de beste TV-seriene fra det siste året skal kåres. Sist år vant norske serier begge prisene, nemlig dramaserien «Skam» og komiserien «Dag».

Dette er de nominerte seriene til årets pris:

​Beste dramaserie:
«Innen vi dør», sesong 1 (Sverige)
«Arvingene», sesong 3 (Danmark)
«Skam», sesong 4 (Norge)

Beste komedie:
«Bonusfamiljen», sesong 1 (Sverige)
«Ditte og Louise», sesong 2 (Danmark)
«Side om side», sesong 4 (Norge)

Utdelingen er en del av bransjefestivalen Nordiske Seriedager, som arrangeres i samarbeid mellom NRK, TV 2 og Aftenposten.

Ni kritikere fra de skandinaviske landene kårer vinnerne. De tre norske jurymedlemmene er Asbjørn Slettemark (Aftenposten, OP-5.no), Sigurd Vik (NRK) og Steffen Stø (Serienytt.no).

– NRK-produksjonene har hevet kvaliteten

Ivar Køhn

Dramasjef Ivar Køhn i NRK.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Dramasjef i NRK Ivar Køhn synes det er strålende at NRK har to nominerte produksjoner, og mener det er en fjær i hatten til de som har jobbet med dem.

– Selv om vi er glade i også å bruke eksterne produksjonsselskaper, så er det bra å få bekreftet at NRK lager prosjekter av høy kvalitet. Det er ingen tvil om at dramaproduksjonene til NRK har fått en økt kvalitet, og det er utrolig gøy, sier Køhn.

En rekke nordiske krimserier har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og fått stempelet «nordic noir». Enkelte mener at denne sjangerens velmaktsdager er over, men Køhn tror ikke på dette.

– Det kommer alltid til å lages nordisk krim, og de kommer til å få dette stempelet, selv om vi ikke bruker denne betegnelsen. Blant annet NRKs høstsatsing «Monster», som jo har fått enorm internasjonal oppmerksomhet. Den blir faktisk den første norske TV-serien som vises med undertekster på det amerikanske markedet, sier Køhn.

– Denne talen er til deg.
Lisbeth føler seg fortsatt utenfor på jobben, men i det hun prøver å få oppmerksomhet ved å skryte på seg en sær allergi blir det hele enda verre. Også Frode sliter som freelancer, og han oppdager at han savner jobben, men at den ikke savner ham. Sesong 5 (3:10)

Kulturstrøm

  • Banksy tapte varemerketvist

    Banksy tapte en varemerketvist fordi han ikke selger varer prydet «Love Is In the Air», et motiv som første gangen var å se på en vegg i Jerusalem i 2005. Det viser en maskert mann som kaster en bukett med blomster. Banksy varemerkebeskyttet motivet i 2014. Men EUs immaterialrettskontor (EUIPO) avslår nå å gi det beskyttelse, melder BBC.

    Banksy sitt "Love Is In the Air"
    Foto: Alessandra Tarantino / NTB
  • Vil støtte musikkscenen i Beirut

    Festivalen Oslo World er oppretter et fond som skal bidra til gjenreisningen av Beiruts musikkscene. Dermed vil årets festival åpnes med en solidaritetskonsert 27. oktober, der artister som Frida Ånnevik, Unge Beirut, Moddi, Gekko Fattal, Trygve Seim, Frode Haltli, KORK kvintett, Inger Hannisdal og Majaz medvirker.