Hopp til innhold

«Skam» nominert til nordisk TV-pris

For andre år på rad kan «Skam» vinne prisen Nordiske Seriedager Awards, som skal hedre nordiske TV-serier.

Sana i Skam

Iman Meskini i rollen som Sana i «Skam». Serien kan vinne sin andre pris under Nordiske Seriedager Awards på to forsøk.

Foto: NRK

De to NRK-seriene «Skam» og «Side om side» utgjør de norske håpene når Nordiske Seriedager Awards deles ut torsdag i neste uke.

De tre skandinaviske landene fikk i fjor en felles pris hvor de beste TV-seriene fra det siste året skal kåres. Sist år vant norske serier begge prisene, nemlig dramaserien «Skam» og komiserien «Dag».

Dette er de nominerte seriene til årets pris:

​Beste dramaserie:
«Innen vi dør», sesong 1 (Sverige)
«Arvingene», sesong 3 (Danmark)
«Skam», sesong 4 (Norge)

Beste komedie:
«Bonusfamiljen», sesong 1 (Sverige)
«Ditte og Louise», sesong 2 (Danmark)
«Side om side», sesong 4 (Norge)

Utdelingen er en del av bransjefestivalen Nordiske Seriedager, som arrangeres i samarbeid mellom NRK, TV 2 og Aftenposten.

Ni kritikere fra de skandinaviske landene kårer vinnerne. De tre norske jurymedlemmene er Asbjørn Slettemark (Aftenposten, OP-5.no), Sigurd Vik (NRK) og Steffen Stø (Serienytt.no).

– NRK-produksjonene har hevet kvaliteten

Ivar Køhn

Dramasjef Ivar Køhn i NRK.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Dramasjef i NRK Ivar Køhn synes det er strålende at NRK har to nominerte produksjoner, og mener det er en fjær i hatten til de som har jobbet med dem.

– Selv om vi er glade i også å bruke eksterne produksjonsselskaper, så er det bra å få bekreftet at NRK lager prosjekter av høy kvalitet. Det er ingen tvil om at dramaproduksjonene til NRK har fått en økt kvalitet, og det er utrolig gøy, sier Køhn.

En rekke nordiske krimserier har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og fått stempelet «nordic noir». Enkelte mener at denne sjangerens velmaktsdager er over, men Køhn tror ikke på dette.

– Det kommer alltid til å lages nordisk krim, og de kommer til å få dette stempelet, selv om vi ikke bruker denne betegnelsen. Blant annet NRKs høstsatsing «Monster», som jo har fått enorm internasjonal oppmerksomhet. Den blir faktisk den første norske TV-serien som vises med undertekster på det amerikanske markedet, sier Køhn.

– Denne talen er til deg.
Lisbeth føler seg fortsatt utenfor på jobben, men i det hun prøver å få oppmerksomhet ved å skryte på seg en sær allergi blir det hele enda verre. Også Frode sliter som freelancer, og han oppdager at han savner jobben, men at den ikke savner ham. Sesong 5 (3:10)

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters