NRK-serien «Monster» solgt til USA

Interessen for nordisk krim er ikke over. Nå blir NRK-serien «Monster» tilgjengelig for det amerikanske TV-publikummet.

Jakob Oftebro i «Monster»

TIL USA: Jakob Oftebro spiller en av hovedrollene i «Monster». Nå er serien solgt til USA.

Foto: Jørgen Johansson / NRK

Den amerikanske TV-kanalen Starz har kjøpt NRK-serien «Monster», bekrefter NRKs dramasjef Ivar Køhn.

– Vi er veldig stolte over dette. Så vidt vi vet er dette første gang at en norskspråklig TV-serie er solgt til en så stor amerikansk kabelkanal, sier Køhn.

Kabelkanalen Starz er tilgjengelig for 31 millioner husstander i USA.

Ivar Køhn

STOLT: NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Ifølge dramasjefen har flere andre land også meldt sin interesse.

– Vi håper at dette sier noe om kvaliteten på serien. Nå gleder vi oss til å få vise den til det norske publikummet i oktober, sier Køhn.

Internasjonal oppmerksomhet

Serien har premiere på NRK i midten av oktober, men har allerede fått internasjonal oppmerksomhet.

I starten av september kunne produsent Lasse Greve Alsos og resten av teamet bak serien glede seg over at de er nominert til den prestisjetunge kringkastingsprisen Prix Europa i klassen for beste TV-fiksjon.

– Dette er utrolig stas! sa Alsos til NRK da nominasjonen ble kjent.

Produsenten har tidligere sittet i Prix Europa-juryen, og sa til NRK at det både er gledelig og skummelt at juryen skal vurdere «Monster».

– Det er veldig faglige og kritiske diskusjoner før juryen kommer til en beslutning, så det er med litt skrekkblandet fryd. Det er en ære å bli nominert, samtidig vet jeg hvilke diskusjoner den skal gjennom.

«Monster» er et mysteriedrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs. Kommer på NRK høsten 2017.

TRAILER: Se traileren for «Monster» her.

Mord i nord

Handlingen i «Monster» er lagt til en bygd i Nord-Norge, der et etterforskningen av et brutalt mord fører til avsløringen av en massegrav. Den lokale politibetjenten Hedda Hersoug, spilt av Ingvild Holthe Bygdnes, etterforsker saken sammen med spesialetterforsker Joel Dreyer, spilt av Jakob Oftebro.

Etter hvert begynner etterforskningen å spinne ut av kontroll, og etterforskerne benytter seg av tvilsomme metoder for å bli på saken og for å skjule egne hemmeligheter.

Ingvild Holthe Bygdnes i Monster

ETTERFORSKER: Ingvild Holthe Bygdnes spiller en av hovedrollene i «Monster».

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.