NRK-serien «Monster» solgt til USA

Interessen for nordisk krim er ikke over. Nå blir NRK-serien «Monster» tilgjengelig for det amerikanske TV-publikummet.

Jakob Oftebro i «Monster»

TIL USA: Jakob Oftebro spiller en av hovedrollene i «Monster». Nå er serien solgt til USA.

Foto: Jørgen Johansson / NRK

Den amerikanske TV-kanalen Starz har kjøpt NRK-serien «Monster», bekrefter NRKs dramasjef Ivar Køhn.

– Vi er veldig stolte over dette. Så vidt vi vet er dette første gang at en norskspråklig TV-serie er solgt til en så stor amerikansk kabelkanal, sier Køhn.

Kabelkanalen Starz er tilgjengelig for 31 millioner husstander i USA.

Ivar Køhn

STOLT: NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

Ifølge dramasjefen har flere andre land også meldt sin interesse.

– Vi håper at dette sier noe om kvaliteten på serien. Nå gleder vi oss til å få vise den til det norske publikummet i oktober, sier Køhn.

Internasjonal oppmerksomhet

Serien har premiere på NRK i midten av oktober, men har allerede fått internasjonal oppmerksomhet.

I starten av september kunne produsent Lasse Greve Alsos og resten av teamet bak serien glede seg over at de er nominert til den prestisjetunge kringkastingsprisen Prix Europa i klassen for beste TV-fiksjon.

– Dette er utrolig stas! sa Alsos til NRK da nominasjonen ble kjent.

Produsenten har tidligere sittet i Prix Europa-juryen, og sa til NRK at det både er gledelig og skummelt at juryen skal vurdere «Monster».

– Det er veldig faglige og kritiske diskusjoner før juryen kommer til en beslutning, så det er med litt skrekkblandet fryd. Det er en ære å bli nominert, samtidig vet jeg hvilke diskusjoner den skal gjennom.

«Monster» er et mysteriedrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs. Kommer på NRK høsten 2017.

TRAILER: Se traileren for «Monster» her.

Mord i nord

Handlingen i «Monster» er lagt til en bygd i Nord-Norge, der et etterforskningen av et brutalt mord fører til avsløringen av en massegrav. Den lokale politibetjenten Hedda Hersoug, spilt av Ingvild Holthe Bygdnes, etterforsker saken sammen med spesialetterforsker Joel Dreyer, spilt av Jakob Oftebro.

Etter hvert begynner etterforskningen å spinne ut av kontroll, og etterforskerne benytter seg av tvilsomme metoder for å bli på saken og for å skjule egne hemmeligheter.

Ingvild Holthe Bygdnes i Monster

ETTERFORSKER: Ingvild Holthe Bygdnes spiller en av hovedrollene i «Monster».

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Metallica åpner kjempearena

  Når Chase Center i San Francisco åpner 6. september er det rockebandet Metallica som står på scenen. De markerer i år 20-årsjubileum for sitt samarbeid med San Francisco symfoniorkester, som resulterte i plata S&M, og benytter nå denne anledningen til igjen å opptre sammen med orkesteret.

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP